15. 6. 2021

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Najvyšší súd (NS) SR začal rozhodovať o odvolaniach v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Rieši odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ako aj odvolanie obžalovaného Tomáša Sz.
Rozhoduje senát 2T v zložení Peter Paluda, Dana Wänkeová a Ivetta Macejková. Stály člen senátu Martin Piovartsy bol z rozhodovania vo veci na základe oznámenia svojej zaujatosti vylúčený. Nahradila ho Macejková. Medzi verejnosťou by sa na verejnom zasadnutí mal objaviť aj šéf NS SR Ján Šikuta. Na utorkové pojednávanie sa dostavili Marian K. a Tomáš Sz. Alena Zs. mala požiadať o konanie v jej neprítomnosti.
Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) oslobodil na začiatku septembra 2020 spod obžaloby v kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej obžalovaných Mariana K. a Alenu Zs. Tomáša Sz. súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody. Zároveň ho uznal za vinného z vraždy podnikateľa Petra Molnára z Kolárova.
Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová v septembri 2020 odôvodnila, že nebolo dokázané, že skutok, z ktorého boli Marian K. a Alena Zs. obžalovaní, spáchali. Súd odsúdil Mariana K. len za nedovolené ozbrojovanie, a to na peňažný trest 5000 eur alebo na náhradný trest väzenia na päť mesiacov.
Pojednávanie s Marianom K. a spol. sa začalo v januári 2020. Senát ŠTS zložený z predsedníčky Sabovej a sudcov Ivana Matela a Rastislava Stieranku pojednával 22 dní.
Právoplatne sú v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej odsúdení Miroslav Marček a Zoltán Andruskó. Za vraždu novinára, jeho snúbenice a podnikateľa Molnára dostal Marček 25-ročný trest odňatia slobody s maximálnym stupňom stráženia. Jeho prípad bol vylúčený na samostatné konanie. Andruskó uzavrel v kauze úkladnej vraždy dohodu. Dostal trest 15 rokov odňatia slobody v strednom stupni stráženia.


Copyright © TASR 2021