16. 6. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Netflix bojuje proti zdieľaným účtom mimo vašej domácnosti. Kamarátovi už  heslo nepožičiate - Svetapple.sk

Francúz severoafrického pôvodu obvinil Netflix z rasovej diskriminácie za to, že ho v akčnom filme, v ktorom sa objavil bez udelenia svojho súhlasu, označili za radikálneho islamistu. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informoval jeho právnik.
Akčný thriller Sentinelle sa odohráva v juhofrancúzskom meste Nice a je príbehom elitnej francúzskej vojačky, ktorá sa vrátila zo služby v Sýrii a vydáva sa hľadať muža, ktorý znásilnil jej sestru. Jedna scéna zobrazuje hlavnú hrdinku, ako sa cez zameriavač svojej pušky pozerá na dvoch lúčiacich sa priateľov.
Scéna bola natočená na pobrežnom bulvári Promenade des Anglais v Nice, kde 14. júla 2016 tuniský radikál pri zrážaní nákladným autom usmrtil 86 ľudí.
Francúzske titulky, ktorými Netflix opisuje scénu pre sluchovo postihnutých, hovoria o dvoch mužoch ako o "barbus" (bradatých), čo je vo francúzštine hanlivý výraz pre ultrakonzervatívnych moslimov.
Jeden z dvojice mužov v scéne – Rami Sahli, 21-ročný elektrikár z Nice – podal na spoločnosť Netflix pre tento opis trestné oznámenie a obvinil ju z "diskriminácie a rasovej nenávisti", uviedol jeho právnik Jean-Pascal Padovani.
"Myslel som, že sa mi sníva, keď som to videl. Bol som natočený svojvoľne, bez súhlasu," vyhlásil Rami Sahli podľa spravodajského webu RTL.
Na scénu z filmu ho upozornili príbuzní. On sám, ktorý má iba malé fúziky a "koziu" briadku, odvtedy, čo je film na Netflixe, dostal niekoľko vyhrážok a mnohí z jeho priateľov boli šokovaní, že je vo filme vyobrazený ako terorista.
Spoločnosť Netflix medzičasom zmenila titulky pre nepočujúcich k tejto pasáži filmu a vymazala z neho slovo "barbus".
Sahli naďalej zvažuje podanie trestného oznámenia voči spoločnosti Netflix za použitie záberov s ním na komerčné účely bez jeho súhlasu. Chce sa tiež domáhať odstránenia danej scény z filmu.
Film Sentinelle režíroval francúzsky filmový tvorca Julien Leclercq a Netflix ho má vo svojej ponuke od marca.


VIDEO] Christiane Amanpour Reveals She Has Ovarian Cancer on CNN | TVLine
Hlavná moderátorka zahraničného spravodajstva americkej spravodajskej stanice CNN Christiane Amanpourová oznámila, že jej diagnostikovali rakovinu vaječníkov. Informovala o tom v utorok stanica BBC.
Amanpourová (63) podľa vlastných slov podstúpila "náročnú, ale úspešnú operáciu zameranú na ich odstránenie", a čaká ju niekoľko mesiacov chemoterapie.
Skúsená reportérka túto osobnú správu oznámila zo svojho domáceho štúdia v Londýne po štyroch týždňoch absencie z vysielania.
Amanpourová, ktorá má britsko-iránsky pôvod, strávila desaťročia v rozličných častiach sveta, pokrývajúc široký záber konfliktov a krízových situácií.
Berúc na vedomie "milióny" ľudí s rakovinou vaječníkov na celom svete, Amanpourová vyzvala ženy, aby sa o tejto chorobe vzdelávali, pravidelne sa nechali vyšetrovať a "zabezpečili, aby ich zdravotné ťažkosti neboli prehliadané alebo zľahčované".
Rakovinu vaječníkov je náročné diagnostikovať, pretože príznaky – napríklad opuchnutá alebo bolestivá brušná oblasť – sa ľahko dajú pomýliť s menej závažnými zdravotnými problémami.
Ide o celosvetovo siedmu najrozšírenejšiu rakovinu u žien, uvádza medzinárodná nezisková organizícia World Cancer Research Fund. Ochorenie je zároveň ôsmou najrozšírenejšou príčinou úmrtí na rakovinu vo svete, pripomína BBC.
Amanpourová, držiteľka viacerých ocenení, plánuje pokračovať vo svojej práci pre CNN – týždenne moderovať svoj program od pondelka do stredy, hoci bude čeliť mesiacom chemoterapie.
Christiane Amanpourová moderuje vlajkový program CNN pre globálne záležitosti, ako aj týždennú reláciu pre stanicu PBS.

 

 

Copyright © TASR 2021

 Ex-Hamburger Marcus Berg returns to Gothenburg - Teller Report

Švédska futbalová federácia (SVT) sa spojila s policajnými orgánmi, aby začali vyšetrovať pôvod nenávistných a výhražných komentárov na reprezentačného útočníka Marcusa Berga na sociálnych sieťach. Informoval o tom bezpečnostný šéf SVT Martin Fredman, správu priniesol web orf.at.
Švédski futbalisti boli v prvom svojom vystúpení na majstrovstvách Európy proti Španielom kúsok od senzácie. Po hodine hry mohol streliť vedúci gól severanov Marcus Berg, ale jeho strela zvnútra šestnástky po prihrávke Alexandra Isaka skončil tesne vedľa ľavej žrde španielskej bránky. Súboj účastníkov E-skupiny v Seville sa napokon skončil bezgólovou remízou, ale Berg sa neskôr stal terčom nenávistných komentárov na internete. Istá časť fanúšikov slovne zaútočila na 34-ročného útočníka ruského Krasnodaru za to, že nepremenil svoju príležitosť.
"Je pravdepodobné, že odvážlivci, ktorí sa v pondelok večer vyhrážali Bergovi, sa v utorok ráno zobudia a budú to ľutovať. Tých komentárov však bolo také množstvo, že sme sa rozhodli riešiť to. Znamená to, že niektorým ľuďom možno zavolá polícia a bude si žiadať vysvetlenie. Všetko sme konzultovali a koordinovali s Bergom," uviedol Martin Fredman. "Svoj profil na sieťach má zmienený futbalista a aj naša futbalová asociácia. Snažili sme sa časť nenávistných reakcií vymazať, ale zašlo to priďaleko. Nevedeli sme to dostať pod kontrolu," dodal Fredman.
Švédska futbalová reprezentácia už mala skúsenosť pred aktuálnymi majstrovstvami Európy s nenávistnými komentármi na svojho reprezentanta. Ich terčom sa stal Dejan Kulusevski po tom, čo sa nakazil koronavírusom. Dvadsaťjedenročný útočník Juventusu Turín napokon zostal vo švédskom kádri, ale k dispozícii reprezentácii na Euro 2020 bude až od chvíle, keď prekoná ochorenie COVID-19. To isté platí aj o Mattiasovi Svanbergovi, ktorý rovnako chýbal v kádri Janneho Anderssona proti Španielom.
Švédi sú najbližší súper Slovákov na európskom šampionáte. Vzájomný duel odohrajú v piatok 18. júna o 15.00 h SELČ v Petrohrade. Severania v prvom zápase nečakane remizovali so Španielmi (0:0) a v tabuľke E-skupiny sú za lídrami Slovákmi na druhom mieste.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.