29. 6. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V Ostrave stojí od stredy vôbec prvá socha Karla Kryla, legendy československej hudby, pesničkára, disidenta a bojovníka za slobodu a proti nespravodlivosti. Odhalili ju len niekoľko metrov od vchodu do budovy Českého, predtým Československého rozhlasu. Ukrýva v sebe niekoľko symbolov, informuje český portál iDNES.cz.
"Streda bola symbolická. Pripomenuli sme si výročie popravy Milady Horákovej a sochu odhalili pred budovou, kde Karel Kryl nahral svoje prvé piesne pre platňu Bratříčku, zavírej vrátka," priblížil dôvody inštalácie riaditeľ Českého rozhlasu Ostrava Josef Podstata. Nahrávky pre album tu podľa Podstatu vznikali postupne medzi rokmi 1967 až 1969.
"Verím tomu, že táto socha raz nebude stáť na ulici Dr. Šmerala, ale na ulici Karla Kryla," podotkol riaditeľ ostravského štúdia v narážke na fakt, že socha stojí na ulici pomenovanej po zakladateľovi KSČ. "Je tiež symbolické, že sa socha môjho brata odhaľuje v deň, keď bola vymenovaná vláda za podpory komunistov, čo ma privádza do zúrivosti," pridal sa pred odhalením sochy brat Karla Kryla Jan. Pre návštevníkov potom zahral a zaspieval obľúbenú skladbu Anděl.
Autor David Moješčík do Krylovej sochy zapracoval rôzne skryté barokové symboly. "On ich rád používal. Pohľad na hodinky, ktoré na tej ruke vlastne nie sú, znamená pominuteľnosť, teda to, že už nie je medzi živými, že je mimo čas," vysvetlil Moješčík. Výklady ale môžu byť rôzne. Niekomu môže napríklad napadnúť, že chýbajúce hodinky u Kryla značia, že mu komunisti ukradli čas.
K soche by časom mala pribudnúť aj jeho pamätná tabuľa na budove rozhlasu.

Americkí regulátori schválili plán mediálneho konglomerátu Walt Disney Co kúpiť väčšinu majetku spoločnosti 21st Century Fox za 71,3 mld. USD. Podmienkou protimonopolného oddelenia amerického ministerstva spravodlivosti je však predaj regionálnych športových kanálov firmy Fox v USA. Informuje o tom portál bbc.com. Konglomerát Disney, ktorý signalizoval ochotu predať športové kanály, uviedol, že ho rozhodnutie "potešilo".
Disney plánuje kúpiť majetok spoločnosti Fox v nádeji, že rozšíri obsah, ktorý môže ponúkať. Plánuje totiž poskytovanie služieb, ktoré by konkurovali streamingovým firmám ako je Netflix. Zámer prevziať spoločnosť 21st Century Fox konglomerát Disney prvýkrát ohlásil v decembri minulého roka a po schválení zo strany amerických regulátorov sa pravdepodobnosť akvizície významne zvýšila.
Plán však skomplikoval záujem konkurenčnej firmy Comcast, ktorá tento mesiac navrhla, že Fox prevezme za 65 mld. USD. Prekonala tak pôvodnú ponuku firmy Disney v sume 52,4 mld. USD. Spoločnosť Fox sa však vyjadrila, že chce pokračovať v rokovaniach s Disney po tom, ako konglomerát svoju ponuku zvýšil na 71,3 mld. USD.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.