2. 8. 2019

Kauza zmenky TV Markíza

Kauza zmenky TV Markíza



Ak by ma orgány činné v trestnom konaní obvinili, prišli by o svedka. Uviedol to v internetovom rádiu InfoVojna bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Reagoval tak na vyhlásenie prokurátora Jána Šantu, ktorý médiám v súvislosti s neúčasťou Tótha na pojednávaní v kauze miliónových zmeniek povedal "zo svedka sa ľahko môže stať obvinený", Tóth mal na súde vypovedať ako svedok, ale nedostavil sa. Podľa Tótha prokurátor v tomto prípade vôbec neuviedol, z akého trestného činu by mal byť obvinený. "To, že som neprišiel na jedno pojednávanie neznamená, že sa dopúšťam trestného činu," povedal s tým, že neprítomnosťou na Slovensku a prerušením komunikácie s orgánmi činnými v trestnom konaní dáva najavo, že "niečo nie je v poriadku". Svoje obavy podľa vlastných slov uviedol v liste, ktorý približne pred mesiacom zaslal generálnemu prokurátorovi, policajnému prezidentovi a riaditeľovi NAKA. "Mám svoju dôstojnosť, svoje ľudské a občianske práva," povedal.
Napriek tomu, že zo Slovenska odišiel už v novembri 2018, Tóth podľa vlastných slov bol odvtedy na Slovensku štyri až päťkrát vypovedať. Výpovede sa pritom týkali viacerých trestných vecí. "Jedenkrát keď som bol na Slovensku vypovedať, v priebehu troch dní som absolvoval 11 výsluchov," zdôraznil. Teraz od kompetentných orgánov žiada, aby pomohli ony jemu, keďže sa obáva o bezpečnosť.
Vo veci vzťahu s obžalovaným Marianom K. Tóth uviedol, že sa poznali 23 rokov. Marian K. zneužil jeho dôveru. "Moja chyba bola, že som neodhadol, že Marian K. môže zájsť až tak ďaleko, že niekomu siahne na ľudský život," povedal v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka. Podľa Tótha sledovanie novinárov, ktoré vykonával pre Mariana K. nemá s vraždou nič spoločné. Podľa neho túto aktivitu vykonával v súvislosti so založením portálu Na pranieri. Takisto odmietol medializované informácie, že by sa ako svedok vo veci vraždy prihlásil až po zadržaní podozrivých. Na políciu podľa vlastných slov prišiel v momente, keď získal potrebné informácie. "Ja som nečakal ani sekundu," dodal.
Peter Tóth sa v stredu nedostavil na pojednávanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, kde mal vypovedať ako svedok v kauze údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Odôvodnil to obavami o svoju bezpečnosť. Predseda senátu v tejto súvislosti uviedol, že na ďalšie pojednávanie v septembri by Tótha mala predviesť polícia. Tóth sa podľa vlastných slov skrýva v zahraničí.



Špecializovaný trestný súd môže dať predviesť svedka Petra Tótha, aj keby sa zdržiaval v zahraničí. Pre agentúru SITA to potvrdil trestný právnik Ladislav Kuruc s tým, že v prípade, že by sa Tóth vyhýbal hlavným pojednávaniam v kauze niekoľkomiliónových zmeniek televízie Markíza, môže byť naňho vydaný zatykač. Tóth je v pozícii svedka a podľa dostupných informácií sa zdržiava v zahraničí. Jeho predvedenie má zabezpečiť polícia na pokyn súdu. Najbližšie pojednávanie v trestnej veci je na programe v septembri. Obžalovaní sú v tomto prípade Marian K. a Pavol R., ktorí podľa obžaloby sfalšovali zmenky v hodnote 69 miliónov eur. Za tie navyše ručí televízia Markíza. Pavol R. na súde argumentuje tým, že zmenkami vyriešil problémy známe ako kauza Gamatex z konca deväťdesiatych rokov minulého storočia. O falšovaní zmeniek vypovedal práve Tóth a jeho výpoveď môže byť v celom procese kľúčová.
"Súd nariadil jeho predvedenie políciou. Ja si myslím, že pokiaľ sa to nedalo zrealizovať, teda, že by miesto jeho pobytu nebolo známe, súd by mal ďalšiu možnosť - vydať zatykač. Trestný poriadok takýto postup umožňuje. Keď sa svedok vyhýba pojednávaniam je možné dať príkaz na dodanie do väzby. Počas zadržania je tam lehota, v ktorej ho súd vypočuje a prepustí," povedal Kuruc. Peter Tóth bol pôvodne vedený ako utajený svedok v prípade vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Počas vyšetrovania dvojnásobnej vraždy vypovedal aj k spomínanej kauze zmeniek. Tóth mal pôvodne vypovedať minulú stredu, pričom sa riadnym spôsobom neospravedlnil. Na svojom internetovom portáli iba uviedol, že sa nedostaví, pretože má obavy o svoj život.
Predseda senátu Špecializovaného trestného súdu v tejto súvislosti avizoval, že v súvislosti zo zabezpečením prítomnosti Tótha na septembrovom pojednávaní v kauze miliónových zmeniek osloví políciu. Právny zástupca poškodenej spoločnosti Markíza Slovakia Daniel Lipšic zase na pojednávaní navrhol, aby bol Tóth vypočutý prostredníctvom telemostu.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Podnikateľ Marian K. vypovedal v piatok na policajnom prezídiu v Bratislave. TASR to potvrdil jeden z jeho obhajcov Marek Para. Marian K., ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a obžalovaný v kauze zmeniek TV Markíza, mal podľa jeho slov vypovedať ako svedok v inej trestnej veci.
"Potvrdzujem, že vypovedá ako svedok v trestnej veci, ktorá sa týka hospodárskej kriminality iných osôb. Ide o dlhodobo plánovaný úkon, pričom jeho svedeckú výpoveď nepovažujem za rozhodujúci dôkaz," priblížil Para.
Možnosť výsluchu v priestoroch Národnej kriminálnej agentúry na Račianskej ulici podľa Parových slov preukazuje, že Správa Ústavu na výkon väzby (ÚVV) a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) Leopoldov o údajných bezpečnostných rizikách, pre ktoré "musí byť súdne konanie presunuté do priestorov ÚVV Bratislava, len maskuje monitorovanie konzultácií Mariana K. s jeho obhajcami v ÚVV Leopoldov a v skutočnosti nie je žiadne riziko dané".
Para tak opätovne tvrdí, že miestnosť č. 4 v ústave v Leopoldove, kde sa stretáva Marian K. s obhajcami, je monitorovaná. Začiatkom týždňa preto zvažuje procesné podanie súdu v súvislosti s novými zisteniami.
Podľa Paru obhajoba Mariana K. viackrát požiadala Špecializovaný trestný súd, aby urobil nápravu, pokiaľ ide o konanie porady s klientom výlučne v miestnosti č. 4 ÚVV Leopoldov. Písomnú žiadosť o nápravu podal ešte v polovici júla. Namieta, že za takýchto podmienok sa nemôžu s klientom pripravovať na obhajobu.
Vedenie Zboru väzenskej a justičnej stráže aj Úrad špeciálnej prokuratúry v minulosti viackrát TASR informovali, že nemajú vedomosť o tom, že by miestnosť č. 4 bola monitorovaná.
Marian K. je väzobne stíhaný v kauze televíznych zmeniek takmer za 70 miliónov eur. Vo väzbe je od konca júna 2018. Obvinený je aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.




Copyright © TASR 2019