28. 11. 2017

HUMAN FORUM 2017

HUMAN FORUM 2017 



Vplyv médií na vývoj demokracie a na názorové postoje ľudí bude témou medzinárodného diskusného fóra Human Forum 2017, ktoré sa už po štvrtýkrát uskutoční v Banskej Bystrici v dňoch 29. a 30. novembra. Ľudskoprávne fórum pod názvom "Demokracia v ohrození?" organizuje občianska platforma Nie v našom meste! v spolupráci s Fakultou politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela a občianskym združením Centrum komunitného organizovania.
      Podľa organizátorov celospoločenská situácia v oblasti vývoja demokracie sa za uplynulé obdobie nevyvíjala pozitívne a skôr sa zhoršila než zlepšila.
      "Tento ročník sme sa rozhodli zamerať na to, aký vplyv majú médiá na vývoj demokracie a na názorové postoje ľudí. Sú médiá dostatočne zodpovedné, profesionálne a zverejňujú overené informácie alebo pracujú s dohadmi, ktoré verejnosť nedokáže dostatočne rozpoznať? Zaujíma nás, či je verejnosť schopná kriticky myslieť a či dokáže vyhodnotiť relevantnosť informácií, ktoré sa k nej dostávajú cez médiá rôzneho druhu," priblížila koordinátorka akcie Csilla Droppová.
      Na podujatie sú prizvaní zástupcovia elektronických, tlačových, internetových, mainstreamových a alternatívnych médií, ktoré sú v rôznej zriaďovateľskej pôsobnosti, či už sú verejné, súkromné, slovenské alebo zahraničné.
      "Sme presvedčení, že len rovnocennou a partnerskou diskusiou môžeme rozvíjať skutočné kritické myslenie, ktoré je dôležité v tzv. postfaktuálnom veku, keď vedecky overené fakty ľahko a často nahrádzajú dohady, výmysly a lži," dodala Droppová.
      Súčasťou prvého dňa bude odovzdanie ocenenia mimoriadneho činu v humanizácii spoločnosti – Cena Human Fóra a ekumenická bohoslužba. Dvojdňové podujatie uzatvorí ľudskoprávny kultúrny večer v Záhrade – Centre nezávislej kultúry.


Copyright TASR ©2017