20. 7. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Písomný protest voči prístupu gréckych úradov k spravodajcovi ORF a jeho tímu na grécko-albánskych hraniciach adresoval vo štvrtok gréckej ambasáde vo Viedni generálny riaditeľ rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu a televízie ORF Alexander Wrabetz. Informovala o tom agentúra APA.
Spravodajca Christian Wehrschütz chcel v pohraničí nakrútiť v stredu príspevok pre druhé vydanie spravodajskej relácie televízie ORF Zeit im Bild a urobiť rozhovory s prítomnými zástupcami Frontexu. Lokálne úrady však vopred udelené povolenia neakceptovali a namiesto toho asi na 90 minút zadržali novinára i jeho vodiča na hraničnom priechode. Grécke orgány im vrátili doklady a umožnili pokračovať v ceste až po telefonáte na rakúske veľvyslanectvo v Aténach. Tímu ORF sa však nebolo umožnené realizovať jeho vopred avizované a dohovorené pracovné povinnosti.
Ako konštatoval generálny riaditeľ ORF, správanie gréckych úradov považuje za neakceptovaný zásah do výkonu novinárskeho povolania, proti ktorému ostro protestuje. Navyše pripomenul konanie gréckej strany a zdôraznil, že ide o obmedzovanie slobody tlače a nerešpektovanie informačného poslania rakúskeho verejnoprávneho média, ktoré sa nesmie tolerovať.

Copyright © TASR 2018

Neznámi páchatelia zastrelili na Filipínach rozhlasového komentátora. Zástupca polície Arnel Escobal uviedol, že 38-ročný Joey Llana sa v piatok ráno chystal vyraziť autom do práce, keď ho pri jeho dome v meste Daraga zabili. Útočníci vystrelili približne tucet rán a z miesta ušli. Polícia v súčasnosti vyšetruje motív útoku.
Medzinárodná federácia novinárov incident odsúdila. Podľa filipínskeho Národného zväzu novinárov by to bola už dvanásta vražda novinára počas mandátu prezidenta Rodriga Duterteho, a to v prípade, ak sa preukáže, že incident súvisel s prácou zosnulého.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.