9. 11. 2020

Medzinárodný filmový festival Zlatý žobrák

Medzinárodný filmový festival Zlatý žobrák 

 


Víťazom Grand Prix 26. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Zlatý žobrák sa stal poľsko-bieloruský film bieloruského režiséra Andreja Kutsilu s názvom Potrebujem podanie ruky. TASR o tom za organizátorov festivalu lokálnych televízií informovala Eva Děkanovská s tým, že celkovo bolo v súťaži 365 filmov zo 66 krajín sveta. Tohtoročný festival sa konal online.
      Porota ocenila aj ďalšie filmy. Zlatého žobráka pre najlepší film v sekcii produkčná spoločnosť získal film Saveriniho vdova v réžii Loica Gaillarda z Francúzska. Zlatého žobráka pre mladého autora získal rakúsky film Denná priepustka od režiséra Martina Wintera. Cenu Asociácie srbských novinárov získal film Neviditeľná línia - americký experiment nacizmu z dielne režiséra Emanuela Rorsteina a Cenu detskej poroty za animovaný film do 30 minút získal film Doškové vajcia.
      Zároveň udelili aj šesť čestných uznaní. Tie získali filmy Matkine slovo od režiséra Colina Scheyena z Kanady, film Nádej v réžii Vjosu Abazi z Kosova, ďalej snímky Ráno a Na dôchodku od režiséra Vojtěcha Domlátila. Čestné uznanie tiež získali filmy Zjedený, ktorého režisérom je Mohsen Rezapour z Iránu, Loo-Loo-Loo-Loo v réžii Predraga Todorovića zo Srbska i film s názvom Ďalší, ktorého režisérom je Dominik Gyorgy z Českej republiky, ktorý pochádza z Košíc.
      „Organizátori sa rozhodli pre online verziu festivalu hlavne kvôli zachovaniu kontinuity festivalu. Rozhodujúce bolo aj to, že súťažná časť  festivalu sa spúšťala ešte v januári, kedy nikto nemohol tušiť, ako sa zmenia podmienky v spoločnosti,“ uviedla Děkanovská. Podľa jej slov museli v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu organizátori vynechať rôzne festivalové podujatia ako napríklad panelové diskusie, workshopy, sprievodné podujatia či verejné premietania.

 

Copyright © TASR 2020