28. 11. 2017

Pravda o korekciách – odpoveď denníku SME na zavádzajúci článok z 27. novembra 2017 s titulkom „Ministerstvo vnútra škodilo súťažiam“.

Pravda o korekciách –

 odpoveď denníku SME na zavádzajúci článok z 27. novembra 2017 s titulkom „Ministerstvo vnútra škodilo súťažiam“.

Základným faktom je, že Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) za desať rokov, keď je na čele ministerstva vnútra R. Kaliňák, NEUDELIL ministerstvu pokutu ani za jeden tender. Dve pokuty od ÚVO boli uložené ministerstvu vnútra za tendre, ktoré za 18 mesiacov v úrade realizoval Daniel Lipšic. V jednom prípade išlo o svetový rekord v cene za Škodu Fábia, keď úrad skonštatoval, že verejný obstarávateľ postupoval v rozpore so základnými princípmi verejného obstarávania, keď opis predmetu zákazky v súťažných podkladoch bol neúplný, nejednoznačný, netransparentný a diskriminačný. A v druhom prípade, keď úradníci pod vedením Daniela Lipšica nedodali dokumentáciu, ktorú si ÚVO žiadal.
Sme radi, že sa MV SR za súčasného vedenia podarilo dodatočne prefinancovať projekty, ktoré boli pôvodne hradené zo štátneho rozpočtu. Ako jediný projekt v rámci operačného programu OPIS to bol projekt Elektronické služby na úseku verejného poriadku v hodnote viac ako 48 miliónov eur, ktorý EURÓPSKA KOMISIA OCENILA TÝM, ŽE SLOVENSKU DODATOČNE PREFINANCOVALA NÁKLADY ZO ŠTÁTNEHO ROZPOČTU. Ďalšie refundované projekty z korekcií boli v rámci Aktívnych protipovodňových opatrení v sume 95 miliónov eur. Financie z korekcií totiž nejdú späť do Bruselu, ale vracajú sa späť do operačných programov na opätovné použitie. Ministerstvo vnútra získalo na svoje projekty, ktoré boli pôvodne hradené zo štátneho rozpočtu 170 miliónov eur. Aj po zvýšenej spoluúčasti 20 miliónov eur, skončilo ministerstvo vnútra v pluse 150 miliónov eur. Inak povedané, vďaka vysokej aktivite expertných tímov na ministerstve vnútra ušetril štátny rozpočet 150 miliónov eur.
Tieto aj mnohé ďalšie fakty článok denníka SME úplne ignoruje. Je preto zrejmé, že autorovi nejde o hľadanie pravdy, ale o cielené poškodzovanie dobrého mena Ministerstva vnútra SR.