14. 8. 2020

Slnko v sieti spúšťa divácke hlasovanie

Slnko v sieti spúšťa 
 
divácke hlasovanie



Národné filmové ocenenie Slnko v sieti za rok 2019 spozná o necelý mesiac svojich víťazov. O laureátovi Diváckej ceny rozhodne verejnosť, ktorá môže od piatka hlasovať za svoj obľúbený film. TASR o tom za organizátorov informoval Radomír Brhlík.
Jubilejný 10. ročník Slnka v sieti sa bude niesť v duchu osláv filmu a umenia. O ocenenie za minulý rok sa uchádzali hrané, dokumentárne a animované snímky. Do druhého kola hlasovania posunuli akademici 14 z nich. Laureátov filmových cien vyhlásia v stredu 9. septembra v bratislavskej Starej tržnici. Program odvysiela RTVS o 20.30 h v priamom prenose na Jednotke.
Počas galavečera odovzdajú aj ocenenie Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii a Divácku cenu, o ktorej v online hlasovaní rozhodne verejnosť. Ašpiruje na ňu 24 filmov, ktoré vznikli v slovenskej produkcii alebo koprodukcii a vlani ich uviedli v kinách. "Každý hlasujúci môže spomedzi nich vybrať jeden, ktorý považuje za najlepší a vo formulári na webovej stránke Slnka v sieti mu udeliť svoj hlas," vysvetlil Brhlík k hlasovaniu, ktoré potrvá do 3. septembra.
V minulosti odovzdávala Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) ocenenia najlepším filmom a filmárom raz za dva roky, piaty rok ich udeľuje každoročne. Nominácie v jednotlivých kategóriách vyhlásila akadémia 26. februára. Galavečer sa mal pôvodne konať 17. apríla. Tento dátum musel byť v súvislosti s opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu a ochoreniu COVID-19 z preventívnych dôvodov presunutý na september. "Pevne verím, že sa nám i napriek striktným bezpečnostným pravidlám obmedzujúcim počet ľudí v hľadisku podarí divákom pri televíznych obrazovkách priniesť výnimočný zážitok z odovzdávania filmových cien," uviedla Wanda Adamík Hrycová, prezidentka SFTA.




Copyright © TASR 2020