20. 3. 2019

Stanovisko 1. námestníka Generálneho prokurátora SR Mgr. Petra Šufliarskeho

Stanovisko 1. námestníka Generálneho 


prokurátora SR Mgr. Petra Šufliarskeho

"„K osobe M.K. a charakteru môjho vzťahu k nemu som sa proaktívne vyjadril v januári tohto roka na tlačovej besede a následne aj pred vyšetrovateľom PZ 5.3.2019, v súvislosti s prípravou mojej vraždy.
Opakovane zdôrazňujem, že môj vzťah k M. K. nikdy nebol priateľský, nepriateľský, príbuzenský, finančný, či majetkový. Komunikácia, ku ktorej sa vyjadril aj JUDr. Kvasnica, bola vždy iniciovaná M.K., pričom z mojej strany, ako to už bolo uvedené, išlo o slušnú reakciu. Predmetom komunikácie neboli žiadne trestné veci.
Charakter môjho vzťahu k M.K. dokazuje výkon mojej právomoci v konkrétnych trestných veciach, v ktorých som rozhodol alebo navrhol rozhodnúť v neprospech tejto osoby a ďalších spriaznených osôb. Išlo o minimálne 11 trestných vecí, majetkovej a násilnej povahy, pričom prvýkrát som vydal pokyn už 6.4.2016 na preverenie podozrení z daňovej trestnej činnosti (v tejto trestnej veci bolo 21.6.2016 začaté trestné stíhanie a 16.10.2018 vznesené obvinenie štyrom osobám) a naposledy 8.11.2018 na preverenie podozrení z násilnej trestnej činnosti vo vzťahu ku konkrétnym novinárom.
Je zaujímavé, že bol to práve denník N, ktorý vo svojom komentári po mojej januárovej tlačovej besede upozorňoval na „zbrklosť“ a unáhlené závery svojich čitateľov pri posudzovaní mojej osoby. Doslova komentátor Filip Obradovič (dňa 16.1.2019 v komentári denníka N) napísal: „Skutočnosť, že ste svedkom udalostí, ktoré smrdia, ešte neznamená, že ste toho súčasťou. Napokon, v prospech Šufliarskeho hovoria aj výsledky jeho práce.“ Z tohto dôvodu som presvedčený, že obsah ako aj zámer tohto článku má slúžiť na politické účely a diskreditáciu mojej osoby.
Vyjadrenie JUDr. Kvasnicu v článku je zavádzajúce a subjektívne, ktoré sa navyše týka dôkazu, ktorý nesúvisí s trestnou vecou, v ktorej je splnomocnencom poškodeného. Ide o neprofesionálne vyjadrenie, ktoré je výsledkom dlhoročnej animozity vo vzťahu k mojej osobe (zastupuje vydavateľa týždenníka, ktorý je mnou žalovaný v ešte neskončenom civilnom konaní o ochranu osobnosti) a prokuratúre. Táto animozita sa vystupňovala po tom, ako prokurátor Generálnej prokuratúry SR podal obžalobu na jeho klientku - obvinenú H.M. Žákovú za trestný čin krivej výpovede a krivej prísahy. Odvtedy sa jeho útoky iba stupňujú.“