1. 4. 2017

Zomrel Jevgenij Jevtušenko

Zomrel Jevgenij Jevtušenko


Vo veku 84 rokov zomrel dnes v Spojených štátoch sovietsky a ruský básnik, scenárista, režisér a herec Jevgenij Jevtušenko. S odvolaním sa na Jevtušenkovho priateľa Michaila Morgulisa o tom dnes informovala agentúra TASS.
V ruských agentúrach sa v piatok objavila informácia, že Jevtušenko bol v USA hospitalizovaný, pričom jeho zdravotný stav bol označený za vážny. Zomrel dnes v spánku na zástavu srdca, spresnila v rozhovore pre agentúru TASS jeho vdova Marija Novikovová.
Jevtušenko v roku 1991 vycestoval aj s rodinou do USA, kde učil na univerzite v mesta Tulsa v štáte Oklahoma.
Sergej Vinnikov, generálny producent festivalu, ktorý sa mal v Moskve konať pri príležitosti Jevtušenkových 85. narodenín, podľa TASS uviedol, že básnik 29. marca počas ich spoločného telefonátu vyslovil želanie byť pochovaný v Rusku, a to na cintoríne v spisovateľskom mestečku Peredelkino.
V súlade s Jevtušenkovým želaním by sa jeho hrob mal nachádzať vedľa hrobu spisovateľa Borisa Pasternaka, uviedla agentúra RIA Novosti.
Jevtušenko si popularitu získal ako básnik venujúci sa aktuálnym témam a spolu s Robertom Roždestvenským a Andrejom Voznesenským tvorili prúd "novej poézie". Jevtušenko sa aktívne zúčastňoval na verejnom a politickom živote, protestoval proti vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968, aj proti nútenej emigrácii spisovateľa a publicistu Alexandra Solženicyna. Spolupracoval aj s hudobníkmi: známa je napríklad spolupráca s Dmitrijom Šostakovičom na jeho 13. symfónii - Babij Jar.

Copyright TASR ©2017