2. 8. 2019

Kauza zmenky TV Markíza

Kauza zmenky TV Markíza

Prezidentka Zuzana Čaputová očakáva, že sa príslušné orgány budú dôkladne zaoberať medializovanými podozreniami, ktoré vyplývajú z komunikácie Mariana K. s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom a s bývalým novinárom a príslušníkom SIS Petrom Tóthom. Detailné vyšetrenie ovplyvňovania orgánov činných v trestnom konaní sa podľa Čaputovej musí stať najvyššou prioritou.
Prezidentka vníma so znepokojením medializované informácie, že postupy a rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní ovplyvňovali osoby, ktoré na to nemali ústavné a ani zákonné oprávnenie. "Takýto stav nie je zlučiteľný s princípmi právneho štátu," uviedla pre TASR Čaputová.
"Rýchle, objektívne a detailné vyšetrenie celého prípadu sa pre políciu a prokuratúru musí stať najvyššou prioritou. Zodpovední činitelia a funkcionári sú povinní postupovať tak, aby im verejnosť mohla plne dôverovať," doplnila prezidentka.
Podľa medializovaných informácií mal Marian K. komunikovať s Bödörom o SIS, polícii, ale aj prokuratúre a prideľovaní konkrétnych prípadov konkrétnym prokurátorom. Bödör mal pre neho zabezpečovať lustrácie novinárov.
Marian K. mal mať ambície aj v politike. Denník N informoval, že mal záujem konať v prospech strany Smer-SD a po vražde Kuciaka mal o budúcnosť strany obavy. Denník sa opiera o zápis policajta, ktorý analyzoval prepis komunikácie medzi Bödörom a Marianom K. Informuje tiež, že Marian K. mal záujem o trestné stíhanie a diskreditáciu advokáta Daniela Lipšica, poslancov Národnej rady SR Igora Matoviča (OĽaNO) a Borisa Kollára (Sme rodina), a exprezidenta Andreja Kisku. Mal mať aj vlastné politické ambície so stranou Cieľ.
Časť tejto komunikácie predložil senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta vo veci údajného falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. V kauze sú obžalovaní Marian K. a niekdajší riaditeľ televízie Pavol R. Marian K. je obvinený aj z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

Copyright © TASR 2019


Je otázne, či únik informácií z policajných spisov do médií nie je účelový, myslí si to člen Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI) a Tlačovo-digitálnej rady SR Pavol Múdry. Na zdržanlivosť novinárov pri medializovaní podobných informácií upozorňuje zas Anna Sámelová z Katedry žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Pre agentúru SITA tak reagovali na medializovanie častí komunikácie medzi obžalovaným Marianom K. a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom, ktoré sú súčasťou policajného spisu. Zverejnil ich vo štvrtok Denník N. Opačný názor ako Múdry a Sámelová však zastáva riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu, dlhoročná reportérka a investigatívna novinárka Zuzana Petková.
Podľa Múdreho „tento ‘únik informácií‘ viac škodí ako pomáha“. „Verejný záujem je vyšetriť vraždu novinára, kauzu zmeniek. To, či je verejným záujmom únik zo spisu, neviem posúdiť. Mne sa zdá, že nie. Je otázne, či tento únik nie je účelový,“ povedal pre SITA Pavol Múdry na otázku, či je medializovanie informácií zo živého policajného spisu verejným záujmom. Sámelová zastáva názor, „že novinári by mali vedieť rešpektovať aj istú zdržanlivosť v otázkach verejného záujmu“. Ako dodala pre agentúru SITA, „spoločenská zodpovednosť editorov ako základ novinárskej etiky v liberálno-demokratických krajinách totiž spočíva aj v tom, aby novinári nemarili svojou horlivosťou prácu polície, policajných vyšetrovateľov a súdov“.
Riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková tvrdí, že rozhodnutie Denníka N zverejniť prepis komunikácie v tomto konkrétnom prípade je správne. „Nevidím na ňom nič protizákonné či neetické. Nemôže to podľa mňa ani nijako ohroziť vyšetrovanie,“ konštatovala pre SITA Petková. Polícia podľa nej dala do spisu len časť správ a informácie, s ktorými počítala, že sa budú verejne čítať na pojednávaní, ako to navrhol prokurátor. Považuje pritom za dobré, že sudca v tak ostro sledovanom prípade zvažuje, či a kedy sa súd oboznámi s týmto dôkazom - čítaním prepisov. „Ak sa však Denník N dostal k prepisom skôr, bolo povinnosťou redakcie s nimi oboznámiť aj verejnosť a ďalšie médiá, pretože obsahujú závažné fakty o vplyve Mariana K. a Bödöra na políciu a vládnu stranu. V situácii, keď sa tam spomína akási dohoda s Milanom, pričom má ísť o súčasného policajného prezidenta, je v záujme štátu a občanov konfrontovať ho s týmto faktom a pozrieť sa na to, či polícia koná vo vzťahu k Marianovi K. a Bödörovi nezávisle. Aj polícia a prokuratúra potrebuje verejnú kontrolu, nemôže sa skrývať za to, že potrebuje pokoj na prácu,“ dodala pre SITA Petková.
Denník N vo štvrtok zverejnil časti komunikácie medzi obžalovaným Marianom K. a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom, ktoré sú súčasťou policajného spisu. Polícia vo vzťahu ku komunikácii podľa denníka konštatuje, že obžalovaný sa „výraznou mierou snažil o trestné stíhanie a diskreditáciu najmä Daniela Lipšica (prezývaného v komunikácii Lipstein alebo Gambino), Igora Matoviča, Borisa Kollára (vlekár) a Andreja Kisku. Podľa denníka napríklad v súvislosti s Lipšicom napísal v roku 2018: „Toho Lipsteina musíme tento rok dotiahnuť.“ V súvislosti s Kollárom zase, že „vlekár nemôže ísť do ďalších volieb“. Ako v článku dodáva Denník N, celá zrekonštruovaná komunikácia bude súčasťou vyšetrovacieho spisu vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a budú sa s ňou môcť oboznámiť aj právni zástupcovia poškodených Roman Kvasnica a Daniel Lipšic. Polícia ju v tejto chvíli ešte stále analyzuje.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.