17. 6. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


ThousandEyes Introduces Synthetic Application Performance Monitoring
Webstránky a aplikácie desiatok finančných inštitúcií, aerolínií a ďalších spoločností na celom svete vo štvrtok zasiahli krátke internetové výpadky.
Hongkonská burza vo štvrtok prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter informovala, že jej webstránka má technické problémy a okolnosti vyšetrujú. Približne o 17 minút neskôr oznámili, že webstránky znovu normálne fungujú.
Webstránky monitorujúce internet, ako ThousandEyes, Downdetector.com a fing.com, zobrazovali desiatky narušení vrátane amerických leteckých spoločností.
Viaceré výpadky hlásili ľudia z Austrálie, ktorí sa pokúšali robiť bankové operácie, objednať si letenky alebo sa dostať k poštovým službám.
Mnohé služby približne do hodiny znovu normálne fungovali, no zasiahnuté spoločnosti informovali, že intenzívne pracujú na tom, aby zabránili podobným problémom do budúcnosti.
Letecká spoločnosť Virgin Australia vo vyhlásení problémy pripísala výpadku systému na doručovanie obsahu od spoločnosti Akamai. „Spolupracujeme s nimi na zabezpečení nevyhnutných opatrení, aby sme zabránili opätovnému výskytu takýchto výpadkov,“ oznámili aerolinky, ktoré už obnovili prístup na svoju webstránku aj kontaktné centrum pre zákazníkov.
Medzi zákazníkov Akamai patria viaceré najväčšie spoločnosti a banky. Spoločnosť, ktorá sídli v Cambridge, v americkom štáte Massachusetts, zatiaľ nereagovala na žiadosti agentúry AP o vyjadrenie.
Narušenie prišlo len niekoľko dní po výpadkoch spôsobených problémami spoločnosti Fastly. Firma, ktorá poskytuje cloud computingové služby, pripísala problémy softvérovej chybe. V jej dôsledku sa používatelia nemohli pripojiť k viacerým webstránkam, ako napríklad novín The New York Times a The Guardian, platforiem Twitch a Reddit či britskej vlády.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

 HK's Apple Daily says police arrest five directors last time for Tycoon  Jimmy Lai

 Predstavitelia prodemokratického hongkonského denníka Apple Daily krátko po policajnej razii v ich sídle vo štvrtok uviedli, že sloboda tlače v Hongkongu "visí na vlásku". Napísali tak v odkaze svojim čitateľom zverejnenom vo svojej aplikácii, píše agentúra AFP.
V odkaze sa píše, že denník je obeťou "cieleného tvrdého zásahu režimu". Dopĺňa tiež, že zamestnanci denníka budú naďalej svoju prácu vykonávať sebavedome a poctivo.
Vyše 500 hongkonských policajtov podniklo raziu v sídle Apple Daily vo štvrtok ráno, pričom zatkli jeho šéfredaktora a ďalších štyroch vedúcich pracovníkov – oficiálne pre podozrenie, že sa "spriahli so zahraničnou mocnosťou alebo s cudzími elementmi s cieľom ohroziť národnú bezpečnosť" krajiny.
Raziu podľa tamojších úradov vykonali na základe článkov, v ktorých podľa nich denník "apeloval na uvalenie sankcií" na hongkonských a čínskych predstaviteľov, približuje AFP. Agentúra dopĺňa, že o prvý prípad, keď kontroverzný čínsky bezpečnostný zákon použili proti predstaviteľom tamojších médií.
Polícia tiež zaistila majetky denníka v hodnote 18 miliónov hongkonských dolárov. Apple Daily informoval, že medzi zaistenými predmetmi sa nachádzali aj počítačové terminály, pevné disky a poznámkové zápisníky novinárov.
Bulvárny denník Apple Daily dlhodobo podporuje hongkonské prodemokratické hnutie a často kritizuje miestnu vládu aj Peking za to, že sprísňujú kontrolu nad touto osobitnou administratívnou oblasťou Číny a postupne obmedzujú jej slobody.
Majiteľa novín, 73-ročného mediálneho magnáta Jimmyho Laia, v apríli tohto roka odsúdili na 14 mesiacov za organizovanie a účasť na nepovolených prodemokratických protestoch.
Čínsky zákon o národnej bezpečnosti kriminalizuje aktivity považované za protištátnu činnosť, separatizmus, terorizmus či spriahnutie sa so zahraničnými silami. Za vágne formulované obvinenia hrozia obvineným väzenské tresty od troch do desiatich rokov a v najhorších prípadoch aj doživotie.

 

Copyright © TASR 2021