25. 12. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V prípade vraždy ukrajinského novinára Viačeslava Veremija z roku 2014 padol v piatok verdikt. Kyjevský súd vymeral jednému z útočníkov, Jurijovi Krysinovi, štvrťročný podmienečný trest so skúšobnou dobou na dva roky, informovala agentúra UNIAN.
      Krysin nebol počas vyšetrovania prípadu vo väzbe. Po vynesení verdiktu slobodne odkráčal zo súdnej siene.
      Manželka zavraždeného vyjadrila nad verdiktom rozhorčenie. Prokuratúra avizovala, že sa proti rozhodnutiu súdu odvolá - žiada šesťročný nepodmienečný trest odňatia slobody.
      Viačeslav Veremij z novín Vesti sa stal obeťou vraždy 19. februára 2014 v centre Kyjeva, keď sa v noci vracal taxíkom z práce domov. Všimol si ozbrojené osoby v maskáčoch a kuklách (podľa UNIAN išlo o "titušky" - nájomných provokatérov a násilníkov) a pokúsil sa ich odfotografovať z auta. Muži však auto zastavili a vodiča a pasažierov z neho vytiahli. Taxikárovi a jednému pasažierovi sa podarilo z miesta ujsť, nie však Veremijovi. Muži ho dobili a potom postrelili. Zomrel na operačnom stole.
      Vedúci špecializovaného vyšetrovacieho oddelenia úradu generálnej prokuratúry Serhij Horbaťuk 18. septembra 2015 oznámil, že vrahom novinára je Džalal Alijev.
      Podľa nepotvrdených správ Alijev bojoval na strane separatistov samozvanej Doneckej ľudovej republiky a v júli 2015 zahynul v bojoch v meste Horlivka.
      Krysin bol obžalovaný z napadnutia novinára spolu s ďalšími osobami podľa časti 4 článku 296 trestného zákonníka (chuligánstvo spáchané skupinou osôb s použitím strelných zbraní alebo studených zbraní alebo inými nástrojmi prispôsobenými alebo určenými na ublíženie na zdraví).
      Krysin je taktiež podozrivý z verbovania titušiek do Kyjeva v snahe narušiť protivládne demonštrácie, ktoré v roku 2014 viedli k pádu proruského prezidenta Viktora Janukovyča, dodal UNIAN.

Copyright © TASR 2016

Prevádzkovateľ sociálnej siete Facebook podpísal niekoľkoročnú zmluvu s jedným z najväčších hudobných vydavateľstiev na svete Universal Music Group (UMG). Užívatelia jeho siete tak budú môcť zdieľať hudbu a videá produkovaná touto značkou. Firmy tiež oznámili, že budú spolupracovať na vývoji ďalších hudobných produktov, čo je podľa serveru BBC znamenie, že Facebook chce konkurovať internetovému portálu na zdieľanie videí YouTube.
UMG, ktoré je divíziou francúzskeho mediálneho konglomerátu Vivendi SA, má právo napríklad na nahrávky Rihanny, Bruce Springsteena alebo Justina Biebera. Pokiaľ užívateľ Facebooku video vyprodukovanej UMG nahral, muselo byť doteraz kvôli ochranne autorských práv vymazané. Firmy neoznámili, od kedy dohoda nadobudne platnosť.
Najväčším svetovým portálom pre zdieľanie videí je YouTube. Za populárnejší je ale považované Spotify a Apple Music.


Copyright © ČTK 2016