20. 8. 2018

RTVS NEWS.- Spýtaj sa vašich

RTVS NEWS

Spýtaj sa vašich

Projekt Spýtaj sa vašich, ktorý sa interaktívnou formou snaží vytvoriť živý pamätník udalostí 21. augusta 1968 bude mať tri časti. Okrem dokumentu, ktorý vznikol v koprodukcii RTVS a webstránky projektu sa uskutoční aj séria premietaní spojených s diskusiami. Na utorkovom brífingu v Bratislave o tom informovali autorky projektu.

"Cieľom všetkých foriem prezentácie je priniesť príbehy obyčajných ľudí, ktorí majú na tieto dni silnú spomienku," ozrejmili autorky koncept celého diela. "Chceme vytrhnúť tieto zásadné udalosti z učebníc dejepisu a zasadiť ich do kontextu histórie rodín, ľudských osudov a pohnútok, ktoré našu krajinu formujú dodnes," dodali.

"Polhodinový dokument bude mozaikou výpovedí, ktoré som vyzbierala od ľudí po celom Slovensku a aj od tých, čo po 21. auguste 1968 odišli do emigrácie," spresnila o filmovom diele jeho režisérka Barbora Berezňáková. Dokument bude mať premiéru 20. augusta o 20.10 h na Dvojke RTVS.

Webstránka www.spytajsavasich.sk bude spustená k 21. augustu a v duchu svojho názvu bude vyzývať verejnosť, aby zbierali a pridávali spomienky na August '68 prostredníctvom autentických textov, fotografií a audionahrávok. "Napriek tomu, že web ešte nie je spustený, už od ohlásenia projektu na začiatku júla nám prichádzajú spomienky pamätníkov a ich detí na e-mail a facebookovskú stránku projektu," prezradila Pavlína Morháčová, spoluautorka námetu i grafická dizajnérka filmu a webu.

Séria premietaní sa začne 20. augusta o 21. h v Bratislave na stenu obchodného domu na Kamennom námestí. "Ide o staršiu časť budovy obchodného domu, ktorá bola otvorená práve v roku 1968," vysvetlila Eva Vozárová, ktorá má na starosti PR a produkciu projektu. "Necelý polhodinový dokument pustíme niekoľkokrát – chceli sme, aby čas projekcie čo najviac korešpondoval s časom, kedy na územie Československa vstúpili vojaci Varšavskej zmluvy," priblížila.

V deň bratislavskej projekcie sa uskutoční premietanie i v Banskej Štiavnici, Košiciach, Zvolene a Spišskej Novej Vsi. V nasledujúcich týždňoch sa bude dokument premietať v ďalších slovenských mestách. Potvrdených sú približne dve desiatky miest. Autori majú ambície uskutočniť projekcie spojené s diskusiou aj v školách.

Projekt Spýtaj sa vašich by mal pokračovať aj v budúcom roku, na 50. výročie Augusta '68 by malo v rovnakom duchu nadviazať 30. výročia Novembra '89.


Copyright © TASR 2018