14. 6. 2021

Zomrel Ned Beatty

Zomrel  Ned Beatty

Guideposts Classics: Ned Beatty on Making Room for God | Guideposts 



Vo veku 83 rokov cez víkend zomrel americký herec Ned Beatty, ktorého dlhá a úspešná kariéra zahŕňa pôsobenie po boku tých najväčších hollywoodskych hviezd aj nomináciu na Oscara.

Objavil sa okrem iného vo filmoch o Supermanovi z prelomu 70. a 80. rokov a celkovo si pripísal vyše 150 filmových a seriálových rolí, informovala agentúra AP. 

Beattyho kariéru v Hollywoode odštartoval thriller Vyslobodenie z roku 1972, kde si zahral s Jonom Voightom aj Burtom Reynoldsom. V nasledujúcich rokoch sa rodák z Kentucky objavil v niektorých z najpopulárnejších snímkov danej éry vrátane dráme Všetci prezidentovi muži a prvých dvoch dielov supermanovskej série s Christopherom Reevom v hlavnej úlohe. Beatty v nich stvárnil prihlúpleho pomocníka zloducha Lexa Luthora. 

Za výkon v kultovom satirickom dráme Televízna spoločnosť z roku 1976 si vyslúžil svoju jedinú nomináciu na Oscara, a to v kategórii pre herca vo vedľajšej úlohe. 

Medzi jeho posledné filmová angažmán patrí historický snímku Súkromná vojna pána Wilsona s Tomom Hanksom, svoj hlas potom prepožičal postavám animovaných filmov Rango a Toy Story 3: Príbeh hračiek. Beatty sa objavil tiež v úspešných seriáloch vrátane M * A * S * H ​​alebo Zákon a poriadok. 

Hercova manažérka Deborah Millerová oznámila AP, že Beatty zomrel prirodzenou smrťou obklopený svojimi najbližšími. Umelec mal osem detí z troch rôznych manželstiev. 

 Copyright © ČTK 2021