16. 6. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


 Austrálska herečka Rebel Wilson vyhrala súdny spor s vydavateľstvom Bauer Media, ktoré zažalovala za urážku na cti. Dôvodom žaloby bolo osem článkov, ktoré v roku 2015 vyšli v časopise patriacom menovanej spoločnosti, podľa ktorých rodáčka zo Sydney klamala o svojom mene, veku aj výchove v Austrálii. Tridsaťsedemročná herečka tvrdí, že jej dané články zničili kariéru a prišla pre ne o prácu vo dvoch filmoch. Požaduje preto bližšie nešpecifikované odškodné, o ktorého výške rozhodne súd v inom termíne.
"Musela som sa postaviť proti tyranovi, veľkej mediálnej organizácii, Bauer Media, ktorá ma v roku 2015 tak zákerne prostredníctvom špinavých a úplne nepravdivých článkov zhodila," povedala Wilson, ktorá do Melbourne pre trojtýždenný proces pricestovala z Los Angeles. Herečka sa zúčastnila na každom pojednávaní, ktoré sa konali na Najvyššom súde štátu Victoria, a vypovedala aj ako svedok. V prospech Wilson rozhodla porota, ktorú tvorilo šesť žien. "Som rada, veľmi rada, že so mnou porota súhlasila. Teším sa na to, ako si budem môcť znovu vybudovať svoju kariéru, keď už je všetko urovnané," dodala.
Rebel Wilson je známa najmä ako Amy z hudobných komédií Ladíme! (2012) a Ladíme 2 (2015). Okrem toho si zahrala vo filmoch Dámska jazda (2011), Bláznivá jazda (2011), Baby na ťahu (2012), Ako porodiť a nezblázniť sa (2012), Pot a krv (2013), Noc v múzeu: Tajomstvo hrobky (2014), Grimsby (2016) či Ako byť single (2016).

Spravodajská televízia CNN vo štvrtok oficiálne požiadala americké ministerstvo spravodlivosti, aby jej sprístupnilo záznamy, ktoré si robil bývalý šéf FBI James Comey z jeho rozhovorov s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. CNN v liste ministerstvu spravodlivosti píše, že odtajnenie týchto materiálov je vo verejnom záujme a že spoločenská dôležitosť ich zverejnenia je nespochybniteľná.
Agentúra AP žiadala o zverejnenie Comeyho zápiskov priamo FBI, to jej zatiaľ iba odpísalo, že jej žiadosť eviduje.
Comey už niektoré výňatky z jeho rozhovorov s Trumpom citoval vo výpovedi pred senátnym výborom na kontrolu tajných služieb. Trump Comeyho vzápätí obvinil, že si vymýšľa a odkázal mu, že by si mal priať, aby sa ich vzájomné rozhovory v Bielom dome nenahrávali. Americkí novinári odvtedy Trumpa vyzývajú, aby nahrávky ich rozhovorov, ak existujú, zverejnil, Biely dom však tvrdí, že žiadne také nahrávky v skutočnosti nemá.
Svoje vlastné zápisky z rozhovorov s Trumpom si však podľa vlastných slov robil vždy po každom spoločnom stretnutí či telefonáte aj Comey, ktorý na základe týchto rozhovorov tvrdí, že bol z funkcie odvolaný preto, aby sa príliš nevŕtal v kauze údajných vzťahov medzi Trumpovým tímom a Moskvou.
"Domnievam sa, že som bol odvolaný z dôvodu vyšetrovania Ruska," vyhlásil pred komisiou Comey. Trump mal na na neho dokonca naliehať, aby "nechal tak" bývalého poradcu prezidenta pre otázky národnej bezpečnosti Michaela Flynna, ktorý mal byť podľa niektorých informácií jednou z ústredných postáv komunikácie medzi Trumpovým tímom a ruskými predstaviteľmi.
Trump mal Comeymu podľa jeho zápiskov údajne povedať, že Flynn "neurobil nič zlé tým, že sa rozprával s Rusmi". "Dúfam, že budete vedieť nájsť spôsob, ako to nechať tak - ako nechať tak Flynna," citoval vo svojej výpovedi Comey amerického prezidenta.
Trump sa mal ďalej Comeymu posťažovať, že vyšetrovanie údajných nadštandardných vzťahov medzi ľuďmi blízkymi súčasnej americkej administratíve a Kremľom nad ním visí "ako mrak a oslabuje jeho schopnosť konať v záujme vlasti". "Spýtal sa ma, čo by sme mohli spraviť pre to, aby sme ten mrak zahnali," vyhlásil Comey.

Sociálna a mikroblogovacia sieť Twitter vo štvrtok predstavila novú podobu svojej stránky a, ako píše agentúra AP, podobne ako niektoré ďalšie predošlé zmeny, ani táto sa užívateľom Twitteru zatiaľ príliš nepáči. Sanfranciská spoločnosť označuje novú podobu svojej stránky za jednoduchšiu, ľahšie ovládateľnú a sľubuje, že tweetovanie bude vďaka nej rýchlejšie. Titulky sú po novom výraznejšie a profilové fotografie už nemajú tvar štvorca, ale kruhu.
Podľa AP bol Twitter už niekoľko hodín po predstavení týchto zmien zaplavený takmer 30-tisíc tweetmi komentujúcimi novú podobu stránky, pričom väčšina z nich bola kritická alebo posmešná. S podobnou kritikou sa Twitter stretol minulý rok, keď sa rozhodol zmeniť algoritmus, podľa ktorého sa užívateľom zobrazujú jednotlivé tweety. Užívateľov nepotešila ani funkcia Moments či výmena hviezdičky, ktorá označovala obľúbené tweety, za srdiečko.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.