11. 11. 2020

Televízne programy v menšinových jazykoch by mali trvať dlhšie a vysielať sa častejšie

 Televízne programy v menšinových jazykoch by

 

 mali trvať dlhšie a vysielať sa častejšie

 

V médiách je potrebné predĺžiť trvanie televíznych programov vo viacerých menšinových jazykoch, tieto programy by sa zároveň mali vysielať častejšie. Uľahčiť by sa malo aj vydávanie novín v niekoľkých menšinových jazykoch. Vyplýva to z materiálu z dielne rezortu zahraničných vecí, ktorý na dnešnom rokovaní schválila vláda SR.

Podľa dokumentu právny rámec a percentuálne obmedzenia naďalej bránia používaniu jazykov menšín v administratívne. Takmer pri všetkých jazykoch je ich používanie v tejto oblasti v porovnaní so záväzkami Slovenska podľa Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov v praxi obmedzené. Na plné uplatňovanie charty sú podľa dokumentu potrebné flexibilné opatrenia a proaktívny prístup orgánov.

Z vládneho materiálu zároveň vyplýva, že napriek prijatým opatreniam je súčasná ponuka vo vzdelávaní v súlade s ratifikáciou charty Slovenskom len v obmedzenej miere. Na organizáciu výučby v menšinových jazykoch alebo menšinových jazykov v štátnom školskom systéme, vrátane materských škôl (chorvátčina, poľština) alebo na rozšírenie existujúcej ponuky (nemčina, rómčina, rusínčina a ukrajinčina) na všetkých úrovniach vzdelávania, je potrebné vynaložiť ďalšie úsilie.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.