30. 8. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Federálny súd v Manhattane zamietol žalobu bývalej aljašskej guvernérky Sarah Palinovej za ohováranie, ktorú podala na denník The New York Times. Prostredníctvom písaného vyhlásenia o tom rozhodol sudca Jed Rakoff, podľa ktorého politička v súdnych dokumentoch nedokázala preukázať, že sa periodikum dopustilo prečinu, keď podľa nej publikovalo nepravdivé stanoviská.
Palinová podala žalobu na The New York Times po tom, ako v júni v denníku vyšiel úvodník s názvom America's Lethal Politics (v preklade Americká smrtiaca politika, pozn. red.). Text publikovali po útoku strelca na zákonodarcov vo Virgínii, pri ktorom utrpel zranenia republikánsky kongresman Steve Scalise. Denník úvodník dva razy opravil po tom, ako sa čitatelia sťažovali, že sa zdá, že viní Palinovej politický akčný výbor z "politického podnecovania". Ten pred streľbou na demokratickú členku snemovne reprezentantov Gabby Giffords v roku 2011 rozdal mapy, na ktorých boli demokratickí zákonodarcovia zobrazení ako krížiky, píše agentúra Associated Press. Úvodník pôvodne vyšiel večer na internete a prvú opravu vykonali na ďalší deň ráno. Ďalšiu opravu denník urobil v texte o deň neskôr v tlačenom vydaní, kde uviedol, že mapy krížikmi poukazovali na volebné okresy a nie na ľudí.
"To, čo tu máme, je rýchlo napísaný a prepísaný úvodník v snahe vyjadriť názor na aktuálnu dôležitú udalosť, v ktorom je pár nezrovnalostí týkajúcich sa pani Palinovej veľmi rýchlo opravených," uviedol sudca. "Môže to byť nedbalosť, ale nie ohováranie verejného činiteľa," uviedol sudca Rakoff. The New York Times reagoval na rozhodnutie súdu stanoviskom, v ktorom oľutoval svoje chyby. Palinovej právnici sa k situácii nevyjadrili.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Vydavateľstvo Mafra, ktoré vydáva Mladú frontu Dnes, Lidové noviny,či Metro, minulý rok zvýšilo čistý zisk o  72% na 236 miliónov korún. Objem predaja klesol o dve percentá na 2,535 miliardy korún.
 Významný vplyv na hospodárenia má vrátenie dane z príjmu z investičných stimulov v celkovej výške 155 mil. Kč.


Ruská televízna stanica Pervyj kanal oznámila, že jej spravodajkyňa Anna Kurbatovová bola unesená v centre Kyjeva.  Zrejme ju zatkla ukrajinská tajná služba SBU, dodala.
 Posledná reportáž novinárky sa týkala s prenasledovaním novinárov na Ukrajine.                                
 Hovorca SBU pre zadržanie Ruska potvrdil, reportérku  označil za propagandistku a povedala, že bude vyhostená  Dodal, že správy o únose sú hlúposť a všetko sa uskutočňuje v rámci zákona.


Americký prezident Donald Trump útočí na slobodu tlače, ktorá je základným kameňom americkej ústavy. Povedal to v Ženeve vysoký komisár OSN pre ľudské práva  Zajd Raad Husajn. Nedávna Trumpova kritika novinárov môže predstavovať podnecovanie k nenávisti.


Zdroj: CT TXT