12. 8. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Hongkončania v utorok hromadne kupovali prodemokratický denník Apple Daily, aby preukázali podporu jeho majiteľovi Jimmymu Laiovi, ktorého v pondelok zatkla polícia na základe nového čínskeho zákona o národnej bezpečnosti. Informovala o tom agentúra AFP.
Zásahy proti prodemokratickým aktivistom v Hongkongu sa od zavedenia zákona o národnej bezpečnosti, ktorý Čína koncom júna uvalila na toto poloautonómne územie, vystupňovali.
Tieto zásahy vyvolali znepokojenie na Západe a obavy o milióny ľudí, ktorí vlani protestovali proti rastúcemu vplyvu Číny na území Hongkongu.
Medzi zatknutými sa nachádza aj hongkonský mediálny magnát a jedna z najvýznamnejších prodemokratických osobností mesta Jimmy Lai, ktorého zatkli pre obvinenie z tajnej dohody so zahraničnými silami - ide o jeden z nových trestných činov podľa zákona o národnej bezpečnosti - a za podvod.
Samotného 71-ročného Laia odviedla polícia zo sídla denníka Apple Daily v putách a zadržala aj jeho dvoch synov a viacerých popredných manažérov jeho mediálnej spoločnosti.
Na preukázanie solidarity s Laiovým zatknutím sa ľudia v meste ponáhľali kúpiť utorkové vydanie Apple Daily, pričom noviny tvrdia, že miesto obvyklých 70.000 výtlačkov museli vytlačiť 550.000.
Laiovo zatknutie taktiež vyvolalo hromadný nákup akcií jeho mediálnej skupiny a ich hodnota vzrástla za jeden deň o 1000 percent.
Zákon o národnej bezpečnosti zakazuje v Hongkongu aktivity smerujúce k odtrhnutiu, podvratnú činnosť zameranú voči ústrednej vláde v Pekingu, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus.
Podľa predstaviteľov hongkonskej demokratickej opozície je zákon namierený voči nim.





Hongkonský mediálny magnát Jimmy Lai, ktorého v pondelok zatkla polícia na základe nového čínskeho zákona o národnej bezpečnosti, bol v utorok prepustený na kauciu. Informovala o tom agentúra AFP.
Lai, ktorý patrí medzi popredné osobnosti hongkonského prodemokratického tábora, opustil hongkonskú policajnú stanicu zhruba o polnoci miestneho času (18.00 h SELČ).
Mediálneho magnáta zatkli okrem iného pre obvinenie z tajnej dohody so zahraničnými silami - ide o jeden z novozavedených trestných činov zavedených v rámci zákona o národnej bezpečnosti.
V rámci prejavu solidarity so zatknutým Jimmym Laiom si Hongkončania v utorok hromadne kupovali utorkové vydanie jeho denníka Apple Daily. Noviny tvrdia, že namiesto obvyklých 70.000 výtlačkov vyšli 550-tisícovom náklade.
Laiovo zatknutie taktiež vyvolalo hromadný nákup akcií jeho mediálnej skupiny a ich hodnota vzrástla za jeden deň o 1000 percent.
Zásahy proti prodemokratickým aktivistom v Hongkongu sa vystupňovali sa od konca júna, keď Čína uviedla do platnosti nový zákon o národnej bezpečnosti. Tieto zásahy vyvolali znepokojenie na Západe a obavy o osud miliónov ľudí, ktorí vlani protestovali proti rastúcemu vplyvu Číny na poloautómnom území Hongkongu.
Kontroverzne prijímaný čínsky zákon umožňuje stíhanie osôb za rozsiahle spektrum aktivít údajne smerujúcich k odtrhnutiu Hongkongu od Číny. Previnilcom hrozia väzenské tresty od troch do desiatich rokov a v najhorších prípadoch aj doživotie.
Podľa kritikov zákon obmedzuje doterajšie slobody Hongkongu a je v rozpore s dohodou, ktorú Čína uzavrela s Britániou, keď v roku 1997 prevzala bývalú britskú kolóniu pod svoju správu. Hongkong sa vtedy stal osobitnou administratívnou oblasťou Číny na základe princípu "jedna krajina, dva systémy".




