30. 12. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


2021 Golden Pen of Freedom laureate Jimmy Lai – biography - WAN-IFRA
Hongkonský mediálny magnát Jimmy Lai si na utorkovom súdnom pojednávaní vypočul ďalšie obvinenie na základe kontroverzného zákona o národnej bezpečnosti. Prokurátor voči Laiovi vzniesol žalobu pre publikovanie protištátneho obsahu, informovala agentúra Reuters.
Obžaloba viní Laia z tlače, zverejňovania, predaja a distribúcie "poburujúcich publikácií" v období od apríla 2019 do 24. júna 2021. Laiove publikácie mohli podľa prokurátora "vyvolávať nenávisť alebo pohŕdanie alebo vzbudzovať nespokojnosť" voči hongkonskej a čínskej vláde, uvádza sa v súdny dokumentoch.
Okrem 74-ročného zakladateľa donedávna jedných z najčítanejších hongkonských novín Apple Daily sa pred súd postavili aj šiesti jeho kolegovia, voči ktorým boli vznesené rovnaké obvinenia. Zároveň si však vypočuli aj obžalobu z tajnej spolupráce s cudzou mocnosťou alebo so zahraničnými aktérmi.
Súd v tejto veci opäť zasadne 24. februára, všetci obvinení dovtedy zotrvajú vo väzbe.
Lai, ktorý je vo väzbe už vyše roka, bol začiatkom decembra usvedčený z nepovoleného zhromažďovania, za čo mu súd udelil trest odňatia slobody vo výške 13 mesiacov.
Redakcia denníka Apple Daily ukončila svoju činnosť v júni po tom, čo hongkonská polícia vykonala v budove raziu a zadržala viacerých jeho zamestnancov.
V Hongkongu platí od vlaňajšieho júna kontroverzný bezpečnostný zákon, ktorý kriminalizuje aktivity považované za protištátnu činnosť, separatizmus, terorizmus či spriahnutie sa so zahraničnými silami. Za vágne formulované obvinenia hrozia obvineným väzenské tresty od troch do desiatich rokov a v najhorších prípadoch aj doživotie.
Na základe tohto zákona bolo obvinených už vyše 60 ľudí vrátane niektorých najznámejších hongkonských prodemokratických aktivistov, pričom väčšina z nich sa nachádza vo väzbe, kde čakajú na súdny proces. Čína tvrdí, že zákon bol potrebný na obnovenie stability Hongkongu po rozsiahlych protestoch z roku 2019. Podľa kritikov však táto právna norma premieňa donedávna relatívne slobodný Hongkong podľa vzoru autoritárskej komunistickej Číny.


Netflix potvrdil 2. sériu Emily in Paris Noizz
Ukrajinský minister kultúry Olexandr Tkačenko protestoval proti podľa neho neprijateľnému stvárneniu mladej ženy pôvodom z Ukrajiny v televíznom seriáli Emily v Paríži, ktorý sa nedávno objavil v ponuke strímovacej služby Netflix.
Hlavná hrdinka seriálu, Američanka Emily, sa v jazykovej škole zoznámi s Ukrajinkou Petrou, ktorá prišla do Paríža z Kyjeva. Obe mladé ženy sa vyberú na nákup, pričom Petra ukáže Emily, ako kradnúť oblečenie a doplnky z drahého obchodu a utiecť. Po spoločnom úteku z obchodu Američanka Ukrajinku zahanbí tým, že chce veci vrátiť do obchodu, na čo Petra odpovedá: "Nemôžem, deportujú ma."
Vyobrazenie Petry nahnevalo ukrajinských divákov i ministra Tkačenka, ktorý označil takúto "karikatúru" Ukrajinky za neprijateľnú a vedeniu Netflixu zaslal protestný list. Uviedol v ňom, že takéto zobrazenie Ukrajinky je možno umeleckou hyperbolou, ale Ukrajinci majú napriek tomu právo byť rozhorčení.
Strímovacia služba Netflix bola vo svojej reakcii - podľa Tkačenka - "pomerne diplomatická".
"Poďakovali sa za spätnú väzbu" s tým, že zachytili nevôľu ukrajinských divákov pre vyobrazenie postavy pôvodom z Ukrajiny. "Dohodli sme sa, že v roku 2022 budeme v úzkom kontakte, aby sme takýmto prípadom zabránili," uviedol minister pre web Dev.ua.
Vyjadril tiež presvedčenie, že takýto aktívny tlak "určite pomôže zabezpečiť, aby sa postoj Ukrajincov zohľadnil pri vyobrazení Ukrajincov v budúcich produkciách Netflixu".
Podľa ministra celá situácia nastoľuje dôležitú otázku o obraze Ukrajiny v zahraničí.


