27. 11. 2017

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS






Americký prezident Donald Trump opäť slovne zaútočil na spravodajskú televíziu CNN. Myslí, že vo svete šíri falošné informácie o USA.
      "Fox News je v Spojených štátoch OVEĽA dôležitejšia než CNN, ale mimo USA je CNN International stále hlavným zdrojom (falošných) správ a tie správy predstavujú náš národ svetu veľmi zle. Vonkajší svet v nich nevidí pravdu!" napísal Trump v sobotu večer na svojom twitterovom účte.
      CNN tiež na Twitteri reagovala, že reprezentovať USA vo svete nie je jej, ale jeho úlohou.
      "Našou úlohou je oznamovať správy. #Fakty na prvom mieste," napísala CNN.
      Šéf Bieleho domu už v minulosti niekoľkokrát obvinil CNN a niekoľko ďalších voči nemu kritických médií zo šírenia nepravdivých informácií o ňom a jeho administratíve. Naopak, o kanáli Fox News, ktorý je už roky naklonený Republikánskej strane, sa vyjadruje pochvalne.




Vietnamského blogera, ktorý poukazoval na znečisťovanie životného prostredia, odsúdil v pondelok súd na sedem rokov väzenia za protištátnu propagandu. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej ide o ďalší zásah voči kritikom pomerov vo Vietname. 
      Bloger Nguyen Van Hoa (22) sa stal známym po tom, ako písal o úniku toxických látok z oceliarne vybudovanej taiwanskou firmou, pri ktorom došlo k znečisteniu viac ako 200 kilometrov pobrežia. Ekologická havária vyvolala protesty verejnosti, ktoré si vo Vietname inak ojedinelým javom.
      Napriek rozsiahlym ekonomickým reformám a rastúcej otvorenosti voči sociálnym zmenám - vrátane ústretovosti k právam gayov, lesbičiek a transsexuálov - si Vietnam zachováva prísnu cenzúru médií a jeho vláda netoleruje kritiku.
      V posledných mesiacoch vietnamské úrady posilnili opatrenia na umlčanie kritikov, ktorých názory pomáhajú šíriť sociálne médiá. Vietnam sa radí do prvej desiatky krajín s najvyšším počtom používateľov Facebooku.
      Nehoda v oceliarni patriacej taiwanskej spoločnosti Formosa Plastics Group je považovaná za jednu z najvážnejších environmentálnych katastrof vo Vietname. Podľa Reuters ide pre vietnamskú vládu o citlivú záležitosť v súčasnej situácii, keď sa snaží dosiahnuť politickú stabilitu, dbať o ochranu životného prostredia a prilákať zahraničné investície ako jeden z hnacích motorov hospodárskeho rastu.
      V kauze Formosa bola na desať rokov väzenia odsúdená aj blogerka Nguyen Ngoc Nhu Quynh. Jej advokát Vo An Don, špecializujúci sa na prípady súvisiace s ochranou ľudských práv, v pondelok informoval, že vietnamské úrady mu odobrali jeho advokátsku licenciu. Došlo k tomu len niekoľko dní pred začatím odvolacieho konania v kauze spomínanej známej blogerky.
      V zdôvodnení rozhodnutia advokátskej komory sa podľa Dona uvádza, že sa v rozhovore pre zahraničné médiá údajne nekorektne vyjadroval k výkonu právnického povolania vo Vietname.
      Ako spresnila DPA, Don poskytol rozhovory viacerým médiám - vrátane spravodajskej stanice BBC a Rádia Slobodná Ázia -, v ktorých sa vyjadroval k téme ľudských práv.


Titul Miss Universe 2017 získala v nedeľu Demi-Leigh Nel-Petersová, ktorá na svetovom finále prestížnej súťaži krásy v americkom Las Vegas reprezentovala Juhoafrickú republiku.
      Dvadsaťdvaročná Nel-Petersová, ktorá nedávno vyštudovala manažment, sa chce počas svojho "kraľovania" zasadzovať v oblastiach HIV/AIDS a sebaobrany. Okrem titulu jej patrí na najbližší rok plat, luxusný byt v New Yorku i ďalšie ceny. Je druhou Juhoafričankou, ktorá sa stala Miss Universe.
      Za prvú vicemiss vyhlásili Kolumbijčanku Lauru Gonzálezovú, druhou vicemiss je Davina Bennettová z Jamajky.
      Na tohtoročnej Miss Universe sa zúčastnilo 92 žien z celého sveta, čo je najviac v 65-ročnej histórii tohto podujatia. Vôbec po prvý raz v ňom napríklad súťažili zástupkyne Kambodže, Laosu a Nepálu, píše agentúra AP.
      Miss Universe SR 2017 Vanessa Bottánová sa do užšieho finále 16 súťažiacich nedostala.
      Nel-Petersová si korunku kráľovnej krásy prevzala od predošlej víťazky, Francúzky Iris Mittenaereovej. V odpovediach na otázky predtým pri najväčších problémoch, akým sú ženy vystavené na pracovisku, menovala nerovné odmeňovanie.
      "Na niektorých miestach ženy dostanú zaplatené 75 percent z toho, čo za tú istú prácu zarobia muži. Nemyslím si, že to je správne," povedala tohtoročná víťaz
ka.

Copyright TASR ©2017




Slovenská spevácka dvojica Klaudia Farkašová a Richard Šarközi, ktorá je známa zo súťaže X Factor televízie Joj, zvíťazila vo včerajšom finále maďarskej verzie tejto televíznej súťaže. Informoval o tom portál Pluska.sk. Zatiaľ čo v slovenskom X Factore sa síce dostali do finále, no víťazstvo im nakoniec tesne ušlo, medzi maďarskými divákmi už duo Ricco a Claudia jednoznačne zvíťazilo.

Pluska pripomína, že dvojica minulý rok skúšala šťastie aj v obdobnej súťaži Das Supertalent na nemeckej televízii RTL, tam sa im však až tak nedarilo.





Americká mediálna spoločnosť Meredith kupuje za 1,8 mld. USD konkurenčnú firmu Time Inc. Transakciu schválili počas víkendu predstavenstvá oboch firiem a s jej dokončením počítajú v úvode budúceho roka. Zlúčením dvoch popredných vydavateľov časopisov v USA má vzniknúť firma s ročnými tržbami 4,8 mld. USD.
Spoločnosť Time Inc. popri rovnomennom titule Time vydáva časopisy Sports Illustrated, People, Fortune.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.