19. 7. 2018

Zomrel Adrian Cronauer

Zomrel Adrian Cronauer


Vo veku 79 rokov zomrel americký rozhlasový diskdžokej Adrian Cronauer, ktorý inšpiroval tvorcov filmu Dobré ráno, Vietnam (1987). Mary Muse, manželka jeho nevlastného syna Michaela, vo štvrtok potvrdila, že naposledy vydýchol v stredu po dlhej chorobe. Žil v Troutville v štáte Virginia.

Adrian Cronauer pôsobil v rokoch 1965 a 1966 ako člen amerického letectva vo Vietname, kde začínal svoju rozhlasovú šou pozdravom "Dobré ráno, Vietnam". Túto frázu použil v spomínanej snímke režiséra Barryho Levinsona aj predstaviteľ hlavného hrdinu, diskdžokej armádneho rozhlasu, Robin Williams.

Cronauer pochádzal z Pittsburghu. Bol synom pracovníka v oceliarskom priemysle a učiteľky. Strávil 21 rokov v televízii, reklame či školstve pred tým, ako sa zameral na právnu prax. Neskôr pracoval aj ako poradca v Pentagone.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.