V septembri po letnej pauze opäť štartuje politická diskusná relácia O 5 minút 12. Do moderátorského kresla zasadne člen televízneho spravodajského tímu RTVS Marek Makara, ktorý vystrieda Jozefa Hajka.
Bratislava 26. august 2019
Na základe predchádzajúcej dohody Jozef Hajko viedol diskusnú reláciu jednu sezónu. „Po jej vyhodnotení sme sa spoločne rozhodli využívať jeho odborný potenciál pri iných predovšetkým historicko-spoločenských témach. Pán Hajko teda i naďalej zostáva tvorivým spolupracovníkom RTVS. Ďakujeme mu za úspešnú sezónu a za jeho osobné nasadenie pri kreovaní jednotlivých relácií," uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.
Prvú reláciu O 5 minút 12 s novým moderátorom prinesie RTVS už v nedeľu 1. septembra, kedy si Slovensko pripomína Deň Ústavy SR. Na túto tému sa bude postupne rozprávať s tromi najvyššími ústavnými činiteľmi - prezidentkou Zuzanou Čaputovou, predsedom parlamentu Andrejom Dankom a premiérom Petrom Pellegrinim.
Marek Makara (45) považuje moderovanie najstaršej a najsledovanejšej diskusnej relácie za výzvu a zároveň za veľkú zodpovednosť. „Najdôležitejšie sú pre mňa dva faktory, ktoré si cením najviac - sú to divák a objektivita. Pýtať sa politikov v záujme všetkých divákov, respektíve občanov, beriem ako česť. Využijem na to všetky skúsenosti z mojej 25-ročnej kariéry v médiách a spravím všetko pre to, aby som sprostredkoval zaujímavé a obsahovo kvalitné rozhovory na témy, ktoré ovplyvňujú ich každodenné životy," deklaroval.
Absolvent Fakulty masmediálnej komunikácie v Trnave má za sebou 25-ročnú kariéru v elektronických médiách. Najdlhšie pôsobil v Rádiu TWIST, neskôr v Rádiu Viva a moderoval diskusie v spravodajskom Rádiu Aktual. Na svojom konte má stovky rozhovorov na politické, ekonomické a spoločenské témy. Diváci RTVS ho momentálne poznajú nielen ako redaktora spravodajstva, ale aj ako moderátora večernej spravodajskej relácie Správy a komentáre. V RTVS počas predvolebnej kampane viedol rozhovory s prezidentskými kandidátmi a tiež sprevádzal divákov a poslucháčov záverečným duelom pred 2. kolom prezidentských volieb. Okrem toho moderoval politické diskusie s kandidátmi na poslancov do Európskeho parlamentu.