1. 7. 2019

RTVS pripravila počas leta pestrý televízny a rozhlasový program

RTVS pripravila počas leta pestrý 

televízny a rozhlasový program



Diváci Jednotky a Dvojky sa môžu tešiť na filmovú klasiku, westerny, množstvo zábavy a prémiové dokumenty. Programové okruhy Slovenského rozhlasu ponúknu poslucháčom súťaže, seriály, rozhovory ako aj živé koncerty z rôznych letných festivalov.
Jednotka
Jednotka bude počas letných mesiacov zameraná oddychovo, divákom ponúkne najmä zábavu, hudbu, westerny či obľúbeného Jamesa Bonda. Pondelkové večery budú aj počas leta patriť Európskemu kinu, v rámci neho RTVS odvysiela filmy ako Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol, Marie – Francine, Muž v tieni či Uvoľni sa! Súčasťou Európskeho kina bude 26. augusta aj premiéra slovenského filmu Backstage. Stredajšie večery budú patriť westernom, nielen pre milovníkov tohto žánru RTVS pripravila filmy ako Sedem statočných, El Dorado, Mackennovo zlato či Veľká zem. Štvrtkový prime-time prinesie reprízu historického seriálu Mediciovci: Vládcovia Florencie, od septembra RTVS ponúkne v premiére 2. a 3. sériu tohto obľúbeného seriálu. Piatkové večery budú patriť hudbe, na obrazovkách Jednotky v úspešných Legendách popu zaznejú hity najznámejších českých a slovenských interpretov populárnej hudby. Sobotné večery na Jednotke ovládne nesmrteľný Louis de Funés a jeho príbehy s Fantomasom, ale aj komédie ako Piti, piti, pá, Hibernatus, Grand restaurant pána Septima. Nedeľný program ponúkne viacero dvojdielnych filmov, diváci si znovu budú môcť pozrieť aj filmy Štúdio 1, Rivali, Rudolph Valentino či Hranica.
Dvojka
Letné vysielanie na Dvojke bude patriť najmä prémiovým dokumentom a kvalitným filmom. Dokumentárnou udalosťou letnej vysielacej sezóny na Dvojke je piatkový tematický večer - Dialóg s planétou – koncipovaný z legendárnych dokumentov Pavla Barabáša (napr. Tepuy, Pygmejovia – deti džungle, Amazonia vertical, Pururambo...) a následným rozhovorom o vplyve ľudskej činnosti na našu planétu. Diváci si dokumenty budú môcť pozrieť aj ďalšie všedné dni. Akvizičné dokumenty sa budú venovať vede a technike, prírode aj investigatíve. Na pracovné večery pripravila RTVS na Dvojke pestrý výber filmov, od pondelka do štvrtka to bude v Letnom kine predovšetkým európska produkcia, piatkové večery budú v júli patriť slovenským filmom s témou Letné lásky (Marhuľový ostrov, Nebo, peklo, zem, Kruté radosti) a v auguste to budú pri príležitosti 75. výročia SNP filmy s povstaleckou tematikou (Mŕtvi nespievajú, Smrť chodí po horách,...). Letné pondelky a piatky na Dvojke potešia priaznivcov divadla. Divadelné prázdniny v neskoršom večernom čase ponúknu záznamy divadelných predstavení, v pondelok to budú najmä komédie, piatok bude vyhradený predstaveniam Radošinského naivného divadla. Dvojka sa bude venovať aj športu, priaznivci cyklistiky sa môžu od 6. júla tešiť na priame prenosy z Tour de France. Víkendové večery na Dvojke budú seriálové. V sobotu v hlavnom vysielacom čase uvedie Dvojka kultový seriál Sága rodu Forsyghtovcov, v nedeľu romanticko-dobrodružný seriál Indické letá. Počas obidvoch víkendových dní budú zaradené reprízy medzinárodne oceňovaných seriálov Fargo (v sobotu) a Gomora (v nedeľu).
Slovenský rozhlas
Rádio Slovensko prinesie dovolenkujúcim vodičom každý pracovný deň o 8:25 v RaNNom radení motoristické rady. O 11:13 bude informovať o počasí v letoviskách v Chorvátsku, Čiernej Hore, Španielsku, Grécku, Turecku, Bulharsku, Taliansku či na Sardínii. Od polovice júla do polovice augusta sa poslucháči opäť môžu zapojiť do obľúbenej súťaže Auto na kľúč.
Letný seriál o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi pripravilo od 29. júna Rádio Regina Západ. V ňom priblíži život a pôsobenie Štefánika v rôznych častiach sveta, jeho málo známu rumunskú misiu i jeho pozostalosť v Slovenskom národnom archíve. Poslucháči Plnej poľnej sa v nedeľnej relácii Portréty môžu tešiť na päť premiérových dielov, ktoré predstavia profily slovenských vojakov. S Folklórnym letom Rádia Regina sa priamo prenesú do dejiska diania rôznych letných festivalov a S Reginou na bicykli zavítajú k zaujímavým rozhľadniam západného Slovenska. Letné vysielanie Rádia Regina Západ vyvrcholí Dňom otvorených dverí 7. septembra v budove Slovenského rozhlasu.
Premiéry úspešného cyklu Naša zabudnutá klasika ponúkne Dramatické Rádio Devín. Od 22. do 26. júla medzi 14:00 a 15:00 budú v programe Fenomenálne leto znieť vybrané reprízy úspešného formátu Fenomény. V nich sa poslucháči dozvedia o osobnostiach, udalostiach či artefaktoch z oblasti umenia a kultúry, ktoré sa svojím významom stali nadčasovými. V tom istom čase bude vysielaniu Rádia Devín od 29. júla do 9. augusta dominovať Litera fest. V programe odznejú rozhovory so slovenskými spisovateľmi, ktorí sa svojimi dielami zaradili do desiatky ceny Anasoft litera 2019, diskusie či špeciálne koncerty. Rádio Devín od 22. júla až 9. augusta odvysiela v špeciálnom čase – 15:00 až 16:00 v rámci Seriálového leta poslucháčky obľúbené dramatické seriály.
Rádio_FM je mediálnym partnerom množstva letných festivalov. Nezabúda však ani na tie menšie rodinného charakteru v regiónoch. Vo vysielaní sa bude venovať festivalom Pohoda, Grape, Soundgarden, Fest Fiesta, Zvuk for Štiavnica, Basement Festival, Fest Anča a mnohým ďalším. Neoddeliteľnou súčasťou Pohody a Grapu bude Rádio (aktívna zóna)_FM. Z nej sprostredkuje nielen množstvo rozhovorov s exkluzívnymi hosťami a reportáží, ale tiež živé prenosy koncertov. Niektoré koncerty z festivalu na trenčianskom letisku prinesie v letnom prázdninovom bloku každý utorok po 20:00. Rádio_FM v súvislosti s letnou vysielacou štruktúrou zaradí každý pracovný deň od 13:00 do 14:00 do programu exkluzívny letný set. V éteri sa tak vystrieda hneď niekoľko zvučných DJských mien.
Premiéry spoločenských a politických diskusií budú aj počas leta znieť na vlnách národnostného Rádia Patria. Od 15. júla bude mimoriadne nahrávať a postupne vysielať rozhovory k 30. výročiu Nežnej revolúcie, ktorej oslavy v Rádiu Patria napokon vyvrcholia na jeseň 2019. Medzi hosťami mimoriadnych relácií budú František Mikloško, Michal Šimečka, Iveta Radičová, Gábor Zászlós a Ľudovít Ódor, mnohí zahraniční hostia z Rakúska, Maďarska, Rumunska a Srbska.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.