19. 7. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká televízia CW pripravuje seriál o komiksovej hrdinke Batwoman. Na televízne obrazovky by tak mali priniesť prvý hraný superhrdinský seriál s otvorene homosexuálnou hlavnou postavou, informuje spravodajský portál BBC.
Batwoman sa v komiksoch po prvý raz objavila ešte v päťdesiatych rokoch minulého storočia, ako objekt romantického záujmu Batmana, čo malo rozptýliť klebety o jeho homosexualite. Opätovne ju do príbehov vrátili v roku 2006 - tentoraz ako lesbu menom Kate Kane. Odvtedy sa stala najvýznamnejšou otvorene homosexuálnou postavou z dielne DC Comics.
Seriál sa zaradí k ďalším projektom z komiksového sveta DC, ktoré vysiela CW, ako Arrow (2012), The Flash (2014), Supergirl (2015) a Legends of Tomorrow (2016).

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

Britský spevák Cliff Richard uspel v súdnom spore, ktorý viedol so stanicou BBC ohľadom jej reportáže o policajnom zásahu v jeho dome. Najvyšší súd mu v stredu zároveň priznal odškodné 210.000 libier.
Sir Cliff tvrdil, že pokrývanie policajnej razie v jeho dome, ku ktorej došlo v roku 2014 v rámci vyšetrovania historických obvinení z pohlavného zneužívania detí, bolo "závažným narušením" jeho súkromia. K zatknutiu ani k obvineniu speváka v tejto súvislosti však nikdy nedošlo. Obvinenia siahajú ešte do roku 1985.
Sudca rozhodol, že BBC, ktorá prináša aj túto správu, porušila práva sira Cliffa na súkromie "závažným" a "senzáciechtivým" spôsobom. Policajná razia, ktorej priebeh odvysielalo predmetné médium, sa odohrala v dome 77-ročného speváka v grófstve Berkshire na juhovýchode Anglicka. Cliff Richard sa vtedy nachádzal v Portugalsku.
Za inváziu do svojho súkromia, finančnú stratu a poškodenie dobrého mena požadoval umelec čo "najvyššie možné" odškodné. Spevák už predtým dostal od polície odškodné 400.000 libier. Podľa spravodajskej stanice Sky News by stredajší verdikt mohol negatívne ovplyvniť slobodu tlače na reportovanie o policajnom vyšetrovaní.

Novinári v Afganistane zažili od začiatku tohto roka do júna pri výkone svojej práce "najkrvavejšie obdobie". Od januára v krajine zabili najmenej 11 žurnalistov, pričom až deviati z nich prišli o život počas jedného krvavého útoku militantnej organizácie Islamský štát (IS). Vyplýva to zo správy Bezpečnostného výboru afganských novinárov (AJSC), o ktorej v stredu informovala agentúra DPA.
Podľa AJSC pri útoku bojovníkov z IS, ku ktorému došlo 30. apríla v afganskom hlavnom meste Kábul, zahynulo deväť novinárov a ďalších šesť utrpelo zranenia. Ďalších dvoch žurnalistov zavraždili v provinciách Chóst a Kandahár.
AJSC označil tento aprílový útok za "zlomový bod v povahe hrozieb voči mediálnym pracovníkom". Podľa tohto výboru prišlo v priebehu rovnakého obdobia roku 2017 o život desať novinárov.
Vo zverejnenej správe AJSC uvádza, že tiež "zaznamenali 89 prípadov násilia a zastrašovania". Z nich išlo v 14 prípadoch o fyzické násilie, v 11 prípadoch o telesné poranenia, v 28 prípadoch o zastrašovanie a v 19 prípadoch o týranie. Z toho podľa výboru vyplýva, že v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška došlo k 22-percentnému nárastu takýchto prípadov.
AJSC v správe uviedol, že za 37 prípadov sú zodpovední bojovníci Talibanu a Islamského štátu a za ďalších 36 jednotlivci napojení na vládu a bezpečnostné zložky. Páchatelia zvyšných prípadov nie sú známi.
V správe AJSC dodáva, že úroveň násilia voči novinárom viedla medzi reportérmi k autocenzúre, najmä v provinciách, kde sú silne prítomní militanti Talibanu a IS. Týka sa to napríklad provincií Helmand a Kandahár na juhu, provincie Ghazní na juhovýchode a provincie Nangarhár na východe krajiny.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podal v stredu trestné oznámenie na desiatky opozičných poslancov, ktorí na sociálnych sieťach zdieľali jeho karikatúru. Erdogan ich viní z urážky na cti, píše agentúra DPA.
Trestnému oznámeniu čelí predseda Republikánskej ľudovej strany (CHP) Kemal Kiličdaroglu a 72 poslancov tohto opozičného subjektu.
Líder republikánov zdieľal v utorok na Twitteri karikatúru z roku 2006, ktorá zobrazuje Erdogana v podobe rôznych zvierat. Poslancov za svoju stranu zároveň vyzval, aby túto karikatúru z titulky tureckého satirického magazínu Penguen taktiež zdieľali.
Úrad hlavného prokurátora v Ankare potvrdil, že voči Kiličdaroglovi otvoril vyšetrovanie v prípade údajnej urážky prezidenta, uviedla stanica TRT.
V súvislosti so zmienenou karikatúrou nedávno zadržali štvoricu vysokoškolákov z Ankary. Tí si ju vytlačili na banner, ktorý si vzali so sebou na promóciu.
Osobám, ktoré sa dopustia urážky prezidenta, hrozia v Turecku až štyri roky väzenia. Erdogan podal v tejto súvislosti už takmer 2000 trestných oznámení, píše agentúra AP.
 

Copyright © TASR 2018