20. 3. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V pripravovanom pilotnom filme prequelu populárneho seriálu Hra o tróny (2011) televízie HBO sa predstaví aj anglická herečka Miranda Richardson. Pridá sa tak k už skôr ohláseným kolegom a kolegyniam, ktorými sú Naomi Watts, Josh Whitehouse, Naomi Ackie, Denise Gough, Jamie Campbell Bower, Sheila Atim, Ivanno Jeremiah, Georgie Henley, Alex Sharp a Toby Regbo. Koho si 61-ročná rodáčka zo Southportu zahrá, nie je známe.
Tvorkyňou prequelu Hry o tróny je scenáristka Jane Goldman, ktorá spolu s autorom knižnej predlohy pôvodného seriálu Georgeom R.R. Martinom pracovala na námete. Obaja budú aj jeho výkonnými producentmi. Nakrúcanie je naplánované na leto. Hoci ešte nie je známy oficiálny názov, špekuluje sa, že by sa mohol volať The Long Night, píše magazín Entertainment Weekly.
Projekt by sa mal odohrávať, podobne ako Hra o tróny, na viacerých miestach a zamerať sa na viacero klanov. Divákov a diváčky pritom prenesie niekoľko tisíc rokov pred udalosti z pôvodného seriálu. "Seriál vyrozpráva úpadok sveta zo zlatého Veku hrdinov do jeho najtemnejšieho času," uvádzajú tvorcovia v popise projektu s tým, že odhalí viaceré tajomstvá, záhady a pravdivé príbehy. Ak by si HBO po pilote objednala celý seriál, novinka by sa podľa Entertainment Weekly na televíznych obrazovkách mohla objaviť najskôr v roku 2020 alebo 2021.
Miranda Richardson je známa najmä z britsko-francúzskej drámy Posadnutosť, ktorá jej v roku 1993 vyniesla cenu BAFTA a nominácie na Zlatý glóbus a Oscara. Druhú oscarovú nomináciu si vyslúžila v roku 1995 hlavnou rolou v dráme Tom & Viv. Okrem toho má na konte Zlaté glóbusy za snímky Enchanted April (1991) a Otčina (1994). Zahrala si aj vo filmoch Hra na plač (1992), Večernica (1996), Ospalá diera (1999), Hodiny (2002), Fantóm opery (2004), Harry Potter a Ohnivá čaša (2005), Paríž, milujem ťa (2006), Mladá Viktória (2009), Made in Dagenham (2010), Harry Potter a Dary smrti - 1 (2010) alebo Churchill (2017).

Americký mediálny koncern Disney v stredu dokončil prevzatie väčšiny aktív spoločnosti 21st Century Fox. Transakciou za 71 mld. USD vzniká nový zábavný gigant v ére streamovacích služieb.
Disney predložil prvú ponuku na prevzatie časti mediálneho konglomerátu Ruperta Murdocha ešte v decembri 2017. O aktíva 21st Century Fox mala záujem aj mediálna spoločnosť Comcast, ktorá ale v lete minulého roka zo súboja ustúpila. Akcionári 21st Century Fox následne schválili jej prevzatie firmou Disney. Akvizícia, ktorá postupne získala súhlas regulačných úradov na dotknutých trhoch, pomôže firme Disney konkurovať technologickým hráčom, ako sú Amazon a Netflix.


Európska únia uložila americkej technologickej spoločnosti Google pokutu 1,49 mld. eur pre zneužitie jej dominantného postavenia na trhu online reklamy. O výsledku dlhodobého prešetrovania podnikania Googlu v reklame prostredníctvom platformy AdSense informovala v stredu v Bruseli eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.
Ide už o tretí prípad uloženia pokuty spoločnosti Google zo strany Európskej komisie (EK) pre porušenie hospodárskej súťaže. Vlani EK firmu postihla rekordnou sankciou v objeme 4,34 mld. eur pre zneužitie dominantného postavenia jej operačného systému Android. V roku 2017 komisia Google pokutovala sumou 2,42 mld. eur pre porušenie pravidiel hospodárskej súťaže v rámci prevádzkovania jej služby porovnávania cien pri internetovom predaji.

Spoločnosť Google v utorok predstavila novú streamovaciu službu pre videohry s názvom Stadia. Hráči si na platforme budú ukladať svoje herné dáta na cloude, čo im pri hraní umožní využívať rôzne zariadenia s prehliadačom Google Chrome či operačným systémom Chrome OS, ako sú napríklad telefóny Pixel či Chromebooky. Koľko bude služba stáť, či bude fungovať formou predplatného alebo ponúkne iné možnosti, Google neuviedol. Rovnako tiež nie je známe, aké hry budú pri spustení služby dostupné. Jediné, čo spoločnosť prezradila je, že ju uvedie na trh ešte v roku 2019, a to v USA, Kanade, Spojenom kráľovstve a častiach Európy.
Svoju novinku Google predstavil na Game Developers Conference v San Franciscu. Hoci sa očakávalo, že predstavia streamovaciu konzolu, Stadia sa zameria vyslovene len na cloudovú infraštruktúru Googlu. "Dátové centrum je vašou platformou," oznámil viceprezident Googlu Phil Harrison.
Streamovanie videohier si vyžaduje silnejšie pripojenie a väčší výkon počítačov ako bežné streamovanie videa, keďže ide o priamu interakciu medzi hráčom a hrou. Google v tejto súvislosti tvrdí, že na napojenie systému využíva svoje dátové centrá.

Hranie videohier so Stadiou si podľa spoločnosti nebude vyžadovať sťahovanie a inštalácie. Google spolu s platformou ponúkne aj ovládač, ktorý si používatelia k nej môžu, ale nemusia zaobstarať. Ovládač bude mať pripojenie na wi-fi a tiež tlačidlo, ktorým hráč zapne mikrofón a bude sa môcť pýtať cez funkciu Google Assistant otázky o hre, ktorú hrá. Cez ovládač tiež budú môcť používatelia zdieľať hru priamo zo Stadie na službu YouTube.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.