Ďalšiemu prezidentovi hrozí impeachment: Tentokrát je to Volodymyr Zelenskyj  – galéria | Topky.sk
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v utorok nariadenie o okamžitom uvalení sankcií voči trom mediálnym skupinám - Novyny, Time Media a Teleprostir. Informoval o tom ukrajinský spravodajský server ruskej mediálnej spoločnosti RBK.
Uvedené spoločnosti vlastnia niekoľko televíznych kanálov - napríklad Prvý nezávislý či UkrLive - a sú spájané s Nestorom Šufryčom a Tarasom Kozakom, ľuďmi z okolia opozičného politika Viktora Medvedčuka. Ten má údajne väzby na ruského prezidenta Vladimira Putina. Na Ukrajine čelí obvineniam z vlastizrady a už pol roka je v domácom väzení.
Podľa Zelenského dekrétu majú tieto spoločnosti po dobu piatich rokov zákaz prístupu k vysielacím frekvenciám a nesmú vykonávať akúkoľvek činnosť na území Ukrajiny. Štát okrem toho zablokuje ich aktíva.
Zelenskyj začiatkom roka uvalil sankcie voči Kozakovi a jeho televíznym kanálom ZIK, NewsOne a 112 Ukrajina. Ich redaktori však prešli do novo založeného Prvého nezávislého, čím sankcie obišli.
Prezident v priebehu tohto roka uvalil sankcie aj voči spravodajským webovým portálom Strana a Šarij.

File:Stand News logo.png - Wikimedia Commons
 Hongkonská polícia zatkla v stredu ráno šesť osôb, ktoré majú spojenie so spravodajským webom Stand News. Ten bezprostredne po tom oznámil ukončenie svojej činnosti. Informovali o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá a stanica BBC na svojej webovej stránke.
Polícia vo vyhlásení uviedla, že jej oddelenie pre národnú bezpečnosť zatklo "šiestich vyššie postavených súčasných či bývalých pracovníkov on-line mediálnej spoločnosti". Dôvodom bolo "sprisahanie s cieľom uverejniť informácie podnecujúce k vzbure". Ide o troch mužov a tri ženy vo veku 34–73 rokov.
Polícia podľa svojich ďalších vyjadrení v stredu nasadila viac ako 200 príslušníkov v rámci operácie proti predmetnej "on-line mediálnej spoločnosti".
"Vzhľadom na situáciu spoločnosť okamžite ukončuje svoju činnosť," uviedol portál Stand News na Facebooku. Ruší svoju webovú stránku a zruší aj svoje účty na sociálnych sieťach.
Súdny príkaz na prehliadku a zabavenie "náležitých novinárskych materiálov" bol podľa DPA vydaný na základe zákona o národnej bezpečnosti. Peking túto spornú právnu normu prijal v júni 2020. Zákon kriminalizuje aktivity považované za protištátnu činnosť, separatizmus, terorizmus či spriahnutie sa so zahraničnými silami.
Kritici tvrdia, že zákon má za cieľ umlčať opozíciu a posilniť moc Čínskej komunistickej strany. Na základe neho už zatkli viac ako 100 prodemokratických aktivistov. Desiatky z nich sú ešte stále zadržiavané.
Stand News je jedným z posledných otvorene prodemokratických médií v Hongkongu, píše BBC. Dôležitou sa stalo počas prodemokratických protestov v Hongkongu v roku 2019.


EN
Druhá najväčšia mediálna skupina v Nórsku Amedia sa v noci na utorok stala obeťou rozsiahleho hackerského útoku, ktorý nateraz zastavil vydávanie niektorých tlačených titulov. Amedia v stredu oznámila, že za obnovenie prístupu k serverom hackeri žiadajú výkupné, informovala agentúra AFP.
"Išlo o klasický útok pomocou ransomvéru. Útočník prenikol do niektorých častí našich serverov, zašifroval údaje a zanechal odkaz," povedal riaditeľ technického úseku spoločnosti Pal Nedregotten. Dodal, že Amedia nehodlá zaplatiť výkupné, avšak opätovné sprevádzkovanie serverov si vyžiada "veľa práce a času".
V dôsledku útoku nevyšli v stredu tlačené vydania viacerých miestnych novín, ich internetové verzie však fungujú. Amedia uviedla, že vo štvrtok by mohli vyjsť približne dve desiatky novín z celkovo 100, ktoré vlastní.
Amedia vlastní tlačiarne — i keď nie noviny — aj v Rusku, ich prevádzku však útok údajne neovplyvnil.

Copyright © TASR 2021