26. 12. 2017

V RTVS sa veľa spravilo, časť bola len pozlátko

V RTVS sa veľa spravilo, 
časť bola len pozlátko

Vo verejnoprávnom Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) sa v poslednom období urobil kus roboty. Napriek tomu je v stave „nie celkom trvalo udržateľného rozvoja“, konštatoval v rozhovore pre agentúru SITA generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Tvrdí, že i keď 12 rokov robil v rozhlase, tak sa po nástupe do čela verejnoprávnej rádiotelevízie cítil ako archeológ. „Odkrýval som jednu vrstvu po druhej. Momentálne mám pocit, že už máme zmapované základné trajektórie, v ktorých sa táto zlúčená firma pohybuje. - Našiel som stredne veľkú firmu, v ktorej bolo odrobené veľa roboty. Na druhej strane, to pozlátko, ktoré intenzívne sa na ňu nalepovalo v prvom polroku 2017, bolo naozaj len pozlátko,“ zhodnotil stav Rezník päť mesiacov po nástupe do funkcie.
Rozpočet RTVS pre rok 2018 podľa Rezníka umožňuje, aby bol verejnoprávny rozhlas a televízia v nadchádzajúcom „roku osmičiek“, teda okrúhlych výročí rokov 1918 a 1968, z hľadiska programu výnimočný. V prvom roku svojho pôsobenia na čele RTVS sa sústredí na kvalitný program, a to televízny, rozhlasový a online obsah RTVS. Diváka a poslucháča totiž nezaujíma to, čo je pod povrchom, jednotlivé procesy, ale ich výsledok, upozornil. Zaoberať sa chce aj riešením havarijných stavov budov či technologických sietí a zariadení. Nový šéf RTVS nechce očierňovať predošlý manažment Václava Miku. „Nie som človek, ktorý by mal vo zvyku pozerať sa sentimentálne za svoj chrbát. Snažím sa pozerať dopredu a fungovať tak, aby sme dali tejto firme víziu nielen do roku 2022, ale aj ďalej. Pretože v 20-tom roku nás čaká odchod z frekvenčných pásiem. Bude to veľký zlom a málo sa o tom hovorí. Dovolím si tvrdiť , že to bude drobná revolúcia pri šírení a vnímaní či televíznych, alebo iných programov,“ upozornil Jaroslav Rezník.
Cieľom Jaroslava Rezníka je, aby bol RTVS v roku 2022, teda na konci jeho päťročného funkčného obdobia, lídrom na trhu v programe a aj v technológiách. To podľa jeho slov znamená, že RTVS bude ponúkať programy, ktoré majú svoju etiku, estetiku, noblesu a nie sú zaťažené dlhými reklamami. „Chcel by som, aby v RTVS bola vytvorená platforma na kultivované debaty, bez toho, aby sa tu používali nejaké emotívne zafarbené slová a aby Rozhlas a televízia Slovenska bola národná, kultúrna inštitúcia, ktorá bude mať pozitívny vplyv na to, ako sa spoločnosť vyvíja. To znamená, nebude nič zamlčiavať, nebude nič skrývať, bude objavovať, v debatách bude korektná, profesionálne zdatná a z hľadiska kreativity sa bude snažiť k sebe pritiahnuť to najlepšie, čo na trhu je. Ak sa toto podarí, budem úplne spokojný,“ dodal pre SITA generálny riaditeľ RTVS.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.