27. 6. 2018

RTVS prinesie premiérový dokument Pochoduj alebo zomri

RTVS prinesie premiérový dokument 


Pochoduj alebo zomri

Streda večer 27. júna bude na Dvojke patriť novému dokumentárnemu filmu. V premiére prinesie o 20:20 vojnový film Pochoduj alebo zomri, ktorý vznikol v koprodukcii RTVS a Českej televízie. Takmer hodinový dokument ponúka skutočný príbeh mladých Slovákov a Čechov, ktorí bojovali v radoch francúzskej cudzineckej légie v Indočíne.
Nový dokumentárny film Pochoduj alebo zomri od režiséra Michaela Kaboša rozpráva príbeh, ktorý sa odohráva po komunistickom prevrate v roku 1948. Mladí Slováci a Česi strácajú ideály a rozhodnú sa odísť do emigrácie. Časť z nich vstúpila do služieb cudzineckej légie pre vidinu dobrého zárobku, iní videli v légii možnosť ako sa aj spoza hraníc aktívne vzoprieť a bojovať proti režimu a komunistom. Stovky mladých Čechov a Slovákov tak bojovali v Indočíne v radoch francúzskej cudzineckej légie, ďalší ako vojaci americkej armády. Nasadenie Čechov a Slovákov vo francúzskej armáde bolo dokonca najväčšie od konca druhej svetovej vojny. Bojovali v neľudských podmienkach džungle, prenasledovaní všadeprítomným nepriateľom aj tropickými chorobami. Napriek tomu sa o nich veľa nehovorí.
Nový dokumentárny film o česko-slovenských veteránoch francúzskej légie a americkej armády prinesie RTVS v premiére v stredu 27. júna na Dvojke o 20:20.