27. 8. 2019

Rádio Slovensko bude mať od septembra nový zvukový obal

Rádio Slovensko bude mať od septembra 
nový zvukový obal

Rádio Slovensko začne v pondelok 2. septembra vysielanie v novej modernej zvukovej grafike. Inciátorom jej zmeny bol po nástupe do funkcie šéfdramaturga Milan Urbaník. Tím marketingu a kreatívy RTVS spolu s kolegami z Rádia Slovensko na nej pracoval od konca marca. Má symfonickú i popovú verziu, na nahrávaní ktorých sa podieľal Symfonický orchester Slovenského rozhlasu a slovenská vokálna kapela For You.

Ako priblížil Milan Urbaník, nová vizualizácia korešponduje s obsahom hovoreného slova v Rádiu Slovensko a s jeho playlistom. „Každá zvuková grafika má svoju životnosť, preto prichádzame s novou, modernou, ktorá reflektuje súčasnú dobu. Celý proces tvorby a výsledok sú veľmi pozitívne, pretože je vždy radosť pracovať s tímom profesionálov, čo, verím, ocenia aj poslucháči Rádia Slovensko,“ dodal riaditeľ Sekcie marketingu RTVS Richard Jajcay.

Grafika je štruktúrovaná podľa časti dňa, špeciálna je pre rannú šou Dobré ráno, Slovensko, Zelenú vlnu, športové spravodajstvo, počasie, krátke správy a používať sa bude niekoľko foriem hudobných predelov. Symfonické varianty budú poslucháči počuť v rannej šou v pracovné dni, pred krátkymi správami a zvukovým znamením. Nahrávali sa v štúdiu Slovenského rozhlasu, popové a spievané popové verzie vo viedenskom štúdiu Soundfeiler.

„Výroba zvukovej grafiky bola pre mňa výnimočným zážitkom, a to ich už mám za sebou niekoľko. Samozrejme, mimoriadnym plusom bolo pôsobenie Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu, ktorý znie v tomto zvukovom obale grandiózne,“ uviedol Milan Urbaník.

Novinkou je tiež slogan – „Rádio Slovensko, každým slovom vyladené“, ktorý vznikol na základe výsledkov prieskumu. „Opäť sa potvrdilo, že Rádio Slovensko je jediné rádio na Slovensku, v ktorom je slovo rovnako dôležité ako hudba. Je jediné z mainstreamových rádií, ktoré nie je prísluchové, ale posluchové,“ vysvetlil Richard Jajcay.

K celkovému zvukovému obalu patrí aj nový staničný hlas. Je ním herec Tomáš Palonder, ktorý nahradil svojho kolegu Jána Galoviča. „Sme veľmi vďační, že sme mohli spolupracovať s Jánom Galovičom, ktorý bol dlhé roky veľmi platným hlasom Rádia Slovensko,“ poznamenal šéf Sekcie marketingu. Tomáš Palonder je dlhoročným fanúšikom jednotlivých okruhov Slovenského rozhlasu a na archívnom webe vyhľadáva najmä rozhlasové hry. „Rozhlas počúvam odmalička, a preto je pre mňa poctou, že môžem hlasovo reprezentovať takú historicky dlhú a úspešnú značku, akou je Rádio Slovensko,“ vyznal sa.

RTVS bude postupne pokračovať v zmene zvukovej grafiky ďalších rozhlasových programových okruhov. Tešiť sa na ňu môžu poslucháči Rádia_FM, Rádia Regina a Rádia Devín.