29. 6. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Francúzska rada pre audiovizuálne vysielanie CSA varovala pobočku ruskej televízie RT France pred neobjektívnym spravodajstvom.
Regulátor môže v krajnom prípade odobrať médiám vo Francúzsku vysielaciu licenciu.
CSA reagovala konkrétne na aprílové spravodajstvo francúzskej mutácie RT o útoku chemickými zbraňami v občianskou vojnou zmietanej Sýrii. Uviedla, že RT neinformovala dostatočne poctivo a presne a nezabezpečila potrebnú "rozmanitosť názorov". RT spochybňovala, že k útoku vôbec došlo, a obviňovala miestnych povstalcov z toho, že udalosť naaranžovali. Tiež jej preklad v titulkoch sa nezhodoval s arabskými výpoveďami svedkov.
CSA poznamenala, že v spravodajstve došlo k "výraznej nerovnováhe" v tak citlivej téme.
Vysielanie RT vo francúzskom jazyku je od konca minulého roka k dispozícii televíznym predplatiteľom francúzskej telekomunikačnej skupiny Free, ostatní traja operátori ju neponúkajú. K dispozícii je tiež na internete a prostredníctvom satelitu.
Francúzsky prezident Emmanuel Macrona v čase minuloročných volieb RT obvinil zo snahy o ich ovplyvňovanie a zo šírenia dezinformácií.

Copyright © ČTK 2018
Zľava: Tony Hall, Noel Curran, Delphine Ernotte Cunci


Za prezidenta Európskej vysielacej únie (EBU), ktorá združuje viac ako 70 médií verejnej služby z 56 krajín sveta vrátane SR, zvolili v piatok na jej valnom zhromaždení v albánskej Tirane generálneho riaditeľa britskej BBC Tonyho Halla.
Post viceprezidentky obsadí od budúceho roka Delphine Ernotteová-Cunciová, generálna riaditeľka France Television.
Informovali o tom internetové servery EBU.ch a Parabola.cz.
Úlohou nového vedenia EBU bude v nasledujúcom dvojročnom období mimo iného hájiť pozície verejnoprávnych médií v rámci druhej vlny digitalizácie, ktorá sa týka väčšiny európskych vysielateľov.
Tony Hall krátko po svojom zvolení do čela EBU zdôraznil, že úloha médií verejnej služby je v súčasnosti dôležitejšia ako kedykoľvek v minulosti. V globalizovanom svete však čelia množstvu výziev, od zmeny prístupu k spravodajským obsahom po vznik nových mediálnych formátov. "Našou úlohou je zareagovať včas na tento vývoj a rozvinúť verejnú službu v prospech našich divákov," zdôraznil muž, ktorý pôsobí v britskej BBC od roku 1973 a jej generálnym riaditeľom sa stal pred piatimi rokmi.
Hall a Ernotteová-Cunciová nahradia vo funkciách Jeana-Paula Philippota z frankofónnej belgickej RTBF a Monicu Maggioniovú z talianskej RAI, ktorí zastávali spomínané funkcie po desať, respektíve tri roky.

Copyright ©TASR 2018