13. 11. 2020

HOAX: Facebookový príspevok nepravdivo priradil Bašternákov dom Kňažkovi

HOAX:



Facebookový príspevok nepravdivo priradil Bašternákov dom Kňažkovi


Tisíce ľudí zdieľali na Facebooku príspevok, ktorý nepravdivo uvádzal, že dom zachytený v strede na fotografii patrí Milanovi Kňažkovi. Vilu v skutočnosti postavil odsúdený daňový podvodník Ladislav Bašternák. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Viac ako 2300 používateľov zdieľalo na Facebooku tento príspevok z 8. novembra 2020. Na fotografii vidieť luxusné domy v bratislavskej štvrti pod Slavínom. V popise príspevku sa uvádzalo: "Tak toto je skromný maličký domček, vedľa Slavína, zasl. umelca Milana Kňažka, ku ktorému sa dopracoval po nežnej revolúcii. Vidieť, že na tribúne sa veľmi dobre zarábalo."
Autorom príspevku je používateľ menom Vojník Michal, ktorý neúspešne kandidoval v parlamentných voľbách 2016 z 18. miesta kandidátky Komunistickej strany Slovenska (KSS).
Pod príspevkom sa vyskytlo aj množstvo komentárov, v ktorých sa odrážala nostalgia za bývalým režimom a viaceré Kňažka, podobne ako príspevok samotný, očierňovali či obviňovali z podvodov a krádeží. Kňažko však nebol za podvod či krádež nikdy obvinený či súdený.
Päťposchodový dom s výrazným architektonickým riešením, ktorý bulvárne denníky v minulosti nazvali "haciendou", však nepatrí hercovi a jednému z tribúnov Nežnej revolúcie Milanovi Kňažkovi.
Dom a pozemok v strede fotografie je podľa katastrálnej mapy od 31. októbra 2018 vo vlastníctve Tatiany Bašternákovej. Jej manžel Ladislav Bašternák na ňu nehnuteľnosť previedol darovacou zmluvou len týždeň pred vyhlásením rozsudku Okresného súdu Bratislava II.
Bašternák si pri podvodných transakciách v bytovom dome Five Star Residence v Bratislave uplatnil od štátu vratku DPH v hodnote takmer dva milióny eur. Prvostupňový súd ho uznal vinným zo spáchania zločinu neodvedenia dane a poistného a uložil mu nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody v zariadení s minimálnym stupňom stráženia. Bašternák nastúpil do výkonu trestu 15. marca 2019 a trest si odpykáva v Dubnici nad Váhom.
Na fotografii, pôvodne uverejnenej v denníku Nový čas, sa nachádza aj dom, ktorý vlastní Milan Kňažko. Až do nástupu do výkonu trestu bol Bašternák totiž Kňažkov sused. Kňažkova vila sa však nachádza vľavo za vilou Bašternákovcov a na obrázku šíriacom sa na Facebooku zaberá menej priestoru ako vila Bašternákovcov.
Kňažko viedol v minulosti s Bašternákom viaceré súdne spory z dôvodu, že pri stavbe svojej vily mal Bašternák poškodiť tú Kňažkovu. Slovenské súdy doposiaľ vyhodnotili tieto občianske prípady v prospech Bašternáka.


Copyright © TASR 2020