11. 11. 2020

Sima Martausová zverejnila videoklip a skladbu ku koprodukčnému filmu RTVS Správa

Sima Martausová zverejnila videoklip a skladbu


ku koprodukčnému filmu RTVS Správa


Pieseň Červené polia, ktorá sprevádza kampaň k filmu Správa, má za sebou svoju exkluzívnu premiéru. Nahrávanie skladby so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu, deň nakrúcania klipu aj premiéra skladby sa viažu k symbolickým dátumom. Správa režiséra Petra Bebjaka, ktorá je čerstvou slovenskou nomináciou v boji o sošku Oscara, vzniká v produkcii DNA Production, koproducentom je aj RTVS.

Pod text aj hudbu skladby Červené polia sa podpísala samotná interpretka, ktorá je aktuálnou držiteľkou ocenenia OTO v kategórii Speváčka roka. Sima Martausová pripravila pieseň prakticky hneď po zhliadnutí filmu. „Pesničku som napísala necelé dve hodiny potom, ako som videla film Správa. Bol a stále to je neuveriteľne silný príbeh. V texte nájdete hlas odsúdeného. Prihovára sa vojakovi, ktorý sa ho chystá popraviť - je jeho svedomím,“ priblížila. „Sima dokázala napísať pieseň, ktorá presne vystihuje atmosféru filmu - cítiť z nej smútok, ale zároveň aj obrovskú nádej, osamelosť, ale silu nevzdať sa,“ dodáva producent DNA Production Rasťo Šesták.

S prípravou piesne aj videoklipu sa spájajú viaceré symbolické dátumy. Skladbu nahrávala Sima so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu a dirigentom Adriánom Kokošom 27. januára, v deň 75. výročia oslobodenia najväčšieho nacistického tábora smrti Auschwitz (Osvienčim). Aj dátum nakrúcania videoklipu, 9. september, bol symbolický. „Nakrúcali sme v deň, kedy sme si pripomenuli jeden z najčiernejších momentov našich dejín - prijatie židovského kódexu. Prešlo takmer osemdesiat rokov a my si stále nemôžeme povedať, že táto kapitola z dejín je už definitívne za nami. Práve preto je pre nás príbeh Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu taký dôležitý. Aby sme si znova uvedomili, ako ľahko sa zlo dostane do našich životov, aké hrôzy dokáže spôsobiť a aké ťažké je ho zo spoločnosti vykoreniť,“ uviedol producent DNA Production Rasťo Šesták. Premiéra videoklipu sa taktiež viaže na symbolický dátum, výročie tzv. Krištáľovej noci. Skladba zaznela po prvýkrát exkluzívne v éteri Rádia Slovensko v predvečer tohto smutného výročia, v nedeľu 8. novembra.

Správa je jedným z najočakávanejších filmových počinov budúceho roka. Príbeh hovorí o dvoch slovenských Židoch, ktorým sa podarilo ujsť z tábora smrti. V hlavných úlohách sa predstavia Noel Czuczor a Peter Ondrejička. Film je adaptáciou knihy Alfréda Wetzlera Čo Dante nevidel. Zverejnenie podrobnej

32-stranovej správy o tom, ako tábor smrti fungoval, pomohlo zachrániť životy státisícov ľudí. Snímku začiatkom novembra nominovala Slovenská filmová a televízna akadémia do boja o Oscara v kategórii najlepší zahraničný celovečerný film.