19. 1. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Diel ruského animovaného seriálu "Máša a medveď" s názvom "Recept na katastrofu" sa stal najsledovanejším animovaným videom na zdieľacej webovej stránke YouTube a dostal sa do Guinnessovej knihy svetových rekordov. Informovala o tom v piatok agentúra TASS.
Predmetný diel má na YouTube viac než 3,4 miliardy zhliadnutí. Ide zároveň o jediné animované video, ktoré sa nachádza medzi prvými piatimi najsledovanejšími príspevkami na tejto stránke vôbec, potvrdila produkčná spoločnosť Animaccord, ktorá tento obľúbený detský seriál od roku 2009 vyrába.
Najsledovanejšia epizóda pochádza z prvej série seriálu (2009-2010). Spoločnosť Animaccord oznámila, že nový diel s názvom "Celý svet je javisko" bude mať premiéru 25. januára. Kanál seriálu na YouTube v angličtine má vyše štyri milióny odberateľov, zatiaľ čo ruský kanál má približne 18 miliónov.

Copyright © TASR 2019

Štáty EÚ sa nedohodli na konečnej podobe legislatívy o ochrane autorských práv na internete. Rumunské predsedníctvo preto muselo odvolať plánované rokovania so zástupcami Európskej komisie a Európskeho parlamentu.
Štáty sa podľa očakávaní nevedia zhodnúť na dvoch najspornejších častiach návrhu, ide o články 11 a 13. Prvý z nich má majiteľom práv – vrátane médií – zabezpečiť spravodlivý podiel za použitie ich obsahu na internete, článok 13 stanovuje internetovým platformám povinnosť riešiť, či užívateľom nahrávaný obsah neporušuje autorské práva.
Asi desiatka krajín – vrátane napríklad Nemecka, Talianska či Poľska – dnes nechcela pri článku 13 výnimku pre malé a stredné firmy. Pri článku 11 sa štáty nemôžu zhodnúť na definícii krátkych úryvkov zo správ, ktoré sa objavujú vo výsledkoch vyhľadávania alebo v aplikáciách ponúkajúcich prehľady spravodajstva.

Do nemeckých médií unikli detaily z internej správy Spolkového úradu na ochranu ústavy o AfD. Je v nej napríklad aj výrok člena strany, ktorý vychvaľoval Reinharda Heydricha a jeho „múdru politiku“ v Protektoráte Čechy a Morava.
Spolupredseda AFD Jörg Meuthen dnes označil únik internej správy do médií za „obrovský škandál, ktorý masívne otriasa dôverou v štát a jeho inštitúcie“. Škandalózne je podľa neho predovšetkým to, že novinári dokument majú k dispozícii, ale strane, ktorej sa týka, ho úrad odmietol vydať. Únik správy kritizoval aj druhý spolupredseda strany Alexander Gauland, ktorému je v dokumente venovaná značná pozornosť.
Úrad na základe verejných vyjadrení členov strany systematicky preskúma, nakoľko sa v zoskupení dajú vysledovať pravicovo-extrémistické tendencie. Zameria sa pritom najmä na krídlo okolo predsedu durýnskej AFD Björna Höckeho a mládežnícku organizáciu strany. Na základe skúmania, ktoré by mohlo trvať až dva roky, sa rozhodne, či bude AfD zaradená do vyššej kategórie, v rámci ktorej môže BfV napríklad verbovať v sledovanej organizácii aj informátorov. 

Copyright © ČTK 2019