28. 11. 2017

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS




Juhoamerické futbalovo zrejme najskorumpovanejšie prostredie na svete vyplavilo na povrch ďalší nános bahna. Bývalý šéf kolumbijského futbalu Louis Bedoya svedčil na súde v New Yorku proti sebe aj ďalším piatim vysokopostaveným juhoamerickým funkcionárom v prípade korupcie v súvislosti so ziskom marketingových a vysielacích práv na majstrovské podujatie Copa América v roku 2010 a smerom do budúcnosti. Mali vziať úplatok 1 milión amerických dolárov.

Okrem Bedoyu ide v tomto prípade aj o exprezidenta Paraguajskej futbalovej federácie Juana Angela Napouta, bývalého šéfa peruánskeho futbalu Manuela Burga a tieť o niekdajšieho brazílskeho futbalového prezidenta Josého Maríu Marina. Čelia obvineniam z organizovaného sprisahania, vydierania a prania špinavých peňazí.

Bedoya počas pondelkového vypočúvania prostredníctvom tlmočníka uviedol, že kontrakt so spoločnosťou Full Play Group podpísali v roku 2010 počas kongresu FIFA v Južnej Afrike. Napout mal v tejto súvislosti vyjadriť znepokojenie, že zostane nechránený a Burga zasa uviedol, že "nevie, akým spôsobom má získať peniaze tohto typu."

Bývalý člen výkonného výboru FIFA Bedoya sa už v roku 2015 priznal k vydieraniu, sprisahaniu a podvodu.



©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané



Ukrajinského občana Pavla Šarojka, zadržiavaného v Bielorusku, oficiálne obvinili tamojšie orgány zo špionáže. Informovala o tom v pondelok agentúra BelaPAN s odvolaním sa na oficiálneho predstaviteľa bieloruského Výboru pre štátnu bezpečnosť (KGB) Dzmitryja Pabiaržyna.
      Ako informuje agentúra UNIAN, Šarojka zadržali v Bielorusku 25. októbra. Informácia o tom sa dostala na verejnosť 17. novembra. Ukrajinský veľvyslanec v Bielorusku Ihor Kyzym povedal, že Šarojka obvinili zo špionáže a dali do väzby v zariadení KGB.
      Podľa KGB sa Šarojko priznal, že je zamestnancom Hlavnej správy rozviedky (GUR) Ministerstva obrany Ukrajiny pracujúcim pod krytím, pričom má hodnosť plukovníka.
      Podľa KGB Šarojko bieloruským občanom platil za informácie o politických a vojenských záležitostiach Bieloruska a vytváral tak sieť spolupracovníkov ukrajinskej tajnej služby v Bielorusku. V Bielorusku mal vraj krytie ako spravodajca ukrajinského verejnoprávneho rozhlasu. Koordináciu jeho činnosti v Bielorusku mal na starosti zamestnanec GUR Ihor Skvorcov, ktorý mal v Bielorusku krytie ako radca ukrajinského veľvyslanectva v Bielorusku.
      "Za činnosť nezlučiteľnú s diplomatickým statusom bol Skvorcov vyhlásený za nežiaducu osobu," uviedla 20. novembra bieloruská KGB.
      Ešte v ten istý deň GUR odmietla tvrdenie, že Šarojko robil na území Bieloruska špionáž v prospech Ukrajiny. Ukrajinské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení spresnilo, že Šarojko síce pracoval v GUR ako vedúci tlačového odboru, ale v roku 2009 dal zo zdravotných dôvodov výpoveď. Potom pôsobil ako novinár vo viacerých ukrajinských médiách, pričom zastával aj post spravodajcu v Bielorusku.


Verejnoprávne rozhlasové stanice v Nemecku odmietajú odvysielať pripravované koncerty Rogera Watersa, bývalého frontmana legendárnej britskej skupiny Pink Floyd. Stanice ho obviňujú z antisemitizmu, pretože počas vystúpení vyzýva na bojkotovanie Izraela.
      Stanice Antenne Brandenburg a radioBerlin 88.8, ktoré sú súčasťou spoločnosti RBB (Rundfunk Berlin-Brandenburg), v pondelok oznámili, že neodvysielajú naživo Watersov koncert naplánovaný na 1. a 2. júna 2018.
      "Pre RBB je dôležité zaujať k tomu jasný postoj a vyslať dôležitý signál židovskej obci v Berlíne a Brandenbursku," uviedla manažérka Patricia Schlesingerová. Brandenbursko je jednou zo 16 nemeckých spolkových krajín, obklopuje metropolu Berlín.
      Ďalšie stanice ako Westdeutsche Rundfunk (WDR) a Norddeutsche Rundfunk (NDR) urobili v posledných dňoch podobné rozhodnutia.
      Organizátor koncertov Marek Lieberberg označil postoj vysielateľov v rozhovore pre utorňajšie vydanie novín Mannheimer Morgen za "absolútne smiešne". Napriek tomu, že Waters má kontroverzný súkromný názor na Izrael, "nemôžem a nechcem mu odopierať jeho právo na slobodu prejavu," povedal hudobný manažér, ktorého rodičia prežili holokaust.
      Waters účinkoval s hudobnou skupinou Pink Floyd v rokoch 1965-1985 a zaslúžil sa o vznik kultových albumov ako "The Wall", "The Dark Side of the Moon" a ďalších.
      Hudobník bežne na svojich koncertoch vyzýva umelcov na bojkot Izraela a niekedy má na javisku balóny v tvare prasiat, ozdobené Dávidovou hviezdou.
      Waters podporuje bojkot židovského štátu a aj kampaň za divestície a sankcie proti Izraelu, ktorých cieľom je donútiť krajinu, aby zmenila svoju politiku voči Palestínčanom.
      Okrem účinkovania v kapele Pink Floyd, ktorá hrala psychedelický a neskôr progresívny rock, vyvolal Waters pozornosť aj tým, keď skladby z albumu The Wall (Múr) zahral v Berlíne v roku 1990 na území, kde ešte niekoľko mesiacov predtým stával Berlínsky múr. Vystúpenie bolo vtedy sledované po celom svete a nahrávka z tohto koncertu sa stala najlepšie predávaným živým albumom, pripomenula agentúra DPA.

      
Copyright © TASR 2017