1. 8. 2019

Kauza zmenky TV Markíza


Kauza zmenky TV Markíza

Predseda Smeru-SD Robert Fico považuje zverejnenie komunikácie Mariana K. s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom a s bývalým novinárom a príslušníkom SIS Petrom Tóthom za chabý pokus prekryť informácie o drogových skúsenostiach šéfa Progresívneho Slovenska Michala Trubana. Fico o tom hovorí vo videu zverejnenom na sociálnej sieti.
"Musím tento pokus oligarchov, mocichtivých pánov a nešťastnej redakcie Denníka N označiť za veľmi chabý pokus prekryť to, čo nastváral pán Truban. Ukazuje sa, že tento líder má ďaleko od nového politika," vyhlásil Fico.
Poukázal na to, že sa to nestalo prvýkrát. Fico spomína kauzu jeho telefonátu s Antoninom Vadalom, ktorý podľa neho nikdy nebol. Médiá kauzu otvorili podľa Fica v snahe prekryť daňovú kauzu vtedajšieho prezidenta Andreja Kisku. "Ten telefonát nikdy nebol, ale účel svätí prostriedky," podotkol.
Podľa medializovaných informácií mal Marian K. komunikovať s Bödörom o SIS, polícii, ale aj prokuratúre a prideľovaní konkrétnych prípadov konkrétnym prokurátorom. Bödör mal pre neho zabezpečovať lustrácie novinárov. Marian K. je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Podľa zverejnenej komunikácie mal Marian K. v októbri 2017 poslať Tóthovi správy s osobnými údajmi zavraždeného novinára.
Marian K. mal mať ambície aj v politike. Denník N informoval o tom, že mal záujem konať v prospech strany Smer-SD a po vražde Kuciaka mal o budúcnosť strany obavy. Denník sa opiera o zápis policajta, ktorý analyzoval prepis komunikácie medzi Bödörom a Marianom K. Informuje tiež o tom, že Marian K. mal záujem o trestné stíhanie a diskreditáciu advokáta Daniela Lipšica, poslancov Národnej rady SR Igora Matoviča (OĽaNO) a Borisa Kollára (Sme rodina) a exprezidenta Andreja Kisku. Mal mať aj vlastné politické ambície so stranou Cieľ.
Časť tejto komunikácie predložil senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta vo veci údajného falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. V kauze sú obžalovaní Marian K. a niekdajší riaditeľ televízie Pavol R.




Na stole sú dôkazy, že mafia ovládla štát, povedal líder hnutia OĽaNO Igor Matovič na štvrtkovej tlačovej konferencii. Reagoval tak na medializované správy medzi Marianom K. a Norbertom Bödörom. Tie hovoria okrem iného aj o pokusoch zdiskreditovať Matoviča a ďalších politikov.
Matovič tvrdí, že Bödör zabezpečoval za úplatok svedka, ktorý mal na súde svedčiť proti opozičnej strane a "zabezpečoval kompromitujúce informácie a diskreditáciu opozičných politikov."





Podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák odmieta prepojenia medzi Smerom-SD a podnikateľom Marianom K., ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Ak by ovládal políciu, nemohol byť podľa jeho slov obviňovaný z viacerých káuz ešte pred vraždou novinára a za bývalého vedenia polície. Povedal to v súvislosti s medializovanými informáciami o komunikácii Mariana K. s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom o polícii, SIS či prokuratúre.
"Ani nevieme, s kým si vlastne esemeskoval. To nie je štátom monitorované odpočúvanie, ktoré bolo zákonom schválené, v ktorom viete identifikovať, kto je kto," skonštatoval pre TASR Kaliňák. Faktom podľa neho ostáva, že ani on, ani nikto iný zo Smeru-SD tam jasné prepojenie nemá.
Článok Denníka N o komunikácii podnikateľa označil za nezmysel. Považuje za signifikantné, že keď sa v radoch opozície prevalí problém, objaví sa snaha zakryť ich kauzy inými. Poukázal na skúsenosti lídra koalície Progresívne Slovensko a Spolu Michala Trubana s užívaním drog.
Zdôraznil, že obvinenia voči Marianovi K. padli už v auguste 2017, za bývalého vedenia polície. "Samotný Denník N informoval ešte v lete 2017, to znamená pred dvoma rokmi, dávno pred vraždou, o tom, že Marian K. je obvinený v ďalších kauzách, ďalšie sa vyšetrujú. Ten istý denník teraz píše, že o rok neskôr riadil celú políciu," poznamenal.
Poslanec parlamentu Dušan Jarjabek (Smer-SD) neberie podľa vlastných slov medializovanú komunikáciu vážne, považuje ju za súčasť volebnej kampane. "Pripravuje sa mediálna bomba, ktorá zatrasie mediálnym priestorom. Smeruje to k tomu, aby Smer-SD stratil čo najviac percent," povedal pre TASR.


Komunikácia medzi Marianom K. s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom a bývalým novinárom a príslušníkom SIS Petrom Tóthom je vážne čítanie. Orgány činné v trestnom konaní ho musia čím skôr rozmotať. Pre TASR to uviedol predseda Mosta-Híd Béla Bugár v reakcii na zverejnenie komunikácie.
"Padni, komu padni," poznamenal a zdôraznil, že polícia, odkedy jej šéfuje Milan Lučanský, má rozviazané ruky. "Od nástupu nového prezidenta Policajného zboru policajti aktívne konajú, o čom svedčí aj to, že komunikáciu, ktorej časť bola medializovaná, zabezpečila polícia," doplnil Bugár.



Copyright © TASR 2019