12. 8. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Hongkonský prodemokratický mediálny magnát Jimmy Lai v stredu svojim novinárom povedal, aby po jeho dramatickom zatknutí "ďalej bojovali". Čína totiž rozširuje tvrdé zásahy voči kritikom v tejto napoly autonómnej obchodnej a mediálnej metropole. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.
Potláčanie kritikov nabralo v Hongkongu spád v júni, keď tam Peking začal uplatňovať nový zákon o národnej bezpečnosti, ktorý mu umožnil odstaviť opozičných politikov a pozatýkať aktivistov za ich odkazy na sociálnych sieťach.
Lai (71) bol jedným z desiatich ľudí, ktorých v pondelok zatkla polícia pri operácii zameranej proti údajnej tajnej dohode so zahraničnými silami, čo je podľa spomínaného bezpečnostného zákona nový trestný čin.
Zatýkanie vyvolalo novú vlnu medzinárodnej kritiky voči Pekingu za to, že potláča slobody v Hongkongu, kľúčovej mediálnej metropole v tejto oblasti sveta.
Laiova mediálna spoločnosť Next Digital je jednoznačne prodemokratická a kritická voči Pekingu a Čína privítala jeho zatknutie v celej sérii vládnych vyhlásení.
Laia prepustili z väzby v predchádzajúci večer, po 40 hodinách. V stredu ráno ho už nadšene pozdravovali jeho zamestnanci v Apple Daily, keď sa prešiel po redakcii.
Jeho novinári odvysielali na Facebooku naživo zábery, keď sa prihováral zamestnancom a vyjadril jasný, jednoduchý odkaz, ktorý rozhneval Čínu a propekinských politikov v Hongkongu.
"Bojujte ďalej! Pokračujme v boji," uviedol. "Hongkončania nás podporujú. Nemôžeme ich zradiť," dodal.
Zamestnancom tiež povedal, že podnikať v mediálnej oblasti je v Hongkongu "čoraz ťažšie".
"Ale musíme pokračovať v našej práci," doplnil.
Čína oznámila, že bude mať súdnu právomoc nad mimoriadne vážnymi zločinmi voči národnej bezpečnosti, a tým "zvalila deliacu stenu" medzi súdmi v pevninskej Číne, kontrolovanými komunistickou stranou, a nezávislou justíciou Hongkongu.


Zisk čínskeho technologického koncernu Tencent Holdings v 2. kvartáli výrazne prekonal očakávania analytikov. Podporilo ho najprudšie zvýšenie tržieb za 2 roky.
Tržby za tri mesiace od apríla do júna medziročne stúpli o 29 % na 114,9 miliardy CNY (14,04 miliardy eur). Podporil ich predovšetkým rast v segmente online hier.
Čistý zisk vyskočil o 37 % na 33,11 miliardy CNY alebo 3,437 CNY na akciu z 24,14 miliardy CNY alebo 2,520 CNY na akciu a prekonal aj najvyššie prognózy analytikov. Pozitívny vplyv mali príjmy vo výške 8,6 miliardy CNY z predaja aktív a zvýšenia hodnoty investičného portfólia.
Prevádzkový zisk sa medziročne zvýšil o 43 % na 39,31 miliardy CNY a prevádzková marža stúpla na 34 % z 31 %. Upravený prevádzkový zisk vzrástol o 38 % na 37,63 miliardy CNY a upravená prevádzková marža na 33 % z 31 %.
Dobré výsledky za uplynulý štvrťrok však môžu zatieniť snahy administratívy Donalda Trumpa zakázať v USA aplikáciu WeChat, ktorú prevádzkuje Tencent, a sociálnu sieť na zdieľanie krátkych videí TikTok. Trump minulý týždeň vydal nariadenie, ktoré zakazuje rezidentom USA obchodovanie s Tencentom rovnako ako s firmou ByteDance, ktorá prevádzkuje TikTok. To má začať platiť v polovici septembra.


Copyright © TASR 2020


Spoločnosť Walt Disney končí s používaním jednej z najznámejších značiek v zábavnom priemysle - 20th Century Fox. Stalo sa tak premenovaním 20th Century Fox Television na 20th Television.

Tento krok prichádza v nadväznosti na januárové premenovanie filmovej spoločnosti 20th Century Fox, ktorú založili 31. mája 1935, na 20th Century Studios.

Walt Disney premenovala aj ďalšie televízne štúdiá, vrátane ABC Studios a ABC Signature Studios na ABC Signature, zatiaľ čo Fox 21 Television Studios budú po novom vystupovať pod menom Touchstone Television.

"Naše nové názvy a logá znamenajú nový deň pre ABC Signature, 20th Television a Touchstone Television, pričom si budú naďalej ctiť bohatú históriu a tvorivú silu spoločnosti Walt Disney," uviedol podľa webu BBC News prezident televíznych štúdií Disney Craig Hunegs.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.