27. 4. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Na historický úspech režisérky Chloé Čao narodenej v Pekingu, ktorej filmová snímka Zem nomádov bola v noci na pondelok ocenená Oscarom v kategóriách najlepší film i najlepšia réžia, zareagovalo čínske vedenie cenzúrnymi zásahmi. Hlavné štátne médiá vrátane tlačovej agentúry Sinchua či stanice CCTV totiž o tom, že získala ocenenie Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) vôbec neinformovali, píše agentúra DPA.
Čiastočne vymazané boli i príspevky na sociálnych sieťach týkajúce sa ocenení tejto režisérky, ktorá má americké občianstvo a je medzinárodne známa ako Chloé Zhao.
Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí odmietol jej úspech na udeľovaní Oscarov komentovať slovami, že "nejde o diplomatickú záležitosť".
V poradí 93. ročník odovzdávania filmových cien Oscar sa konal v americkom meste Los Angeles v noci na pondelok. Najúspešnejšia snímka, Zem nomádov, ktorá bola nominovaná v šiestich kategóriách, je elegickým road movie o starnúcej, marginalizovanej generácii Američanov brázdiacich západ Spojených štátov v dodávkach.
Film triumfoval v kategóriách najlepší film, najlepšia réžia a najlepšia herečka v hlavnej úlohe (Frances McDormandová). Chloé Čao, ktorá má síce americké občianstvo, ale narodila sa a vyrastala v Číne, sa stala iba druhou ženou, ktorá získala Oscara za réžiu.
Začiatkom marca čínske noviny Global Times ešte Čao chválili ako "pýchu Číny", keď Zem nomádov bodovala na 78. ročníku odovzdávania Zlatých glóbusov. Prístup Pekingu sa ale zmenil po tom, čo sa v Číne na internete rozšíril starší rozhovor s režisérkou, v ktorom svoju krajinu kritizovala ako "miesto lží". V posledných dňoch boli z čínskeho internetu vymazané reklamné materiály i odkazy na Zem nomádov a informácie o filme tiež zmizli z čínskych webstránok na predaj lístkov.

Copyright © TASR 2021




Webovému dizajnérovi sa podarilo kúpiť argentínsku doménu spoločnosti Google. Ako uvádza spravodajský portál BBC, udialo sa tak minulý týždeň vo chvíli, keď bol tento vyhľadávač v spomenutej juhoamerickej krajine dve hodiny mimo prevádzky.
Tridsaťročný IT vývojár Nicolás Kurona uviedol, že doménu google.com.ar sa mu podarilo kúpiť bežným a zákonným spôsobom. „Nikdy by som si nepomyslel, že sa to bude dať kúpiť,“ povedal pre BBC. Google Argentina pre rovnaký web poznamenal, že doménu na krátky čas získal niekto iný, ale veľmi rýchlo ju dokázal získať späť.
Nevšedný príbeh sa začal v stredu večer, keď Nicolás sedel v Buenos Aires za počítačom a vytváral webovú stránku pre klienta. Začal dostávať správy prostredníctvom aplikácie WhatsApp, že Google nefunguje. Rozhodol sa teda pátrať v databáze organizácie zodpovednej za prevádzkovanie domén v Argentíne a zistil, že doménu Googlu je možné kúpiť.
Napriek tomu, že to vopred považoval za odsúdené na neúspech, skúsil doménu získať a keď mu prišiel doklad o uskutočnenej transakcii, nestačil sa čudovať. „Pri pohľade na obrazovku som zamrzol. Nemohol som uveriť tomu, čo sa v tej chvíli stalo,“ povedal Nicolás, ktorý za doménu Googlu zaplatil v prepočte necelých 2,5 eura.
Samotný Nicolás vôbec netuší, čo sa stalo a vraví, že sa mu uľavilo, že sa pre nákup domény nedostal do problémov. Ani technologický gigant nevie, prečo bola argentínska doména v danej chvíli dostupná na zakúpenie, keďže tvrdí, že jeho licencia mala vypršať až v júli 2021.


©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.