9. 8. 2020

RTVS je zatiaľ neveľmi využitou príležitosťou na objektívnu prezentáciu Rómov

RTVS je zatiaľ neveľmi využitou 
príležitosťou na objektívnu prezentáciu Rómov

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) je zatiaľ neveľmi využitou príležitosťou na objektívnu prezentáciu Rómov, napríklad aj ako moderátorov a redaktorov. V súvislosti so zlepšením vnímania Rómov v spoločnosti by mala ísť vláda príkladom vo vnímaní a najmä komunikácii o Rómoch. Pre agentúru SITA to uviedla riaditeľka Ústavu romologických štúdií Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Jurina Rusnáková.
Ako ďalej priblížila, verejná diskusia sa dlhodobo sústreďuje len na osady. V nich žijú najzraniteľnejšie skupiny Rómov, no zďaleka nie všetci, práve naopak. Rusnáková zároveň upozornila, že väčšina Rómov žije mimo osád, je neviditeľná a možno by pomohlo pripomínať aj túto skutočnosť.
Podľa sociologičky Zuzany Kusej je v súvislosti so zlepšovaním vnímania Rómov v spoločnosti rozhodujúca lokálna (samosprávna) úroveň a médiá. Zároveň vysvetlila, že ani na jednu oblasť však vlády nemajú silnejší vplyv. A hoci by sa mohli oprieť o medzinárodné dohovory, netrúfajú si ísť proti verejnej mienke a obhájiť určité opatrenia v súlade s demokraciou či ako správne voľby medzi dvomi konkurujúcimi právami. Napríklad obmedzenie slobody slova princípom neprijateľnosti vtipkovania na adresu nezamestnanosti či plodnosti rómskych žien ako urážajúceho dôstojnosť etnika či obmedzenie vlastníckeho práva v záujme napĺňania práva na bývanie.
Sociologička tiež dodala, že vláda Smeru – SD sa napríklad nedovážila podmieniť čerpanie eurofondov tým, že musia byť využité aj na zásadne zlepšenie civilizačného minima segregovanej súčasti obce, teda zamedziť koncentrácii chudoby. „Je veľkou otázkou, či by to dokázala súčasná vláda,“ doplnila Kusá.
Iveta Duchoňová z Kancelárie Úradu splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity vysvetlila, že je potrebné intenzívne pracovať s verejnou mienkou a zamerať sa na eliminovanie antigypsyzmu, ktorý je špecifickou formou rasizmu. Priblížila tiež, že prvky práce s verejnou mienkou a proti-rómskeho rasizmu budú súčasťou aj pripravovanej stratégie SR pre integráciu Rómov do roku 2030.
Úspech procesov sociálnej a ekonomickej integrácie a politiky začleňovania však bude závisieť od zosúladenia politík v prioritných oblastiach vzdelávania, zdravia, bývania a zamestnanosti. Tiež oblasť nediskriminácie, ktorá bude obsahovať aj prvky práce s verejnou mienkou a proti-rómskeho rasizmu. To však bude závisieť najmä od úzkej spolupráce všetkých ústredných, regionálnych a miestnych inštitúcií pri ich implementovaní.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.