21. 8. 2018

Pamätná tabuľa pripomenie pôsobenie banskobystrického rozhlasového štúdia počas augusta 1968

Pamätná tabuľa pripomenie pôsobenie banskobystrického rozhlasového 

štúdia počas augusta 1968

Pamätnú tabuľu venovanú pôsobeniu banskobystrického rozhlasového štúdia počas augustových udalostí v roku 1968 slávnostne odhalia v utorok 21. augusta o 15:00 pred budovou Štúdia RTVS na ulici profesora Sáru 1 v Banskej Bystrici. Banskobystrické Štúdio RTVS si tak spolu s Mestom Banská Bystrica pripomenú 50. výročie príchodu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa a začiatku okupácie. Slávnostný akt bude v priamom prenose vysielať Rádio Regina. Pietnou akciou Nikdy nezabudneme si v utorok o 18:30 v Divadelnej sále Bábkového divadla na Rázcestí v Banskej Bystrici výročie pripomenie aj Banskobystrický samosprávny kraj. Súčasťou podujatia bude premietanie filmu Okupácia 1968 z dielne piatich režisérov z piatich krajín.

Augustové udalosti Banskobystričanom aj návštevníkom mesta približuje už niekoľko dní nápis POČEMU? (Prečo?) v azbuke, ktorý sa nachádza na Námestí SNP. Umeleckým obnovením nápisu 10. augusta odštartovala práve v Banskej Bystrici kampaň Nerozumieme. Kampaň pomocou zúfalých výkrikov v ruštine, ktoré lemovali ulice Československa priťahuje pozornosť na udalosti pred 50 rokmi. „Tento akt je bezpochyby jednou z najväčších čiernych škvŕn v našich dejinách. Väčšina Slovákov túto udalosť nezažila a mnohí ani len netušia, ako hlboko sa vryla do histórie a aké mala následky,“ uvádzajú iniciátori kampane zameranej na tých, ktorí 21. augusta 1968 ešte nežili.

„Podľa nášho prieskumu je 50 rokov po okupácii Československa povedomie o tejto udalosti najmä u mladých ľudí nízke, preto sme presvedčení, že už len z úcty k jej obetiam si to treba pripomenúť,“ povedal v Banskej Bystrici pri umeleckom stvárnení jedného z protestných nápisov prezident Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Grigorij Mesežnikov. Kampaň na podnet IVO vymyslela reklamná agentúra Mark BBDO. Cieľom je priblížiť mladým ľudom prostredníctvom stránky www.nerozumieme.sk dôležité fakty roku 1968 a atmosféru tých dní.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.