1. 8. 2019

Kauza zmenky TV Markíza

Kauza zmenky TV Markíza

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta vyslovil vo štvrtok opätovne svoje stanovisko, že najskôr je potrebné vykonať dôkazy na hlavnom pojednávaní v prípade komunikácie obžalovaného Mariana K., a až potom je možné túto komunikáciu medializovať.
Šanta tak reagoval na zverejnenú komunikáciu Denníkom N. "Zotrvávam na stanovisku, že najskôr je potrebné vykonať dôkazy na hlavnom pojednávaní, a len ak sú takto dôkazy zverejnené v súlade s Trestným poriadkom, je možné ich následne medializovať. V intenciách uvedeného sa nemožno vyjadriť, či zverejnená komunikácia je tá, ktorú som ako prokurátor predložil súdu," zdôraznil pre TASR Šanta, ktorý dozoruje kauzu televíznych zmeniek, kde podnikateľ Marian K. a bývalý riaditeľ televízie Markíza Pavol R. figurujú ako obžalovaní.
"Súdu, obhajobe a poškodenému som ako prokurátor predložil úplný prepis predmetnej komunikácie a tak sa obe strany mali možnosť oboznámiť s jej obsahom v plnom rozsahu. Inou komunikáciou v danej veci k dnešnému dňu nedisponujem," dodal pre TASR prokurátor ÚŠP. Proces s dvojicou pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) v prípade zmeniek bude pokračovať v septembri.
Denník N vo štvrtok zverejnil komunikáciu Mariana K., ktorý je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka, a ktorý mal v októbri 2017 poslať bývalému novinárovi a príslušníkovi SIS Petrovi Tóthovi správy s osobnými údajmi zavraždeného novinára, ako aj komunikáciu s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom o politike. Denník N sa odvoláva na ich komunikáciu, ktorú zaistila polícia.
Denník tiež informoval, že lustrácie novinárov mal pre Mariana K. zabezpečovať práve Bödör. V policajnom zázname sa podľa portálu píše, že sa mali rozprávať o situácii v SIS, polícii, o zabezpečení informácií z trestných konaní a manipulácii trestných vecí. Rovnaký vzťah mal mať Marian K. aj k prokuratúre, kde mali rozhodovať o pridelení konkrétnych prípadov konkrétnym prokurátorom.


Podnikateľ Marian K., ktorý je obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka, mal v októbri 2017 poslať bývalému novinárovi a príslušníkovi SIS Petrovi Tóthovi správy s osobnými údajmi zavraždeného novinára. "Ján Kuciak, Veľká Mača 558, Galanta,“ napísal mu 3. októbra 2017. Tvrdí to Denník N. Odvoláva sa na ich komunikáciu, ktorú zaistila polícia. Hovorí aj o komunikácii Mariana K. s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom a odvoláva sa na úradné záznamy polície.
Denník tiež informoval, že lustrácie novinárov mal pre Mariana K. zabezpečovať práve Bödör. V policajnom zázname sa podľa portálu píše, že sa mali rozprávať o situácii v SIS, v polícii, o zabezpečení informácií z trestných konaní a manipulácii trestných vecí. Rovnaký vzťah mal mať Marian K. aj k prokuratúre, kde mali rozhodovať o pridelení konkrétnych prípadov konkrétnym prokurátorom.
Marian K. mal žiadať aj o bližšie informácie o vyšetrovateľoch a takzvaného pavúka, teda výpis z registra obyvateľov. Chcel tak získať informácie o ich príbuzných, deťoch a podobne.
Denník N tiež tvrdí, že veľkú časť komunikácie tvoria správy o politike. Ľudia okolo podnikateľa mali konať v prospech Smeru-SD. "Z komunikácie je zrejmé, že sa výraznou mierou snažil o trestné stíhanie a diskreditáciu najmä Daniela Lipšica (Lipstein, Gambino), Igora Matoviča, Borisa Kollára (vlekár) a Andreja Kisku," píše sa podľa denníka v policajnom zázname. Bödörovi mal Marian K. 6. januára 2018 napísať: "Toho Lipsteina musíme tento rok dotiahnuť." Bödör mu mal odpísať, že "to na 100 percent."

Marian K. mal tiež napísať, že "vlekár nemôže ísť do ďalších volieb". Po vražde novinára mal mať obavy o budúcnosť Smeru-SD. Mal mať aj vlastné politické ambície so stranou Cieľ, ktorú pripravoval a pomáhal mu Bödör. Úspech predpokladal už vo voľbách v roku 2020. Podpisy mu mala pomáhať zbierať aj Alena Zs.
Marian K. mal komunikovať aj so Štefanom A., ktorý je spolu s ním obvinený v kauze televíznych zmeniek. Hovoriť mali aj o nevzatím Pavla R. do väzby v roku 2017 pre prípravu vraždy Silvie Volzovej. Spomínali aj "slinoviny" a "slintoša" v súvislosti s Pavlom R. "Papier, na ktorý sme robili slinoviny u teba, neostal žiaden?" pýtal sa podľa Denníka N Kočner. Štefan A. odpísal, že ho pohľadá. "Lebo ja mám taký fascikel, ale v ňom tento druh neostal,“ pokračuje Kočner. "Pozri, čo máš a napíš, či ti nejaký ostal. Ak áno, stretneme sa a porovnáme," dodal v správach. 



