20. 8. 2018

RTVS pri príležitosti 50. výročia okupácie pripravuje aj tematický program

RTVS pri príležitosti 50. výročia okupácie 
pripravuje aj tematický program


Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) si 50. výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa pripomenie aj tematickým programom v Malom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave. Ten sa začne v pondelok 20. augusta o 17.00 h a moderovať ho bude novinárka a dokumentaristka Soňa Gyarfašová a hudobník, scenárista a dramaturg RTVS Štefan Chrappa. TASR informoval PR manažér Juraj Kačo.
Úvod bude patriť dvom dokumentárnym filmom s odkazom na udalosti augusta 1968. Snímka Rehabilitácie nespravodlivo stíhaných a Žingorov proces ponúkne zostrih dokumentu Romana Kaliského o rehabilitáciách nespravodlivo odsúdených v 50. rokoch a konfrontácii páchateľov a ich obetí. Projekt Petra Kerekesa Okupácia 1968 prináša pohľad na okupáciu Československa očami ruských vojakov.
Nasledovať bude diskusia s názvom Tak sme vás tu mali. Vtedajšiu situáciu priblíži prekladateľka Marta Ličková či Pavel Ličko, jeden z prvých väzňov obdobia normalizácie. Hosťom bude tiež Michal Radošinský, ktorý bol väznený za protest proti okupácii, Ivan Lehotský s Michalom Tvarožekom, ktorí sa aktívne podieľali na rozhlasovom vysielaní v čase okupácie a historik Ústavu pamäti národa Peter Jašek.
Súčasťou pripomienky výročia budú zároveň tri tematické výstavy. Jedno z nich bude edukatívna a interaktívna výstava Ústavu pamäti národa. Druhou bude výstava košického fotografa Tibora Kováča ako jeho osobná spomienka na august 1968, kedy bol postrelený do hlavy, prežil, ale zostal pripútaný na invalidný vozík, v ktorom 20 rokov skrýval svoje negatívy pred Štátnou bezpečnosťou. Tretia výstava ponesie názov Okupácia očami našich poslucháčov.

Copyright ©TASR 2018