16. 7. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Najväčší fínsky denník Helsingin Sanomat nechal cez víkend olemovať cestu v Helsinkách, kadiaľ sa povezú prezidenti USA a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin, takmer 300 rozličnými billboardmi kritizujúcimi ich postoje k slobode tlače.
Na billboardoch sú novinové titulky o vzťahoch Putina a Trumpa k médiám, ako ich Helsingin Sanomat uverejnil za uplynulých 18 rokov.
"Trump nazýva médiá nepriateľmi ľudu," hlása billboard v angličtine poukazujúc na výrok amerického prezidenta z februára 2017.
"Putin zatvoril najväčšiu ruskú tlačovú agentúru," znie zase odkaz pre ruského prezidenta v jeho jazyku. Išlo o titulok vo fínskych novinách z decembra 2013, kedy Putin nariadil zrušenie ruskej medzinárodnej štátnej agentúry RIA Novosti. Namiesto nej vznikla medzinárodná agentúra Rossija segodňa a tá neskôr spustila medzinárodnú mediálnu platformu Sputnik. Spravodajský servis v Rusku však Rossija segodňa ponúka naďalej pod názvom RIA Novosti.
"Vítajúc prezidentov na summite vo Fínsku, chceme im pripomenúť dôležitosť slobody tlače. Médiá by nemali byť psíkom na hranie v rukách akéhokoľvek prezidenta či režimu," uviedol šéfredaktor denníka Kaius Niemi.
Helsingin Sanomat pripomína, že Rusko sa vo svetovom rebríčku slobody tlače organizácie Reportéri bez hraníc nachádza na 148. mieste spomedzi 180 krajín. USA sú síce oveľa vyššie, na 45. mieste, avšak podľa fínskeho denníka je to stále príliš nízko.
Samotné Fínsko sa nachádza vo svetovom rebríčku na štvrtom mieste.
"Pán prezident, vitajte v krajine slobodnej tlače," svieti na jednom z billboardov odkaz v angličtine.​

Copyright © TASR 2018