1. 8. 2019

Kauza zmenky TV Markíza

Kauza zmenky TV Markíza 


Predseda Smeru-SD Robert Fico a podpredseda strany Robert Kaliňák sa boja, že ich nahradia noví politici. Líder koalície mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko a Spolu Michal Truban to uviedol na sociálnej sieti v reakcii na ich vyjadrenia. Tvrdia totiž, že kauza komunikácie Mariana K. s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom a s bývalým novinárom a príslušníkom SIS Petrom Tóthom má zakryť medializované informácie o drogových skúsenostiach Trubana.
"Podľa Fica a Kaliňáka sa všetci spojili: polícia, prokuratúra, súdy, Denník N, Bödör s Marianom K. a určite aj Eset so Sorošom - len aby prekryli môj joint z výšky," uviedol vo štvrtok na sociálnej sieti. V skutočnosti sa však podľa jeho slov v Smere-SD boja, že ich po podobných kauzách vymenia "noví politici".
Truban tvrdí, že správy z komunikácie Mariana K. potvrdzujú, že Bödörov SBS Bonul zarába milióny na štátnych zákazkách od Smeru-SD, ale aj to, že práve nitriansky podnikateľ zabezpečoval lustrácie novinárov pre Mariana K. Potvrdzuje sa podľa jeho slov aj previazanosť politikov Smeru-SD, oligarchov, mafie a bezpečnostného aparátu štátu.
Predseda Smeru-SD Robert Fico považuje zverejnenie komunikácie Mariana K. s Bödörom a Tóthom za chabý pokus prekryť informácie o Trubanových drogových skúsenostiach. Poukázal na to, že sa to nestalo prvýkrát. Hovorí o tom vo videu na sociálnej sieti. Podľa jeho slov sa ukazuje, že má ďaleko od nového politika. Podobne to vidí aj podpredseda strany Robert Kaliňák. Ten prepojenia Smeru-SD S Marianom K. odmietol a článok Denníka N označil za nezmysel.
Podľa medializovaných informácií mal Marian K. komunikovať s Bödörom o SIS, polícii, ale aj prokuratúre a prideľovaní konkrétnych prípadov konkrétnym prokurátorom. Bödör mal pre neho zabezpečovať lustrácie novinárov. Marian K. je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Podľa zverejnenej komunikácie mal Marian K. v októbri 2017 poslať Tóthovi správy s osobnými údajmi zavraždeného novinára.
Marian K. mal mať ambície aj v politike. Denník N informoval o tom, že mal záujem konať v prospech strany Smer-SD a po vražde Kuciaka mal o budúcnosť strany obavy. Denník sa opiera o zápis policajta, ktorý analyzoval prepis komunikácie medzi Bödörom a Marianom K. Informuje tiež o tom, že Marian K. mal záujem o trestné stíhanie a diskreditáciu advokáta Daniela Lipšica, poslancov Národnej rady SR Igora Matoviča (OĽaNO) a Borisa Kollára (Sme rodina), a exprezidenta Andreja Kisku. Mal mať aj vlastné politické ambície so stranou Cieľ.
Časť tejto komunikácie predložil senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta vo veci údajného falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. V kauze sú obžalovaní Marian K. a niekdajší riaditeľ televízie Pavol R.

Copyright © TASR 2019

Na Slovensku musí platiť elementárna spravodlivosť, musí platiť padni komu padni. V reakcii na dnes zverejnenú komunikáciu medzi obvineným Marianom K. a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom to uviedol premiér Peter Pellegrini. Tvrdí, že informácie naznačujúce niekdajší neprimeraný neprijateľný vplyv niektorých ľudí na chod orgánov štátu vníma "s veľkým znepokojením". Tvrdí, že od zvolenia policajného prezidenta Milana Lučanského prináša práca policajtov a vyšetrovateľov výsledky a ľudia, ktorí si kedysi užívali slávu a mediálnu pozornosť, sú vo väzbe a pred súdom. Premiér zároveň vyzval policajtov, prokurátorov a sudcov, aby konali čestne, riadili sa len zákonmi a predpismi, svojimi morálnymi zásadami a hodnotami spravodlivosti. Prisľúbil im zo strany vlády súčinnosť a podporu. Premiér svoje stanovisko zverejnil na svojom facebookovom profile.
Denník N dnes zverejnil časti komunikácie medzi obžalovaným Marianom K. a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom, ktoré sú súčasťou policajných spisov. Polícia vo vzťahu ku komunikácii podľa denníka konštatuje, že obžalovaný sa „výraznou mierou snažil o trestné stíhanie a diskreditáciu najmä Daniela Lipšica (prezývaného v komunikácii Lipstein alebo Gambino), Igora Matoviča, Borisa Kollára (vlekár) a Andreja Kisku. Podľa denníka napríklad v súvislosti s Lipšicom napísal v roku 2018: „Toho Lipsteina musíme tento rok dotiahnuť.“ V súvislosti s Kollárom zase, že „vlekár nemôže ísť do ďalších volieb“. Podľa polície tiež Marian K. konal spoločne s Bödörom v prospech politickej strany Smer a bol ochotný vždy pomáhať Robertovi Ficovi.




Strana Most-Híd vyjadrila podporu orgánom činným v trestnom konaní, novinárom aj policajnému prezidentovi Milanovi Lučanskému. Strana tak reaguje na zverejnenú komunikáciu medzi obvineným Marianom K. a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom. V stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa strany Klára Debnár, Most-Híd prisľúbil podporu príslušným orgánom, ktoré musia zverejnené správy "rozmotať".
"Strana Most-Híd podporuje aktivity orgánov činných v trestnom konaní a novinárov, ktorí sa aktívne podieľajú na odhaľovaní skutkov, ktoré podkopávajú dôveru verejnosti v spravodlivosť a štát. Súčasne sme presvedčení o tom, že odkedy políciu vedie Milan Lučanský, má polícia rozviazané ruky a darí sa jej zvládať boj s podsvetím," uviedla Debnár. Dnes zverejnené správy sú podľa strany "vážnym a nepekným čítaním". Podľa koaličnej strany je najvyšší čas na to, aby tí, čo parazitovali na štáte, boli za to potrestaní bez ohľadu na to, či ide o súkromné osoby alebo politikov.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.