29. 8. 2019

Zomrel Michel Aumont

Zomrel Michel Aumont

Herec zomrel v stredu vo veku 82 rokov. Agentúre AFP to oznámila jeho rodina.
Hral napríklad v snímkach Nedeľa na vidieku, Odvahu a nohy na plecia, Drž hubu! alebo Prehnití proti prehnitým. Aumont, ktorý bol trikrát nominovaný na Cézara, exceloval predovšetkým vo vedľajších úlohách, najčastejšie ako policajt alebo politik.
Aumont točil s Claudom Chabrolom alebo s Bertrandom Tavernierom či Claudom Zidim a celkom sa objavil v približne 150 filmoch. Herec si rovnako zahral v stovke divadelných predstavení. Na doskách divadla Comédie-Française dvadsať rokov stvárňoval titulnú úlohu v Molièrovom Lakomcovi.
Parížsky rodák začal v divadle vystupovať už ako dieťa, jeho matka bola herečka a na divadelných doskách sa presadil v 60. rokov. Nebránil sa žiadnym rolám, hral v kusoch od Williama Shakespeara, Woodyho Allena i Samuela Becketta a spolupracoval s renomovanými divadelnými režisérmi. Vo filme sa začal objavovať v 70. rokoch.
Aumont bol ženatý a mal jedného syna. V roku 2002 v jednom rozhovore priznal niekdajšie problémy s alkoholom. Za svoj hlavný povahový rys označoval naivitu a sťažoval sa na nedostatok sebadôvery.

Copyright © ČTK 2019