18. 2. 2020

EP zdobí socha na pamiatku Kuciaka, Kušnírovej a Caruanovej-Galiziovej


EP zdobí socha na pamiatku Kuciaka, 

Kušnírovej a Caruanovej-Galiziovej


Pamiatke zavraždených novinárov Jána Kuciaka zo Slovenska a Daphne Caruanovej-Galiziovej z Malty, ako aj Kuciakovej snúbenice Martiny Kušnírovej bolo venované podujatie s názvom Nesmrteľná pravda (Immortal Truth), ktoré sa uskutočnilo v utorok na poludnie v priestoroch Európskeho parlamentu (EP).
Na podujatí, ktoré pripravili slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) z frakcie Európskych reformistov a konzervatívcov (ECR) a maltský poslanec David Casa zo skupiny európskych ľudovcov (EPP), sa zúčastnili podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová, podpredsedníčka EP Mairead McGuinnessová, ako aj viacerí europoslanci a zástupcovia médií. Rodinných príslušníkov Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Daphne Caruanovej-Galiziovej v popoludňajších hodinách prijal aj predseda EP David Sassoli.
Predstavené umelecké dielo s nápisom Immortal Truth, ktorého autorom je slovenský študent architektúry Martin Mjartan, zostane v priestoroch EP ako spomienka na zavraždených novinárov. Socha bude týždeň zdobiť hlavné výstavisko na treťom poschodí a potom by mala byť presunutá do priestorov, ktoré využívajú novinári.
Účastníci podujatia vo svojich vystúpeniach pripomenuli význam novinárov pre demokraciu. Odkázali, že pravdu a novinárov ako jej poslov treba chrániť a že "nesmrteľnú" pravdu nemožno zabiť, aj keď sa o to pokúšajú ľudia, pre ktorých je odhaľovanie pravdy a korupcie nepohodlné, a sú to neraz ľudia z tých najvyšších poschodí politiky.
Jourová v mene eurokomisie, ako aj McGuinnessová v mene europarlamentu príbuzných zavraždených uistili, že obe inštitúcie urobia maximum pre to, aby vinníci v prípade oboch vrážd boli nájdení, postavení pred súd a potrestaní.


Dôveru v spravodlivosť a isté uspokojenie s tým, že sa na dvojnásobnú vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nezabudne ani v Bruseli, prejavili v utorok na pôde Európskeho parlamentu (EP) rodičia dvojice zavraždených mladých ľudí na podujatí, ktorého účastníci si zároveň uctili aj pamiatku zavraždenej maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej.
Na podujatí s názvom Nesmrteľná pravda (Immortal Truth), ktoré zorganizovala slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) v spolupráci s maltským poslancom Davidom Casom, vystúpili aj Jozef Kuciak a Zlatica Kušnírová.
Otec zavraždeného novinára pripomenul, že za smrťou jeho syna a jeho snúbenice sú "špinavé peniaze". Vyjadril nádej, že zistenia jeho syna sa budú naďalej vyšetrovať a že samotnému vyšetrovaniu pomôže aj novozriadená Európska prokuratúra (EPPO).
Zlatica Kušnírová prítomným pripomenula, že novinári ako ochrancovia demokracie často riskujú svoj život, ale ich nikto nechráni. A dodala, že keď Ján Kuciak žiadal ochranu, slovenská polícia bola nečinná.
"Po tom, čo sme videli, v akom stave je naše súdnictvo a prokuratúra, teraz už aspoň vieme, že vyšetrovanie nezlyhá, istou nádejou je zriadenie Európskej prokuratúry," uviedol Jozef Kuciak v sprievode svojej manželky v rozhovore pre médiá. Vyjadril nádej, že EPPO naozaj dozrie aj na tento súdny proces zo Slovenska, a priznal, že snáď nájde potrebný pokoj a hlavne istotu, že prípad dvojnásobnej vraždy bude vyšetrený a že tí, čo majú byť potrestaní, potrestaní aj budú.
Zlatica Kušnírová priznala, že od prvej chvíle, keď sa dozvedela, čo sa stalo jej dcére, ešte keď nevedela, ako sa za ňu a rodičov Jána Kuciaka postavia ľudia a médiá, chcela ísť čo aj peši do Bruselu a hľadať pravdu. Poďakovala poslankyni Nicholsonovej, že jej vyšla v ústrety hneď po ich prvom stretnutí.
Na podujatí Nesmrteľná pravda vystúpili aj podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová a podpredsedníčka EP Mairead McGuinnessová. Kušnírová vyjadrila nádej, že obe političky ako ženy a matky dobre chápu pocity rodičov, ktorým boli zavraždené deti.
Rodina Kuciakovcov a Zlatica Kušnírová zároveň netaja obavy, že proces s obvinenými z vraždy ich detí môže skončiť na Najvyššom súde SR, lebo majú k dispozícii štatistiky, podľa ktorých Marek Para, obhajca Mariána K., väčšinu súdnych sporov vyhral práve na Najvyššom súde. Aj preto naznačili, že sú radi, že mali možnosť vystúpiť v Európskom parlamente a tlmočiť svoj odkaz, že Európska prokuratúra dozrie aj na tento prípad.
Copyright © TASR 2020