17. 1. 2019

Vyhlásenie hovorcu MZVEZ SR ku klamstvám portálu Hlavné správy

Vyhlásenie hovorcu MZVEZ SR ku
 klamstvám portálu Hlavné správy


Včera (16. januára 2019) som si prečítal správu z portálu Hlavné správy o knihe venovanej pôsobeniu ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka vo funkcii predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN. S poľutovaním musím konštatovať, že okrem zvláštnych, miestami až smiešnych invektív je v článku, pod ktorým je podpísaný Ivan Lehotský, aj jedno bohapusté klamstvo. Autor píše: „Oslovili sme preto hovorcu MZV Borisa Gandela s otázkami kde sa dá kniha zohnať, koľko stojí, kto ju vydal a kto platil jej vydanie a slávnostný krst v priestoroch MZV. Na otázky sme však doteraz nedostali odpoveď.” Uvediem veci na pravú mieru. Pred časom mi telefonoval niekto, kto sa predstavil, že je z Hlavných správ (meno si žiaľ nepamätám) a chcel po mne informácie k tejto knihe. Slušne som ho poprosil, aby mi poslal otázky štandardne mailom s tým, že mu na ne písomne odpoviem, na čom sme sa aj dohodli. Do dnešného dňa som však žiadne otázky z Hlavných správ k spomínanej knihe nedostal. Kontroloval som aj nevyžiadanú poštu (spam) práve preto, aby som nebol náhodou obvinený z toho, že som neodpovedal. Pozrel som si mailovú schránku aj dnes ráno (článok vyšiel včera) a nič... Preto si vyprosujem takéto klamstvo zo strany Hlavných správ a verejne ich týmto žiadam o ospravedlnenie. V opačnom prípade mi nezostane nič iné, než pristupovať k nim ako ku klamárom, a nie ako k profesionálom, ktorí môžu byť kritickí, ale za to korektní a féroví, čo nie je tento prípad. Aby som nevyvolal dojem, že týmto chcem čosi zahmlievať, odvrátiť pozornosť, či čokoľvek iné, uvediem zopár faktov a informácii k spomínanej knihe a nepriamo tým odpoviem na otázky, ktoré som nikdy v písomnej podobe nedostal.
Predsedníctvo SR vo Valnom zhromaždení OSN, ktoré je objektívne najreprezentatívnejším multilaterálnym orgánom, bolo nepochybne jedným z hlavných míľnikov slovenskej diplomacie od čias našej samostatnosti. Kniha „Ľudia na prvom mieste – reflexia 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN“ má za cieľ priblížiť čitateľom prácu tohto zasadnutia pod taktovkou Miroslava Lajčáka. Publikácia informuje o jeho hlavných podujatiach a iniciatívach, približuje v čom spočíva každodenná činnosť predsedu VZ OSN, ponúka náhľad do zákulisia činnosti tohto orgánu a jeho vedenia, v neposlednom rade aj uchováva skúsenosti a vedomosti nadobudnuté počas tejto jedinečnej príležitosti pre ďalšie generácie slovenských diplomatov. Vzhľadom na skutočnosť, že OSN má dnes 193 členov môžeme takmer so stopercentnou istotou povedať, že najbližších 150 rokov nebude mať naša krajina tú možnosť a česť predsedať jeho Valnému zhromaždeniu. O to viac bude dôležité vedieť pre budúce generácie slovenských diplomatov, čo toto predsedníctvo znamenalo, ako sme ho uchopili a čo sa nám podarilo dosiahnuť.
Názov knihy logicky reflektuje hlavnú prioritu a motto slovenského predsedníctva vo Valnom zhromaždení OSN – „Ľudia na prvom mieste – úsilie o mier a dôstojný život pre všetkých na udržateľnej planéte“. Tvorcom jej obsahu sú členovia medzinárodnej kancelárie predsedu 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. Vydavateľom a finančným sponzorom publikácie je organizácia GLOBSEC. Kniha nie je na predaj, preto nemá napríklad pridelené ISN (na čo v článku poukazujú hlavné správy), ale je určená na voľnú distribúciu diplomatickej, akademickej ale aj širokej verejnosti, prostredníctvom zastupiteľských úradov SR v zahraničí, vysokých škôl a verejných knižníc.
Na rozdiel od iných predsedníctiev, napríklad v Rade Európskej únie, ktoré zahŕňa obrovskú škálu aktérov ako na najvyšších, tak aj nižších úrovniach, je predsedníctvo vo Valnom zhromaždení sústredené do osoby predsedu a jeho tímu. Je preto prirodzené, že obsah knihy reflektuje hlavne aktivity, cesty, stretnutia a prejavy predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN, ktorým bol prvý raz v histórii slovenský politik a diplomat.
Kniha bola predstavená na spoločenskom podujatí za účasti diplomatického zboru, predstaviteľov slovenskej zahranično-politickej komunity a médií.