Prezident Policajného zboru (PZ) SR Milan Lučanský vylúčil stretnutia s obvineným Marianom K. a Norbertom Bödörom. „Môžem s čistým svedomím povedať, že nikdy som sa na ničom so spomínanými osobami nedohadoval, nestretával som sa s nimi a nebol som s nimi v žiadnom kontakte,“ uviedol na sociálnej sieti. Reagoval tak na správy o „Milanovi“, ktorý sa mal objaviť v komunikácii prostredníctvom šifrovanej aplikácie Threema medzi Marianom K., obvinenom v kauze televíznych zmeniek aj v prípade objednávky vraždy Jána Kuciaka, a nitrianskym podnikateľom Norbertom B.
Lučanský podľa vlastných slov dostal od Úradu inšpekčnej služby k nahliadnutiu správy, v ktorých sa spomína jeho meno. Písalo sa v nich údajne o tom, že chcú zneužiť obdobie, keď sa v médiách prepierali jeho majetkové pomery a tiež, aby naňho vtedajší minister vnútra „zatlačil“. „Jak tak pozerám na kauzu šéfa inšpekcie, tak je vhodná doba, aby s ním Kali pohovoril o tom Ruskovom TO,“ doložil Lučanský úryvok komunikácie. Podľa Lučanského s ním o Ruskovom trestnom oznámení nikto nehovoril. Rovnako poprel aj spoločný obed s Bödörom, o ktorom sa píše v správach.
Na sociálnej sieti zverejnil Lučanský tiež správu zo 17. apríla 2018, ktorá podľa neho vystihuje realitu. „Som zvedavý, kto na Teba teraz prvý zaútočí...Myslím, že to bude Lučanský...,“ mala znieť správa. O pár týždňov potom sa stal šéfom Policajného zboru a Marian K. išiel do väzby.
Komunikáciu medzi podnikateľom Marianom K. a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom predložil na pojednávaní v kauze televíznych zmeniek prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta. Pochádza z trestnej veci vraždy Jána Kuciaka, z mobilného telefónu, ktorým mal Marian K. komunikovať prostredníctvom šifrovanej aplikácie Threema. Doteraz sa však komunikácia na pojednávaní nečítala.
Podľa Denníka N mali v správach, ktoré si vymenili, hovoriť aj o "Milanovi". Malo to byť v súvislosti s výpoveďou Pavla R. na policajnej inšpekcii v apríli minulého roka, teda dva mesiace pred tým, ako Kočnera zatkli. Riaditeľom inšpekcie Ministerstva vnútra (MV) SR bol vtedy práve súčasný policajný prezident Milan Lučanský.



Organizovaná zločinecká skupina cieľavedome zneužívala policajnú moc, niektorých okresných prokurátorov, sudcov a podsvetie na to, aby diskreditovala nepohodlných politikov, povedal pre TASR predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár v reakcii na informácie zverejnené v Denníku N. Tie hovoria o pokusoch Mariana K. a Norberta Bödöra diskreditovať Kollára a iných politikov.
Voči sebe zachytil Kollár tri trestné stíhania, ktoré mali viesť dnes už bývalí vyšetrovatelia Štefan Jombik a Jaroslav Barochovský. Podľa neho sa ho snažili zlikvidovať rovnako ako Daniela Lipšica, Igora Matoviča a Gábora Grendela (obaja OĽaNO): „Záhadne to boli vždy Jombik a Barachovský, osobní vyšetrovatelia Mariana K., ktorí mu robili špinavú prácu.“ Podľa Kollára mu otvárali a zatvárali kauzy, keď začali stíhať údajne na jeho objednávku, poprípade zastavovali trestné stíhania vedené voči nemu.
„Z komunikácie je zrejmé, že sa výraznou mierou snažil o trestné stíhanie a diskreditáciu najmä Daniela Lipšica (Lipstein, Gambino), Igora Matoviča, Borisa Kollára (vlekár) a Andreja Kisku,“ uvádza podľa Denníka N policajt, ktorý analyzoval prepis komunikácie medzi Norbertom Bödörom a Marianom K. Ten opisuje aj, ako Marian K. s Bödörom konali v prospech strany Smer-SD.
Časť tejto komunikácie predložil senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta vo veci údajného falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. V kauze sú obžalovaní Marian K. a niekdajší riaditeľ televízie Pavol R.