Francúzsky nezávislý úrad pre dohľad nad ochranou osobných údajov v utorok oznámil, že po prijatí sťažnosti začal predbežné vyšetrovanie aplikácie TikTok na zdieľanie videa, ktorú vlastní čínska spoločnosť ByteDance. Potvrdil to hovorca CNIL, ktorý však odmietol uviesť ďalšie podrobnosti.
TikTok už preverujú aj príslušné úrady v USA, Európskej únii (EÚ) a Holandsku.
Podľa amerických úradov predstavuje TikTok riziko pre národnú bezpečnosť vzhľadom na jeho prístup a zaobchádzanie s osobnými údajmi užívateľov.
Prezident Donald Trump pohrozil zákazom TikToku a dal spoločnosti ByteDance 45 dní na rokovania o predaji amerických operácií aplikácie TikTok firme v USA. O čínsku aplikáciu prejavil záujem Microsoft.
Európsky výbor pre ochranu údajov (EDPB) v júni informoval, že na žiadosť poslanca Európskeho parlamentu, ktorého znepokojujú metódy zberu údajov a riziká, týkajúce sa bezpečnosti a ochrany súkromia, vytvorí pracovnú skupinu, ktorá preskúma aktivity TikToku v celom bloku.
Aj holandský úrad na ochranu súkromia už oznámil, že vyšetruje, ako TikTok spracúva údaje miliónov užívateľov.
Americký prezident Trump minulý štvrtok (6. 8.) nariadil rozsiahle reštrikcie proti pôsobeniu čínskych sociálnych médií v USA. Jeho administratíva tvrdí, že sú hrozbou pre „národnú bezpečnosť, zahraničnú politiku a ekonomiku USA“, pretože zbierajú citlivé údaje o používateľoch a firmách.

Niekoľko ruských novinárov, ktorí sa spravodajsky venovali povolebným protestným akciám v bieloruskej metropole Minsk, už niekoľko hodín nepodalo o sebe žiadne správy. Informoval o tom spravodajský portál Meduza.io.
Najmenej 20 hodín sa nedá spojiť so spravodajcom ruského portálu Znak.com. Od pondelka večera nie sú správy ani o fotografke agentúry RIA Novosti.
Vyše 40 hodín sa nedá spojiť ani s bieloruským novinárom na voľnej nohe Stanislavom Ivaškevičom, ktorý svojho času písal súbor článkov o ženách v živote úradujúceho prezidenta Alexandra Lukašenka. Článok bol publikovaný pred niekoľkými dňami.
Redakcii Meduza.io sa od noci na 10. augusta tiež nedarí nadviazať kontakt so svojím spravodajcom v Minsku.
Podľa bieloruských médií v noci na 10. augusta, keď sa po skončení hlasovania v prezidentských voľbách v Minsku i ďalších bieloruských mestách začali protestné zhromaždenia, bieloruské bezpečnostné zložky zadržali najmenej 17 novinárov.
Časť z nich už prepustili a niektorí medzičasom už aj odcestovali z Bieloruska, informoval portál Meduza.io.
O prepustenie všetkých zadržaných novinárov v utorok popoludní požiadal bieloruské úrady aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Počas protestov proti výsledkom prezidentských volieb, ktoré po nedeli pokračovali aj v pondelok večer, zadržali bieloruské bezpečnostné zložky večer viac než 2000 ľudí, uviedol bieloruský minister vnútra v utorkovom vyhlásení.
Najpočetnejšie boli zhromaždenia v Minsku, Breste, Mahiľove a Navapolacku, pričom v bieloruskej metropole a Navapolacku "musela polícia použiť svoje špeciálne prostriedky", aby demonštrantov spacifikovala, uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Oľga Čemodanovová.
Podľa nej bolo pri výkone svojej služby zranených 21 príslušníkov polície.
Informácie o obetiach na životoch hovorkyňa neposkytla. Ministerstvo vnútra však predtým uviedlo, že počas protestov zomrela jedna osoba, ktorej údajne v rukách explodovala výbušnina.
Po prvom dni protestov ministerstvo vnútra informovalo o zadržaní 3000 demonštrantov v 33 mestách krajiny, dodal portál Meduza.io.



Copyright © TASR 2020