16. 1. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Poľská polícia zatkla troch ľudí vyzývajúcich na ďalšie vraždy po zabití starostu mesta Gdansk Pawla Adamowicza. Minister vnútra Joachim Brudziňski uviedol v utorok na Twitteri, že polícia zatkla týchto ľudí v pondelok - v deň, keď starosta podľahol zraneniam po tom, ako ho v nedeľu na charitatívnej akcii bodol nožom do srdca 27-ročný muž.
Brudziňski označil zatknutých za "nevyrovnané" osoby a internetových trolov. Nie je jasné, na koho vraždu vyzývali, uviedla agentúra AP.
Adamowicz (53) bol starostom mesta Gdansk od roku 1998. Vlani v novembri ho do tejto funkcie zvolili už šiestykrát. V 80. rokoch pôsobil v radoch odborového zväzu Solidarita, ktorý vznikol v gdanských lodeniciach a viedol ho Lech Walesa. Ako starosta podporoval práva komunity LGBT a toleranciu voči menšinám.
K útoku na neho došlo počas záverečného večera charitatívnej akcie Veľký orchester vianočnej pomoci. Ide o nadáciu, ktorá od roku 1993 vyberá peniaze na nákup zdravotníckych zariadení určených predovšetkým deťom.
Na videozázname útoku, ktorý bol zverejnený na portáli YouTube, je vidieť, ako muž po útoku na starostu schytí mikrofón a hovorí, že za predchádzajúcej vlády Občianskej platformy (PO) bol nespravodlivo odsúdený a mučený. "Preto Adamowicz zomrie," povedal útočník, ktorého podľa poľských médií v minulosti odsúdili na viac ako päť rokov väzenia za štyri ozbrojené útoky na banky v Gdansku.


Predsedníctvo Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu potvrdilo rozhodnutie, že program stáží pre investigatívnych novinárov v zákonodarnom zbore EÚ bude pomenovaný po zavraždenom slovenskom novinárovi Jánovi Kuciakovi. TASR o tom informoval slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH).
Štefanec, ktorý je vedúci slovenskej delegácie v politickej skupine európskych ľudovcov (EPP/EĽS), pripomenul, že myšlienka pomenovať tento program po Jánovi Kuciakovi vznikla minulý rok krátko potom, ako došlo k dvojnásobnej vražde novinára a jeho snúbenice.
"Krátko potom, ako sme sa dozvedeli o brutálnej vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, som spolu so šéfom našej skupiny Manfredom Weberom a ďalšími straníckymi kolegami navrhol, aby sme si uctili pamiatku a prácu Jána Kuciaka tým, že pomenujeme po ňom program stáží pre mladých novinárov v Európskom parlamente," vysvetlil Štefanec.
Poslanec v tejto súvislosti zdôraznil, že kvalitná žurnalistika je jedným zo základných kameňov fungujúcej demokracie, a vyslovil poďakovanie predsedovi EP Antoniovi Tajanimu za jeho podporu pre túto myšlienku a za celkovú podporu slobody prejavu.
"Verím, že aj vďaka tomuto programu príde nová generácia odvážnych investigatívnych novinárov, ako bol Ján Kuciak, ktorí nebudú mať strach vyšetrovať prípady korupcie a mafiánskych spojení so štátnymi štruktúrami," uviedol Štefanec. Zdôraznil, že novinári zavraždení počas výkonu svojej práce "nikdy neumierajú", a dodal, že Európsky parlament chce zachovať živú pamäť všetkých tých, ktorí hľadajú pravdu. Takým bol podľa neho aj Kuciak, ktorý svoju profesiu vykonával s vášňou a odvahou a vďaka svojej krátkej, ale sľubnej kariére sa mu podarilo vyšetrovať prípady podozrivého financovania a daňových únikov.
"Pracoval s odhodlaním a pred nikým sa nevzdal. Jeho dedičstvo bude inšpiráciou pre všetkých, ktorí sa chcú stať investigatívnymi novinármi," odkázal Štefanec.

Copyright © TASR 2018