Daniela Lipšica komunikácia medzi Marianom K. a Norbertom Bödörom neprekvapila. "Zločinecké skupiny a biele goliere sa už od času môjho pôsobenia vo funkcii ministra spravodlivosti snažia o moju diskreditáciu, kriminalizáciu a likvidáciu," uviedol pre TASR advokát Daniel Lipšic v reakcii na článok Denníka N, ktorý informuje o pokusoch Mariana K. a Norberta Bödöra diskreditovať viacerých politikov.
V pondelok (29. 7.) uviedol, že z komunikácie vyplýva existencia zločineckej skupiny. "Na Slovensku fungovala zločinecká skupina zložená aj z vysokopostavených policajtov, prokurátorov a sudcov, ktorá dlhodobo spolupracovala s organizovaným zločinom a bielymi goliermi na Slovensku".
„Z komunikácie je zrejmé, že sa výraznou mierou snažil o trestné stíhanie a diskreditáciu najmä Daniela Lipšica (Lipstein, Gambino), Igora Matoviča, Borisa Kollára (vlekár) a Andreja Kisku,“ uvádza podľa Denníka N policajt, ktorý analyzoval prepis komunikácie cez aplikáciu Threema medzi Norbertom Bödörom a Marianom K. Ten opisuje aj ako Marian K. s Bödörom konali v prospech strany Smer-SD.
Časť tejto komunikácie predložil senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta vo veci údajného falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. V kauze sú obžalovaní Marian K. a niekdajší riaditeľ televízie Pavol R.


Komunikácia podnikateľa Mariana K., ktorý je obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka, a ktorý mal v októbri 2017 poslať bývalému novinárovi a príslušníkovi SIS Petrovi Tóthovi správy s osobnými údajmi zavraždeného novinára, ako aj komunikácia s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom o politike nie je úplne preukázaná. Pre TASR to uviedol obhajca Mariana K. Marek Para.
"Nie je úplne preukázaná úplnosť komunikácie ani okolnosť, kto s kým komunikuje, a ani zákonnosť získania dôkazu. Obhajoba má prostriedky vysporiadať sa s týmto dôkazným prostriedkom," povedal Para, ktorý tak zareagoval na štvrtkovú správu Denníka N.
"Som vyslovene znechutený trvajúcimi únikmi z vyšetrovacieho spisu poškodených Jána K. a Martiny K. Nielen z dôvodu, že mne ako obhajcovi orgány činné v trestnom konaní existenciu a obsah tejto komunikácie zamlčali, pričom až budúci týždeň, po zásahu prokuratúry, budem mať možnosť sa s týmito dôkazmi oboznamovať," zdôraznil obhajca. Dodal, že 13. augusta má ku komunikácii vypovedať obvinený Marian K.
"Ján Kuciak, Veľká Mača 558, Galanta," napísal Marian K. 3. októbra 2017. Tvrdí to Denník N. Odvoláva sa na ich komunikáciu, ktorú zaistila polícia. Hovorí aj o komunikácii Mariana K. s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom a odvoláva sa na úradné záznamy polície.
Denník tiež informoval, že lustrácie novinárov mal pre Mariana K. zabezpečovať práve Bödör. V policajnom zázname sa podľa portálu píše, že sa mali rozprávať o situácii v SIS, v polícii, o zabezpečení informácií z trestných konaní a manipulácii trestných vecí. Rovnaký vzťah mal mať Marian K. aj k prokuratúre, kde mali rozhodovať o pridelení konkrétnych prípadov konkrétnym prokurátorom.
Marian K. mal žiadať aj o bližšie informácie o vyšetrovateľoch a takzvaného pavúka, teda výpis z registra obyvateľov. Chcel tak získať informácie o ich príbuzných, deťoch a podobne.
Denník N tiež tvrdí, že veľkú časť komunikácie tvoria správy o politike. Ľudia okolo podnikateľa mali konať v prospech Smeru-SD. "Z komunikácie je zrejmé, že sa výraznou mierou snažil o trestné stíhanie a diskreditáciu najmä Daniela Lipšica (Lipstein, Gambino), Igora Matoviča, Borisa Kollára (vlekár) a Andreja Kisku," píše sa podľa denníka v policajnom zázname. Bödörovi mal Marian K. 6. januára 2018 napísať: "Toho Lipsteina musíme tento rok dotiahnuť." Bödör mu mal odpísať, že "to na 100 percent."
Marian K. mal tiež napísať, že "vlekár nemôže ísť do ďalších volieb". Po vražde novinára mal mať obavy o budúcnosť Smeru-SD. Mal mať aj vlastné politické ambície so stranou Cieľ, ktorú pripravoval a pomáhal mu Bödör. Úspech predpokladal už vo voľbách v roku 2020. Podpisy mu mala pomáhať zbierať aj Alena Zs.

Copyright © TASR 2019