22. 2. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi sa nepáči, že Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) udelila Oscara v kategórii najlepší film juhokórejskej snímke Parazit. Informovala o tom v piatok agentúra AP.
Trumpovi sa na filme nepáči najmä jeho juhokórejský pôvod. Prezident Oscary komentoval vo štvrtok počas predvolebného zhromaždenia v meste Colorado Springs.
"O čom to, dopekla, celé je?" opýtal sa Trump. "Máme s Južnou Kóreou veľké množstvo obchodných problémov, a oni (AMPAS) jej ešte dajú cenu za najlepší film. Bolo to správne? Neviem," vyhlásil Trump.
Americký distribútor filmu firma Neon, ktorá k nemu vyrobila aj titulky, sa k Trumpovým výrokom vyjadrila na sociálnej sieti Twitter. "Je to pochopiteľné. Nevie totiž čítať," píše sa v príspevku.
Parazit sa do histórie zapísal ako vôbec prvý cudzojazyčný celovečerný film, ktorý zvíťazil v najprestížnejšej kategórii Oscarov - v kategórii najlepší film.
Film Parazit kriticky zobrazujúci triedne rozdiely v juhokórejskej spoločnosti, je príbehom chudobnej, avšak prefíkanej juhokórejskej štvorčlennej rodiny, ktorá sa infiltruje do domácnosti boháčov, približuje agentúra AFP. Spoločensko-satirická i kritická snímka sa zaoberá témou rozširujúcej sa priepasti medzi majetnými a chudobnými vrstvami obyvateľstva v Južnej Kórei.



Copyright © TASR 2020



Hit Take On Me nórskej popovej kapely A-ha na portáli na zdieľanie videí YouTube pokoril hranicu miliardy zhliadnutí. Podľa spravodajskej televízie CNN ide o len druhý videoklip z 80. rokov minulého storočia, ktorému sa to podarilo. Tým prvým bol song Sweet Child O 'Mine od americkej rockovej skupiny Guns N' Roses. Videoklip nórskej trojica mal včera nad ránom už vyše 1,002.000.000 zhliadnutí. Skupina na twitteri a facebooku poznamenala, že bez svojich fanúšikov by magickú hranicu nikdy neprekonala.Miliardový míľnik na YouTube prekonali aj ďalšie slávne piesne, napríklad Bohemian Rhapsody od The Queen alebo Smells Like Teen Spirit od Nirvany. Ako prvému sa to v roku 2012 podarilo videoklipu k songu Gangnam Style juhokórejského speváka Psy. Ten dnes na počítadle registruje už viac ako 3,5 miliardy zhliadnutí.


Americká internetová spoločnosť Google v reakcii na postoj európskych súdov aktualizovala pravidlá užívania svojich služieb. Budú zrozumiteľnejšie a lepšie užívateľom vysvetlí, ako funguje podnikanie Googlu a ako firma zarába peniaze. Pôvodný dokument, už tak dosť rozsiahly, sa rozrastie o ďalších 2000 slov, uviedla agentúra AP. Je to najvýznamnejší úprava užívateľských pravidiel od roku 2012, platiť začne od marca."Všeobecne povedané vám umožníme využívať naše služby, ak súhlasíte s dodržiavaním podmienok, ktoré odrážajú, ako funguje podnikanie spoločnosti a ako zarábame peniaze," stojí v dokumente.
Vlani sa k podobnému kroku odhodlal prevádzkovateľ sociálnej siete Facebook. Užívateľom vysvetlil, akým spôsobom zarába na ich dátach.
Inou kapitolou je ochrana osobných údajov. Tú Google podstatne aktualizoval už v roku 2018, keď Európa prijala rozsiahle zákony o ochrane súkromia známej pod skratkou GDPR.
Tie sú jedny z najprísnejších na svete, kvôli odchodu Británie z Európskej únie by sa ale mohli prestať vzťahovať na britskej používateľa Googlu. Podľa troch zdrojov agentúry Reuters firma totiž plánuje vyviazať britskej účty zo správy európskych dozorných orgánov a preradiť ich pod právomoc menej prísnych amerických úradov. Podľa Reuters bude Google chcieť po britských užívateľoch, aby odsúhlasili nové pravidlá užívania spolu so zmenou jurisdikcie.
Ak by citlivé osobné údaje desiatok miliónov Britov spravovala ako doteraz európska centrála Googlu v Írsku, bolo by pre britské úrady ťažšie získať k nim pri vyšetrovaní trestných činov prístup. Reuters pripomína, že naopak v Spojených štátoch predvlani schválený zákon o cloudových službách by mal uľahčiť britským úradom získavanie dát amerických spoločností.

Copyright© ČTK 2020