13. 11. 2020

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS




Investigatívny portál Bellingcat upozornil na skutočnosť, že holandský novinár, ktorý píše články o katastrofe letu MH17 pre konšpiračnú webovú stránku Bonanza Media, má prepojenie na ruskú spravodajskú službu (GRU). Uviedol to vo štvrtok spravodajský server DutchNews.nl.
Podľa novinárov z Bellingcat e-maily, ku ktorým sa dopátrali, ukazujú, že Bonanza Media mala časté kontakty s vysokým ruským vojenským predstaviteľom a pred zverejnením zasielala články na posúdenie ruskej vojenskej spravodajskej službe GRU.
DutchNews.nl pripomenul, že spoločnosť Bonanza Media, ktorá sa označuje za platformu pre nezávislých novinárov, založila v roku 2019 bývalá novinárka Russia Today Jana Jerlašovová. Tá do redakčného tímu priviedla holandského blogera Maxa van der Werffa, aby písal o tragédii letu MH17, čiže o zostrelení lietadla malajzijských aerolínií nad východnou Ukrajinou v júli 2014, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Väčšina z nich boli Holanďania.
Bonanza Media od svojho vzniku zverejnila množstvo konšpiračných teórií o prípade MH17 s dôrazom na správy, že lietadlo bolo zostrelené ukrajinskou stíhačkou alebo ukrajinskou raketou Buk.
V súčasnosti prebieha súdny proces so štyrmi mužmi, ktorí mali zaobstarať raketu typu zem-vzduch pre sily proruských povstalcov. Obžaloba na základe záverov Spoločného vyšetrovacieho tímu (JIT) tvrdí, že raketu použili proruskí separatisti, ktorí si mysleli, že strieľajú na vojenské lietadlo.
Podľa údajov, ku ktorým dospel Bellingcat, mala Jerlašovová v priemere dva telefonické hovory denne s GRU. Vo februári tohto roku poslala nemenovanému ruskému úradníkovi návrh textu, ktorý sa mal použiť ako propagačný materiál k dokumentu Bonanza Media o MH17. "Pozriete si text Theovej propagácie, prosím? Ak je všetko v poriadku, vydá to a s rovnakým textom vytvorí udalosť na sociálnych sieťach," písala Jerlašovová ruskej rozviedke.
Bellingcat poukázal aj na ďalší príklad vplyvu ruskej rozviedky, na zmeny, ktoré v konkrétnom článku urobil novinár Eric van de Beek. Ten kedysi pracoval pre spoločnosť Elsevier zameriavajúcu sa na vedecko-technologické a zdravotné spravodajstvo, v súčasnosti píše pre Bonanza Media a pre časopis De Andere Krant, ktorý šíri konšpiračné teórie. Okrem toho investigatívci z Bellingcat upozornili, že Jerlašovová aj Van der Werff sa bez problémov dostali do ťažko prístupnej oblasti Ukrajiny, kde bolo lietadlo zostrelené a ktorá bola pod kontrolou povstalcov, a dostali možnosť hovoriť s proruskými bojovníkmi.
DutchNews.nl uviedol, že Bonanza Media, Jerlašovová, Van der Werff a Van de Beek všetky obvinenia načrtnuté Bellingcat odmietli.
Podľa vyhlásenia Bellingcat odhaľovanie spravodajského pozadia spoločnosti Bonanza Media je dôležité aj preto, že obhajcovia Olega Pulatova - jediného podozrivého z účasti na zostrelení letu MH17, ktorý má právnu obhajobu - v prebiehajúcom trestnom konaní ako dôkazy v prospech svojho klienta predkladajú články uverejnené cez Bonanza Media.



 

Sociálna sieť Twitter vo štvrtok oznámila, že v priebehu dvoch týždňov označila za "potenciálne zavádzajúce" 300.000 príspevkov súvisiacich s americkými prezidentskými voľbami. Išlo o 0,2 percenta zo všetkých tvítov týkajúcich sa volieb v Spojených štátoch, píše agentúra AFP. Upozornenia k sporným príspevkom pridával Twitter v období od 27. októbra až 11. novembra, čiže týždeň pred a týždeň po voľbách, ktoré sa konali 3. novembra. Ich víťazom sa stal demokrat Joe Biden, ktorý porazil úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa. Takmer polovica z tvítov dostala upozornenie počas prvých dní po voľbách, keď Trump ešte pred ukončením sčítania hlasov tvrdil, že sa stal víťazom a hlásal, že došlo k masívnym volebným podvodom.
Z 300.000 označených príspevkov bola k 456 pripojené upozornenie a používatelia ich nemohli zdieľať ani na ne odpovedať, uviedla na blogu Vijaya Gaddeová, ktorá ma na starosti oblasť práva a bezpečnosti. Podľa jej odhadov 74 percent ľudí, ktorí videli problematické tvíty, tak urobilo po tom, čo boli označené za zavádzajúce alebo k nim bola pripojené varovanie. Zdieľanie týchto príspevkov sa vďaka tomu znížilo asi o 29 percent.
Twitter počas volebného obdobia zverejnil na účtoch amerických užívateľov upozornenia, ktoré ľuďom pripomínali, že zverejnenie výsledkov volieb sa pravdepodobne oneskorí a že hlasovanie poštou je bezpečné a legitímne, dodala Gaddeová. Tieto príspevky mali 389 miliónov zhliadnutí.


Copyright © TASR 2020